You are here

Στο ράφι της Βουλής και η μεταρρύθμιση δικαιοσύνης

14/04/2021 13:59

Η επόμενη Βουλή θα συνεχίσει τη συζήτηση επί των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Μετά την τοποθέτηση την Τετάρτη των μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, τα νομοσχέδια δε θα προωθηθούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Με τη διαφωνία του ΔΗΣΥ, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών αποφάσισε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και ότι τα νομοσχέδια θα πρέπει να απασχολήσουν τη Βουλή με τη νέα της σύνθεση.

Την απογοήτευσή της για την αντίθεση ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στην προώθηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια, εξέφρασε η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη.

Σε σημερινή γραπτή της δήλωσή, αναφέρει ότι «δυστυχώς τα συγκεκριμένα κόμματα δεν επέδειξαν υπεύθυνη στάση και προτίμησαν να παρατείνουν και άλλο την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης». Σημείωσε ότι «επέλεξαν να μην σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην προσπεράσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Πρόσθεσε ότι «το κόστος για τη μη υπερψήφιση των νομοσχεδίων θα συνεχίσουν να το επωμίζονται οι πολίτες, αφού οι υποθέσεις θα συνεχίσουν να χρειάζονται δεκατέσσερα χρόνια για να τελεσιδικήσουν».

«Είναι λυπηρό», αναφέρει, «που οι προσπάθειες των τελευταίων δύο χρόνων και οι εντατικές διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκομένους τους τελευταίους μήνες, με τη δική τους μάλιστα ενεργή συμμετοχή, δεν αξιοποιήθηκαν από τη Βουλή, για να καταλήξει σε συμφωνημένα νομοσχέδια, (με τροπολογίες ενδεχομένως αν το έκρινε σκόπιμο), και να τα οδηγήσει στην Ολομέλεια».

Η Υπουργός σημειώνει ότι «για την κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει προτεραιότητα η Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης», σημειώνοντας πως οι προσπάθειες δεν τερματίζονται σήμερα.

Φωνάζει ο δικηγορικός σύλλογος 

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) Στην ανακοίνωση, σημειώνεται πως κατά τις συζητήσεις των νομοσχεδίων, εκ μέρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκφράστηκε η άποψη ότι η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση και πως οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν δεν αποσκοπούσαν στην αποδόμηση της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης.

Ο ΠΔΣ επανατονίζει τη θέση του υπέρ της ψήφισης των τριών νομοσχεδίων τα οποία «θα πρέπει να παραμείνουν εκτός του προεκλογικού αγώνα ή άλλων σκοπιμοτήτων και καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επιδείξουν στάση ευθύνης».

«Ευελπιστούμε, επομένως, ότι θα προωθηθεί έστω και την υστάτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, η υπερψήφιση των τριών Νομοσχεδίων πριν από τη λήξη των εργασιών της», σημειώνεται στην ανακοίνωση ενώ προστίθεται πως οποιαδήποτε αναβολή της ψήφισής τους δεν θα εξυπηρετήσει το καλώς νοούμενο συμφέρον της Δικαιοσύνης.

«Ενδεχόμενες ελλείψεις που διαφανούν κατά την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων, μπορούν να τύχουν διαχείρισης ή/και βελτίωσης στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας των εμπλεκόμενων φορέων προς τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης», υποδεικνύει ο ΠΔΣ.

Ναι σε μεταρρύθμιση, όχι σε τελεσίγραφα

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ο πρόεδρος της Επιτροπής  Γιώργος Γεωργίου, αναφέρθηκε στη θέση που τήρησαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Είπε ότι πρυτάνευσε «ο αχαλίνωτος προεκλογικός οίστρος και οι εποχιακές σκοπιμότητες της προεκλογικής ατζέντας και ότι στην προσπάθειά τους να μηδενίζουν τα πάντα κατέστρεψαν τα πάντα με όλες τις αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στη χώρα μας και τον κοινωνικό ιστό».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σημείωσε ότι λίγες βδομάδες πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής, η υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε στη Βουλή νομοσχέδια που δεν είναι συμφωνημένα, με το ενδεχόμενο μάλιστα μέρος αυτών να είναι αντισυνταγματικά.

«Είμαστε μπροστά σε ένα θεσμικό αδιέξοδο και δεν είναι σωστό να τίθενται οι τρεις εξουσίες σε πορεία σύγκρουσης. Ούτε η Βουλή μπορεί να ασκήσει ρόλο επιδιαιτητή μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικής εξουσίας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Ούτε και δεχόμαστε τελεσίγραφα από κανένα. Η Βουλή είναι κυρίαρχη εξουσία και όχι επικυρωτικό όργανο της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ», σημείωσε.

Σημείωσε πως η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης όντως είναι αναγκαία, γι αυτό ανέφερε, «πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και αποτελεσματική. Αυτά τα νομοσχέδια δεν μπορούν να οδηγηθούν άρον-άρον στην Ολομέλεια».

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να καταστεί απορρύθμιση και ότι σε ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα απονομής δικαιοσύνης χρειάζεται άπλετος χρόνος για να επιδιωχθεί η σύμφωνη γνώμη όλων των θεσμικών παραγόντων και η μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση γιατί μόνο έτσι θα πετύχει προς όφελος των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι «για εμάς τα ζητήματα που αφορούν την δικαιοσύνη είναι κορυφαία για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και δεν αποδεχόμαστε τη λογική όσων επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν ως μέρος της επικοινωνιακής προεκλογικής τους ατζέντας».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε πως θα ήταν πολύ εύκολο για την Επιτροπή  και τη Βουλή να καταψηφίσει μη ολοκληρωμένα και ανέτοιμα νομοσχέδια ή να υπερψηφίσει νομοσχέδια τα οποία θα κηρύσσονταν αντισυνταγματικά σε μερικές εβδομάδες ή το χειρότερο να ψηφιστούν νόμοι και τροποποίηση Συντάγματος οι οποίοι να μην προσθέτουν απολύτως τίποτα και να μην προχωρούν στην μεταρρύθμιση ουσιαστικής δικαιοσύνης. 

«Είναι για αυτόν τον λόγο που τα νομοσχέδια αυτά χρειάζονται περαιτέρω μελέτες γιατί είναι κρίμα πραγματικά ο πολίτης να περιμένει δεκαετία μέσον όρο για μια απλή υπόθεση και κατάληξη σε μια απόφαση που είναι πολύ δύσκολο να εκτελεστεί», είπε.

Μ.Χ.