You are here

Στα «όπλα» οι ΣΥΠ για το νέο συνταξιοδοτικό

30/11/2022 14:12

Για τη μη αποδοχή του σχεδίου λύσης που τους πρότειναν τα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας, αναφορικά με την ένταξη τους στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, ενημερώνουν τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Άμυνας, οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί (ΣΥΠ).

Με επιστολή προς τους προέδρους και τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Άμυνας, την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό Άμυνας και Αρχηγό ΓΕΕΦ, ο Σύνδεσμος Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΥΚΣ), ενόψει της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου την Παρασκευή από την Ολομέλεια της Βουλής, ενημερώνει ότι δεν έκαναν αποδεκτή την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς έπασχε κατά τον ουσιώδη χρόνο, από σοβαρές διευκρινίσεις, κενά και παραλήψεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι σε ενημερωτική σύσκεψη με τα δύο Υπουργεία, δόθηκε ως μοντέλο επίλυσης του ζητήματος τους, πρόταση του ΥΠΑΜ (σύνταξης, εφάπαξ) και αποζημίωσης των δύο τριετών συμβολαίων που θα απωλέσουν, με βάση αναλογιστική μελέτη της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι με βάση πρόταση του ΥΠΑΜ, αναφέρθηκε ότι όλοι οι ΣΥΠ θα λάβουν ένα μικρό ποσό ως αποζημίωση έτσι ώστε το συνολικό πακέτο απολαβών (αποζημίωση και εφάπαξ), να φθάνει τουλάχιστον ένα ελάχιστο ποσοστό από τα εισοδήματα που θα χάσουν, λόγο απώλειας της εργασίας τους.

Επίσης ότι η σύνταξη όλων των ΣΥΠ δεν θα είναι σε καμία περίπτωση λιγότερη από τα €1,100 μηνιαίως, αλλά και ότι θα τους επιστραφεί το επιπλέον ποσό που κατέβαλαν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (4.2%) από την πρόσληψη τους μέχρι σήμερα.

Προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αυτό αμφισβητήθηκε από τους ίδιους και τελικά διευκρινίστηκε ότι το εν λόγω ποσό θα αποτελέσει την καταβολή της συνεισφοράς των ΣΥΠ στο νέο συνταξιοδοτικό ταμείο και ως εκ τούτου δεν θα το λάβουν.

Στην επιστολή στη Βουλή, τονίζεται ότι «σχεδόν όλοι οι ΣΥΠ όχι μόνο δεν θα λάβουν καθόλου επιστροφή από αυτό το ποσό, αλλά θα κληθούν να καταβάλουν και επιπλέον ποσό στο ταμείο, αφού το επιπλέον ποσό (3% για φιλοδώρημα)που κατέθεταν οι ΣΥΠ από το 2014 μέχρι σήμερα, δεν καλύπτει το υπολειπόμενο ποσό μέχρι το 5% που θα μεταφερθεί στο νέο ταμείο».  

Περαιτέρω αναφέρεται πως, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τους γενικούς διευθυντές των δύο υπουργείων, ότι των ωφελημάτων (σύνταξη, εφάπαξ, αποζημίωση) θα τύχουν και οι ΣΥΠ που είναι χαρακτηρισμένοι ως υπηρεσίας γραφείου, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως επίσης οι ΣΥΠ σε πρόωρη αφυπηρέτηση δεν θα απωλέσουν κανένα από τα ωφελήματα στη σύνταξη, το εφάπαξ και την αποζημίωση.

Καταγγέλλουν τα υπουργεία για παραπληροφόρηση

Τονίζεται ότι, «παρότι τα δυο υπουργεία δεσμεύτηκαν ότι θα δοθούν παραδείγματα, αντί αυτού έχουν στρεβλώσει την παρουσία τους στη σύσκεψη και έχουν παρασύρει και την Επιτροπή Άμυνας με ανακριβή, ελλιπή ή και παραπλανητική ενημέρωση».

«Με μεγάλη λύπη παρατηρούμε πως γίναμε δέκτες μιας απαράδεκτης συμπεριφοράς και μεταχείρισης από τα δύο Υπουργεία, αφού η παρουσία μας στη σύσκεψη φαίνεται πως ήταν για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς πέραν του πραγματικού σκοπού της διαβούλευσης, της συζήτησής και εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης σε αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα», όπως υπογραμμίζουν στην ενημέρωση τους.

Προειδοποιούν με μέτρα

Προσθέτουν ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια αλλά θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών, καθώς θα πρέπει πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των ΣΥΠ.

Τονίζουν ότι ο ΣΥΚΣ δεν συναίνεσε σε κάτι στη σύσκεψη, καθώς τα όσα παρουσιάστηκαν περιείχαν ανακρίβειες και απορίες, τις οποίες δεσμεύτηκαν να επιλύσουν με απτά παραδείγματα για να γίνει κατανοητό το μοντέλο που προωθούν, κάτι που όμως δεν το έπραξαν.

«Διερωτόμαστε πως θα ψηφίσετε χωρίς να υπάρχει γραπτώς οτιδήποτε που να εξασφαλίζει αυτή την κατηγορία εργαζομένωνꓼ  Θα βασιστείτε σε προφορική και άρα αιρετή ενημέρωσηꓼ  Έγινε εκμετάλλευση της παρουσίας μας στη σύσκεψη για να μεταφερθεί ότι δήθεν ο ΣΥΚΣ είναι ικανοποιημένος στη προτεινόμενη λύση. Ένα σχέδιο λύσης το οποίο, επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά, δεν αποδεχτήκαμε αφού έπασχε κατά τον ουσιώδη χρόνο, από σοβαρές διευκρινίσεις, κενά και παραλήψεις», προστίθεται.

Αναφέρουν περαιτέρω ότι «υπάρχουν σαφής ενδείξεις ότι τα όσα λέχθηκαν προφορικά μάλλον τελικά να μην ισχύουν, αλλά να είναι και παραπλανητικά». Ζητούν τέλος από τα μέλη του Κοινοβουλίου να μην καταδικάσουν σε ανέχεια 1147 οικογένειες οι οποίες θα επηρεαστούν από τέτοιες συμπεριφορές.

Έντονο παρασκήνιο με τα κόμματα

Στο μεταξύ, έντονες διεργασίες επικρατούν στο παρασκήνιο μεταξύ βουλής, κομμάτων και κυβέρνησης, αναφορικά με το νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις StockWatch, τα κόμματα προσανατολίζονται στη μη κατάθεση τροπολογιών για τα ανοιχτά ζητήματα, καθώς η κυβερνητική πλευρά έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές και ο νόμος θα αναπεμφθεί.

Σημειώνεται ότι η ισχύς του προτεινόμενου νόμου, με βάση το νομοσχέδιο είναι από την ημέρα ψήφισης και δημοσίευσης του στην Επίσημη Εφημερίδα του κράτους.

Στο μεταξύ όμως σημαντικός αριθμός υπαλλήλων που προσλήφθηκαν από το 2011 και συνταξιοδοτούνται, μένουν εκτός του νέου σχεδίου.

Παράλληλα, στο τραπέζι ανοιχτά βρίσκονται και τα ζητήματα της συμπερίληψης στο νέο Σχέδιο, των νεοεισερχόμενων εργαζόμενων της ΑΗΚ και των γυναικών μόνιμων υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.

Της Ελένης Χαραλάμπους