You are here

Στις 600 οι νέες προσλήψεις στο δημόσιο το 2019

26/06/2019 14:40

Γύρω στις 600 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν οι νέες προσλήψεις στη δημόσια υπηρεσία το 2019, στη βάση του νόμου περί αξιολόγησης υποψηφίων για διορισμό στην υπηρεσία, όπως αναφέρθηκε σήμερα στη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών.

Φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά η νέα νομοθεσία περί αξιολόγησης υποψηφίων για διορισμό στη δημόσια υπηρεσία, μετά τις τροποποιήσεις που εφαρμόστηκαν κατά την περσινή χρονιά.

Η επιτροπή θεσμών ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής της νομοθεσίας, έχοντας ενώπιον της προς έγκριση και τους καταλόγους θέσεων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία για το 2020, όπως προβλέπει το νέο νομικό πλαίσιο.

Οι κατάλογοι αφορούν δύο κατηγορίες θέσεων. Η μια κατηγορία αφορά στις προσλήψεις σε θέσεις μέχρι τη μισθολογική κλίμακα Α7 για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν απολυτήριο σχολής μέσης παιδείας ή δίπλωμα τριετούς μεταλυκειακού κύκλου σπουδών και η άλλη κατηγορία αναφέρεται σε επιστημονικές θέσεις που δεν υπερβαίνουν την αρχική κλίμακα Α8, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισότιμο προσόν.

Οι δύο κατηγορίες υποδιαιρούνται παράλληλα, σε δύο υποκατηγορίες με βάση τις οποίες, για ορισμένες θέσεις διεξάγεται ειδική γραπτή εξέταση από τις οικείες συμβουλευτικές επιτροπές και για άλλες, διεξάγεται γραπτή εξέταση από την ειδική επιτροπή.

Από πλευράς Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, ζητήθηκε όπως γίνεται περισσότερη ομαδοποίηση των θέσεων που εμπίπτουν στις γενικές εξετάσεις, ώστε να μην επωμίζονται μεγαλύτερο κόστος οι ειδικές επιτροπές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, για τις γενικές εξετάσεις οι υποψήφιοι καταβάλλουν αντίτιμο ενώ για τις ειδικές εξετάσεις, το κόστος της ανάθεσης των ειδικών εξετάσεων επωμίζεται η εκάστοτε ειδική αρχή.

Σημειώθηκε ότι εκτός από την υπηρεσία εξετάσεων, εξετάσεις μπορούν να διεξάγονται επίσης, εκ μέρους των κρατικών πανεπιστημίων και του κέντρου παραγωγικότητας.

Πολλές οι κενές θέσεις

Εκπρόσωποι του τμήματος δημόσιας διοίκησης και προσωπικού, δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν αναφορικά με τον αριθμό των αναμενόμενων προσλήψεων για το 2020, καθώς όπως ανέφεραν όλες οι θέσεις είναι παγοποιημένες και ο αριθμός των προσλήψεων θα εξαρτηθεί από τις αποπαγοποιήσεις θέσεων.

Σημείωσαν επίσης, ότι για την προκήρυξη θέσεων εισδοχής χρειάζεται να προηγηθεί σειρά προαγωγών και συνεπώς, ο αριθμός τους δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Ανέφεραν εντούτοις, ότι τον Δεκέμβριο του 2018 έγιναν εξετάσεις για τις θέσεις του 2019 και πως μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί 381 θέσεις στη βάση του νόμου περί αξιολόγησης υποψηφίων για διορισμό στη δημόσια υπηρεσία.

Μέχρι το τέλος του έτους οι θέσεις που θα δημοσιευθούν μπορεί να ξεπεράσουν τις άλλες 200, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νέων προσλήψεων για το 2019, περίπου στις 600, όπως αναφέρθηκε.

Η διευθύντρια του τμήματος δημόσιας διοίκησης και προσωπικού Λένια Ορφανίδου επεσήμανε ότι οι ανάγκες της δημόσιας υπηρεσίας είναι πολύ περισσότερες και πως υπάρχουν πολλές κενές θέσεις.

Πρόσθεσε πως η δημόσια υπηρεσία υποβάλλει προς αποπαγοποίηση μικρό αριθμό θέσεων κάθε φορά, σημειώνοντας ότι σε περιπτώσεις όπου ζητούνται πρόσθετες από τμήματα, γίνεται ανάλογη προσαρμογή του γενικού αριθμού θέσεων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, το 2019 οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχθηκαν περίπου 25 χιλ. αιτήσεις σε σχέση με θέσεις που διέπονται από τον νόμο περί αξιολόγησης υποψηφίων.

Ερωτήματα για τις διαδικασίες

Οι βουλευτές ζήτησαν λεπτομέρειες αναφορικά με τις διαδικασίες εξετάσεων, αξιολόγησης και πρόσληψης υποψηφίων, με τους αρμόδιους λειτουργούς να υπενθυμίζουν ότι οι εξετάσεις βασίζονται πλέον σε δανέζικο πρότυπο, καθώς το προηγούμενο μοντέλο είχε κριθεί παρωχημένο.

Την επιτροπή απασχόλησε και το θέμα της κατάργησης, στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας, της εξέτασης νέων ελληνικών ως ξεχωριστό αντικείμενο, με τους λειτουργούς να επισημαίνουν ότι το απολυτήριο λυκείου εκλαμβάνεται ως τεκμήριο πολύ καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

Με βάση το νέο πρότυπο, οι εξετάσεις περιλαμβάνουν εξέταση ικανοτήτων όπως η αναλυτική/αφαιρετική ικανότητα και η αριθμητική σε διαφορετικά μέρη που περιλαμβάνουν αναφορές στα νέα ελληνικά, στα μαθηματικά και στη λογική σκέψη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής θεσμών Ζαχαρία Ζαχαρίου, η επιτροπή θεσμών προτίθεται να προχωρήσει το φθινόπωρο σε γενικότερη συζήτηση του τρόπου εφαρμογής του νέου νομικού πλαισίου που τέθηκε σε λειτουργία, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδει στον απαιτούμενου βαθμό και κατά πόσο υπάρχουν οποιεσδήποτε αδυναμίες ή εάν χρειάζεται να γίνουν διορθώσεις.

Της Μαρίας Χαμπή