You are here

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για ανεργιακό τραπεζικών

29/03/2023 15:33

Ενώπιον της βουλής θα βρίσκεται αύριο το νομοσχέδιο για επίλυση του ζητήματος καταβολής ανεργιακού επιδόματος σε αριθμό εργαζομένων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το νομοσχέδιο αφορά στην αναδρομική καταβολή ανεργιακού επιδόματος και θα καλύψει τις περιπτώσεις τραπεζικών υπαλλήλων που αποχώρησαν μέσω σχεδίων εθελούσιας αποχώρησης που προέβλεπαν αποζημιώσεις.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, το νομοσχέδιο που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, οδηγείται αύριο στη Βουλή και ο στόχος είναι η ψήφιση του πριν το Πάσχα.

Ο κ. Παναγιώτου είπε πως η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ένα σημαντικό πρόβλημα που εδώ και αρκετούς μήνες επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε σχέση με την καταβολή του ανεργιακού επιδόματος.

Ανταπόκριση στην προσδοκία των εργαζομένων

Είπε πως το Υπουργικό ενέκρινε νομοσχέδιο για επίλυση αυτού του ζητήματος, το οποίο θα υποβληθεί αύριο στη Βουλή, θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Εργασίας με στόχο να κατατεθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια πριν το Πάσχα, ούτως ώστε οι επηρεαζόμενοι να έχουν σαφή εικόνα για τη λύση του προβλήματος.

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως το νομοσχέδιο προβλέπει όπως οι εργαζόμενοι που έπαψαν να εργάζονται είτε ατομικά είτε ομαδικά, θα δικαιούνται να λάβουν ανεργιακό επίδομα, κάτι που θα λειτουργήσει ως ανταπόκριση στη προσδοκία που υπάρχει από ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων, με μια αναδρομικότητα μερικών μηνών και μια καθορισμένη μεταβατικότητα ώστε να έχει περιορισμένη διάρκεια.

Πρόσθεσε πως ακολούθως, θα επανέλθει σε ισχύ η πρόνοια της νομοθεσίας, η οποία ερμηνεύτηκε μέσα από τη νομολογία του Δικαστηρίου κατά τους προηγούμενους μήνες αλλά και μέσα από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.

Συνεπώς, κατέληξε, «δεν θα είναι μια ρύθμιση η οποία θα είναι μόνιμα σε ισχύ, αλλά θα αποκαθιστά την προβληματική κατάσταση που ισχύει σήμερα για ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων».