You are here

Συμφωνία για άνοιγμα όλων των θέσεων του δημοσίου

09/05/2022 14:43

Σε υπογραφή συμφωνίας πλαίσιο προχώρησε στις 28 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών με την συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, για πλήρη κατάργηση όλων των απαγορεύσεων πλήρωσης προσωπικού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Επίσης συμφωνήθηκε όπως για το ωρομίσθιο προσωπικό αφαιρεθεί από τους προϋπολογισμούς, η πρόνοια απαγόρευσης πλήρωσης κενών μόνιμων θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού.

Αυτό ανακοίνωσε στο πλαίσιο της συζήτηση πρότασης νόμου για την αναστολή του παγώματος των προαγωγών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Οικονομίδου – Αζίνα.

Όπως εξήγησε η κ. Αζίνα οι λόγοι που οδήγησαν στην λήψη της σχετικής απόφασης είναι ότι μετά από αξιολόγηση του μέτρου των παγοποιήσεων των προσλήψεων και προαγωγών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για πρόσθετες θέσεις, αλλά για θέσεις που δημιουργήθηκαν μέσω του προϋπολογισμού στον κρατικό τομέα, στους δήμους και στους ημικρατικούς οργανισμούς. 

Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες δικαιούνται να πληρώσουν τις σχετικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό, σημειώνοντας ότι με την υφιστάμενη διαδικασία, δημιουργείται μεγάλος διοικητικός φόρτος εργασίας, ενώ επεσήμανε περαιτέρω ότι οι πλείστες θέσεις προαγωγής που υποβάλλονται στη Βουλή αποδεσμεύονται.

Σημαντικός λόγος επίσης σύμφωνα με την κ. Αζίνα που οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών στην λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, ήταν και η θέση της ΕΔΥ ότι θα πρέπει να γνωρίζει από την αρχή τις ανάγκες του δημοσίου σε εργατικό προσωπικό, στο πλαίσιο και της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και του σχετικού προγραμματισμού που θα γίνεται.

Διαφωνεί ο ΔΗΣΥ για αποπαγοποίηση προσλήψεων

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι το κόμμα του στηρίζει την πρόταση νόμου για την αναστολή του παγώματος των προαγωγών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά είναι εναντίον της κατάργησης της διαδικασίας ελέγχου για τις προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πρόσθεσε ότι στο ενδεχόμενο που συμφωνηθεί η κατάργηση της απαγόρευσης πλήρωσης προσλήψεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατά το 2022 το οποίο είναι και προεκλογική περίοδος θα γίνουν μερικές χιλιάδες προσλήψεις σε όλες τις κενές θέσεις που υπάρχουν στην κλίμακα εισδοχής.

Τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσει ο έλεγχος των προσλήψεων σε θέσεις εισδοχής, ο οποίος να ξεκινά από το Τμήμα Προσωπικού και να επεκτείνεται μέχρι τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Απαντώντας η κ. Αζίνα είπε ότι είναι αδύνατον να πληρωθούν άμεσα όλες οι κενωθείσες θέσεις, καθώς όπως είπε η ΕΔΥ καταρτίζει το πρόγραμμα για πλήρωση των κενών θέσεων στους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους.

Νομοσχέδιο για πλήρη κατάργηση απαγόρευσης

Η κ. Αζίνα είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί ως προς την ορθότητα της πρότασης νόμου, αλλά διαφωνεί προς της έκταση της, ενώ ανέφερε ότι θα προωθήσει σύντομα στη Βουλή, νομοσχέδιο για κατάργηση όλων των απαγορεύσεων τόσο για τις θέσεις εισδοχής όσο και τις θέσεις προαγωγής.

Οι εκπρόσωποι της ΕΔΥ Έλενα Σεργίου και της εκπαιδευτικής υπηρεσίας, είπαν μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ότι συμφωνούν με την πρόταση νόμου.

Επέκταση ζητούν συντεχνίες

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, ανέφερε επίσης ότι η πρόταση νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας όμως πως πρέπει να επεκταθεί για να καλύψει όλες τις θέσεις του δημοσίου.

Από πλευράς συντεχνιών αναφέρθηκε επίσης ότι η πρόταση νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας όμως πως θα πρέπει να επεκταθεί και στις θέσεις πρώτου διορισμού.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Αντρέας Ηλίας είπε ότι η πρόταση είναι ελλιπής και ζήτησε τη στήριξη των κομμάτων για πλήρη κατάργηση της απαγόρευσης πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ - ΠΕΟ Νίκου Γρηγορίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι στην υφιστάμενη διαδικασία πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οφείλεται η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (Π.Ο.Α.Σ.Ο.) Κώστας Ιωάννου, επεσήμανε ότι η νομοθεσία που εφαρμόσθηκε αποτέλεσε αφορμή για να καθηλωθούν προαγωγές.

Ανοίγουν οι προαγωγές

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση νόμου προβλέπει τροποποίηση του περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου, ώστε να αρθεί η απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων προαγωγής τόσο στο δημόσιο όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τη σχετική πρόταση κατέθεσαν εκ μέρους του ΔΗΣΥ οι Χάρης Γεωργιάδης, Ονούφριος Κουλλά και Σάβια Ορφανίδου και εκ μέρους του ΔΗΚΟ, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, για σκοπούς πλήρωσης θέσης προαγωγής, το αίτημα υποβάλλεται μαζί με πλήρη δικαιολογητικά για την ανάγκη πλήρωσης συγκεκριμένης θέσης, απευθείας από την αρμόδια αρχή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για την εξασφάλιση της γραπτής συγκατάθεσής της.

Σημειώνεται ότι, η απαγόρευση πλήρωσης σε σχέση με κενές θέσεις πρώτου διορισμού και κενές θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής συνεχίζει να ισχύει και για την πλήρωση τους θα πρέπει να ακολουθείται η αντίστοιχη διαδικασία, όπως αυτή προβλέπεται στον υφιστάμενο νόμο.

Της Ελένης Χαραλάμπους