You are here

Στη Βουλή το συνταξιοδοτικό δημόσιου τομέα

10/09/2022 16:01

Τα νομοσχέδια για εισαγωγή επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εξετάζει τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα εξετάσει τον περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμος του 2022, (Αρ. Φακ. 23.01.063.093-2022).

Το νομοσχέδιο, προνοεί θέσπιση νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, για τους υπάλληλους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το οποίο θα διέπεται από τις βασικές πρόνοιες του υφιστάμενου κυβερνητικού σχεδίου συντάξεων, που αφορούν στην υπηρεσία των υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.

Επίσης, θα συζητήσει τον περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής), Τροποποιητικός Νόμος του 2022, (Αρ. Φακ. 23.01.063.094-2022).

Το νομοσχέδιο, προνοεί κατάργηση του μέτρου που αφορά στη φορολόγηση του εφάπαξ ποσού, με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021 για τα μέλη του υφιστάμενου κυβερνητικού σχεδίου συντάξεων και για τα μέλη των σχεδίων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που είναι όμοια με αυτό, καθώς και επανένταξη στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων των υπηρετούντων νεοεισερχόμενων δικαστών, με αναδρομική ισχύ από 1η Οκτωβρίου 2011.

Στη συνεδρία, κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι των αρμόδιων και εμπλεκόμενων Υπουργείων, του Γενικού Λογιστηρίου, της Νομικής Υπηρεσίας, καθώς και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.