You are here

Στη βουλή τα νομοσχέδια για επέκταση άδειας μητρότητας

21/10/2021 12:16

Ενώπιον της Βουλής βρίσκονται τα δύο νομοσχέδια που αφορούν στην επέκταση της άδειας μητρότητας. Τα κατατέθηκαν ως κατεπείγοντα στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ενώ σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, τα νομοσχέδια θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη 26 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο περί προστασίας της μητρότητας και το νομοσχέδιο περί κοινωνικών ασφαλίσεων.

Σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να αυξάνεται η περίοδος της άδειας μητρότητας για σκοπούς φροντίδας του νεογέννητου και εξισορρόπησης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή και επέκτασης της θεσμικής προστασίας της μητρότητας σύμφωνα με τον Νόμο.

Ειδικότερα με το τροποποιητικό νομοσχέδιο προβλέπεται η επέκταση της περιόδου άδειας μητρότητας: (α) κατά τέσσερις επιπρόσθετες βδομάδες για όλες τις περιπτώσεις δεύτερου τοκετού/υιοθεσίας/απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας και (β) κατά οκτώ επιπρόσθετες βδομάδες στις περιπτώσεις τρίτου ή μετέπειτα τοκετού/υιοθεσίας/απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.

Σκοπός του δεύτερου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να αυξηθεί η χρονική περίοδος για την οποία καταβάλλεται επίδομα μητρότητας, για δεύτερο, τρίτο παιδί και για μετέπειτα τοκετούς, υιοθεσίες και για απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.           

Ειδικότερα, το επίδομα επεκτείνεται κατά τέσσερις επιπρόσθετες εβδομάδες για όλες τις περιπτώσεις δεύτερου τοκετού, υιοθεσίας και απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας, και κατά οκτώ επιπρόσθετες εβδομάδες στις περιπτώσεις τρίτου ή μετέπειτα τοκετού, υιοθεσίας και απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας, για σκοπούς φροντίδας του νεογέννητου παιδιού και εξισορρόπησης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Τα προτεινόμενα νομοσχέδια εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του, ημερομηνίας 15.10.2021, μετά από Πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Επισυνάπτονται τα νομοσχέδια.