You are here

Σε αναμονή η μεταβίβαση άδειας μητρότητας σε πατέρες

07/12/2021 14:50

Για τις 18 Ιανουαρίου μετατίθεται η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για μεταβίβαση της άδειας μητρότητας σε πατέρες, ώστε στο μεσοδιάστημα να ξεπεραστούν τυχόν νομοτεχνικής φύσεως σκόπελοι που θα έβαζαν φρένο στην υιοθέτηση της σχετικής ρύθμισης.

Η πρόταση που συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή Εργασίας, αποσκοπεί στη στήριξη του πατέρα σε περίπτωση θανάτου της μητέρας είτε κατά τον τοκετό είτε κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας. Συγκεκριμένα, προνοεί για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων της μητέρας που προβλέπονται στον περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμο, στον πατέρα, σε περίπτωση θανάτου της.

Με βάση την πρόταση, η άδεια πατρότητας συντρέχει και δεν προστίθεται στα δικαιώματα που μεταβιβάζονται στον πατέρα του τέκνου. Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας, και νοουμένου ότι η ίδια ήταν δικαιούχος επιδόματος μητρότητας (δηλαδή εάν η εν λόγω ασφαλισμένη ικανοποιεί τις σχετικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις), τα δικαιώματα της μεταβιβάζονται στον πατέρα.

Προβλέπεται ειδικότερα, η μεταβίβαση στον πατέρα όλων των δικαιωμάτων της μητέρας, δηλαδή, της άδειας μητρότητας 18 (+4, +8 αναλόγως τοκετών) συναπτών εβδομάδων, από τις οποίες οι 11 εβδομάδες λαμβάνονται υποχρεωτικά, προστασίας από απόλυση μέχρι και 5 μήνες μετά το πέρας της άδειας μητρότητας και διευκολύνσεων για τη φροντίδα του παιδιού (1 ώρα λιγότερης εργασίας μέχρι το παιδί να γίνει εννέα μηνών), καθώς και διασφάλισης εργασιακών δικαιωμάτων δικαιούχου άδειας μητρότητας (αρχαιότητα, προαγωγές όταν επιστρέψει στην εργασία κλπ).

Συμφωνούν επί της αρχής ΥΠΕΡΓ, συντεχνίες και εργοδότες

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο λειτουργός του υπουργείου Εργασίας Φάνος Κουρουφέξης, μετέφερε τη θετική άποψη της υπουργού, σημειώνοντας πως πρόκειται για θέμα ισότητας και πως αυτό που προέχει είναι το καλό των παιδιών.

Δήλωσε ότι το υπουργείο συμφωνεί επί της αρχής, τονίζοντας όμως, ότι θα πρέπει να εξεταστούν ζητήματα νομοτεχνικής φύσεως.

Από πλευράς συντεχνιών, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ χαιρέτησαν την πρόταση νόμου, αναφέροντας πως επί της αρχής συμφωνούν. Σημείωσαν ωστόσο, πως θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν ο νόμος θα προβλέπει (όχι δυνητικά) τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων της μητέρας στον πατέρα σε περίπτωση που αυτή αποβιώσει, αλλά ο πατέρας να έχει το δικαίωμα να επιλέξει εάν θα του μεταβιβαστούν.

Παράλληλα, πρότειναν όπως το επίδομα μητρότητας που θα μεταβιβάζεται στον πατέρα υπολογίζεται με βάση τις δικές του ασφαλιστέες αποδοχές (αφού είναι αυτός που πλέον θα απουσιάζει από την εργασία του και άρα ο δικός του μισθός θα επηρεαστεί), ενώ στο ενδεχόμενο που ο ίδιος δεν πληροί τις σχετικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις, να λαμβάνει το επίδομα που θα δικαιούτο η μητέρα εάν δεν είχε πεθάνει.

Εκ μέρους της ΟΕΒ, ο κ. Πολυβίου χαιρέτησε την πρόταση, εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό για τον τρόπο με το οποίο θα ρυθμιστεί το θέμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς ζήτησε από το υπουργείο όπως επεξεργαστεί την πρόταση νόμου και καταθέσει ολοκληρωμένες εισηγήσεις για το πως θα ξεπεραστούν τυχόν νομοτεχνικής φύσεως ζητήματα, ώστε η συζήτηση να συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Της Ελένης Χαραλάμπους