You are here

Στην Ολομέλεια η άρση παγώματος προσλήψεων στο δημόσιο

09/06/2022 13:34

Αποφασίζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής για άρση της απαγόρευσης πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η οποία είναι σε ισχύ από το 2013 στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας.

Ενώπιον του σώματος για έγκριση τίθεται σήμερα πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ για τροποποίηση του περί της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα Νόμου, ώστε να αρθεί η απαγόρευση για θέσεις προαγωγής.

Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών καλείται σε τακτά διαστήματα να εξετάσει σειρά αιτημάτων για αποπαγοποίηση θέσεων, είτε προαγωγής, είτε πρώτου διορισμού στο δημόσιο και να δώσει τη γραπτή συγκατάθεση της για την πλήρωση τους.

Η διαδικασία όμως κρίνεται χρονοβόρα, γραφειοκρατική και προκαλεί διοικητικό κόστος, τόσο για την εκτελεστική όσο και τη νομοθετική εξουσία, η οποία μάλιστα κρίνεται δυσανάλογη του σκοπού που επιδιώκει το μέτρο της απαγόρευσης των προσλήψεων, γι’ αυτό και προωθείται η κατάργηση της όσον αφορά τις θέσεις προαγωγής.

Για έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής θα τεθεί και τροπολογία επί της πρότασης νόμου, του βουλευτή της ΔΗΠΑ Μαρίνου Μουσιούττα, η οποία προβλέπει πλήρη κατάργηση του νόμου της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο Τομέα.

Δηλαδή στο ενδεχόμενο ψήφισής της από το σώμα θα σταματήσουν όλες οι απαγορεύσεις για την πλήρωση θέσεων πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού και προαγωγής στη δημόσια και ευρύτερη δημόσια υπηρεσία.

Στην επεξήγηση της τροπολογίας, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ αναφέρει ότι προτείνεται η κατάργηση του νόμου που ρυθμίζει τη διαδικασία εξαίρεσης από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθότι η υφιστάμενη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία διαδικασία κρίνεται ως άνευ ουσιαστικού αντικειμένου ενώ η αναγκαιότητα πλήρωσης των κενών θέσεων εξετάζεται στο πλαίσιο καταρτισμού του εκάστοτε προϋπολογισμού τόσο του κράτους όσο και των αντίστοιχων προϋπολογισμών των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την άρση της απαγόρευσης πλήρωσης θέσεων στο δημόσιο, με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου σύντομα στη Βουλή για ψήφιση.

Σημειώνεται ότι μέλη της επιτροπής, βουλευτές του ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί της πρότασης νόμου κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

Της Ελένης Χαραλάμπους