You are here

Στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας

12/10/2021 15:55

Νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της τηλεργασίας προωθεί η κυβέρνηση, καθώς στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας η δυνατότητα παροχής εργασίας από απόσταση λειτούργησε ως δικλίδα ασφαλείας για την απασχόληση και τον μισθό, αλλά και δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα όσον αφορά την εργασία.

Το θέμα της τηλεργασίας και της εξ αποστάσεως εργασίας και οι συνέπειες της για τους εργαζομένους τέθηκε σήμερα προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, μετά από εισήγηση των βουλευτών του ΑΚΕΛ, Αντρέα Καυκαλιά, Χρίστου Χριστόφια και Γιώργου Κουκουμά.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν στην Επιτροπή, το ένα τρίτο των εργαζομένων στη χώρα μας  κατά την διάρκεια των αυστηρών lockdown εργάστηκαν από το σπίτι τους. Το αντίστοιχο ποσοστό εργαζομένων που δούλευαν από το σπίτι πριν την πανδημία, υπολογίζεται ότι ήταν λιγότερο από το 5%.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο  διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Άντης Αποστόλου, ανέφερε ότι η πανδημία δημιούργησε την επιτακτική ανάγκη νομοθετικού πλαισίου της τηλεργασίας, το οποίο θα ρυθμίζει και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και εργοδοτών.

Χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου είπε ότι μεταξύ άλλων το υπό συζήτηση νομικό πλαίσιο θα ρυθμίζει το δικαίωμα ή την υποχρέωση του εργοδότη να προχωρά στον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών ή υπηρεσιών μέσω τηλεργασίας, αλλά και τα δικαιώματα του εργοδοτούμενου, όπως π.χ οι ώρες απασχόλησης, τα μέσα που θα χρησιμοποιούνται, αλλά και ο τρόπος ελέγχου της τηλεργασίας.

Πρόσθεσε ότι σε πρόσφατη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ενημέρωσε τους  κοινωνικούς εταίρους για την πρόθεση της για έναρξη διαλόγου για τη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή της τηλεργασίας.

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι η νομοθεσία που διέπει την τηλεργασία στην Ελλάδα θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου, σημειώνοντας ότι ήδη συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν καταθέσει σημειώματα επί της σχετικής πρότασης.

Ανέφερε εξάλλου ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι και η νομοθετική ρύθμιση και για διάφορους νεογενείς κλάδους εργασίας, οι οποίοι δουλεύουν κυρίως εξ αποστάσεως, όπως πχ οι εργαζόμενοι σε διάφορες πλατφόρμες.

Από την πλευρά της εκπρόσωπος του Τμήματος Ψυχικής Υγείας αναφέρθηκε στα αρνητικά και θετικά για τους εργαζόμενους που δουλεύουν εκτός γραφείου.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές σκέψεις και να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, προκειμένου να μετριαστούν τα μειονεκτήματα της εξ αποστάσεως εργασίας, τόσο για εκείνους που θα αγκαλιάσουν τη νέα τάση όσο και για εκείνους που θα ζήσουν έξω από αυτήν.

Είπε επίσης ότι πολλοί εργαζόμενοι λένε πως η έλλειψη επαφής με τους συναδέλφους τους επιδρά αρνητικά στην αποδοτικότητά τους, τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής θολώνουν επικίνδυνα, ενώ και ο έλεγχος απόδοσης δεν είναι εύκολο να γίνει εφικτός εξ αποστάσεως.

Εκπρόσωποι συντεχνιών δήλωσαν επίσης ενώπιον της Επιτροπής ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας, σημειώνοντας την ανάγκη να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό ο διάλογος και να κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο.

Έκρουσαν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου να μην απορρυθμιστούν περαιτέρω τα εργατικά δικαιώματα τα οποία τα τελευταία χρόνια παραπαίουν.

Α. Καυκαλιάς: Επιβάλλεται νομοθετική ρύθμιση

 Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι η πανδημία έχει κινήσει γρηγορότερα τις διαδικασίες που ήδη είχαν δρομολογηθεί για ένταξη της τηλεργασίας, ως μια ευέλικτη μορφή απασχόλησης με θετικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους και στις συνθήκες εργασίας.

Πρόσθεσε όμως ότι η αλήθεια και οι πραγματικότητες που βιώνουν οι εργαζόμενοι με αυτή την μέθοδο εργασίας, μαρτυρούν μια πολύ διαφορετική εικόνα. «Αρκετές ώρες απλήρωτης εργασίας, εντατικοποίηση της εργασίας και παράταση του ωραρίου εργασίας, μόνιμη εφημερία, αυξημένο άγχος, καθώς και διατάραξη της ενδοοικογενειακής ισορροπίας» όπως είπ

Ειδική αναφορά έκανε και σε σχετική μελέτη του EUROFOUND, όπου αναφέρει ότι το 27% των ερωτηθέντων που εργάζονται κατ’ οίκον, δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να εργαστούν στον ελεύθερο τους χρόνο, ώστε να ανταποκριθούν στις εργασιακές τους απαιτήσεις.

Ο κ. Καυκαλιάς κάλεσε την εκτελεστική εξουσία και το αρμόδιο Υπουργείο να επεξεργαστούν και να καταθέσουν νομοσχέδιο, το οποίο να διασφαλίζει ότι η τηλεργασία δεν επηρεάζει δυσμενώς τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων.

«Μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες να θεσμοθετούν το δικαίωμα των εργαζομένων να αποσυνδέονται από την εργασία με τη λήξη του χρόνου εργασίας, να διασφαλίζει δίκαιη αμοιβή, οριοθέτηση του χρόνου εργασίας, ισορροπία μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής, σωματική και ψυχική υγεία» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Της Ελένης Χαραλάμπους