You are here

Τα αγκάθια του νέου συνταξιοδοτικού

12/09/2022 07:08

Το νήμα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του νέου επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των υπαλλήλων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ξαναπιάνει σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, μετά τη διακοπή δύο μηνών των εργασιών της για τις θερινές διακοπές.

Η επιτροπή, που εξέτασε σε δύο συνεδρίες το ζήτημα του συνταξιοδοτικού, άφησε ανοιχτά αρκετά ζητήματα, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος κατά τη σημερινή συνεδρία. 

Τα θέματα που παραμένουν ανοικτά, αφορούν μεταξύ άλλων τη συμπερίληψη στο νέο συνταξιοδοτικό Σχέδιο των 1.150 συμβασιούχων υπαξιωματικών (ΣΥΠ) της Εθνικής Φρουράς και των συνταξιούχων εκπαιδευτικών ή άλλων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν αφυπηρετήσει μεταξύ 2011 και 2021, καθώς και το ζήτημα με τις 52 εθελόντριες που έχουν μονιμοποιηθεί το 2017 και από τις οποίες, ενώ έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο, ζητείται να επιστρέψουν με τόκους το φιλοδώρημα που τους δόθηκε.

Απαντώντας στα αιτήματα των επηρεαζόμενων κατά την τελευταία συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών στις αρχές του προηγούμενου Ιούλιου, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, δήλωσε ότι η ικανοποίηση των διάφορων αιτημάτων και εισηγήσεων των εκπρόσωπων των υπαλλήλων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα επιφέρει πρόσθετο οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου.

Ο κ. Παντελή, είχε τονίσει ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα όσα είχαν συμφωνηθεί, καθώς με την υιοθέτησή των εισηγήσεων και αιτημάτων θα ανατραπούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και θα επηρεαστεί αρνητικά η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής υλοποιεί, πλήρως, τα όσα συμφωνήθηκαν µε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κρατικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα οποία και καταγράφονται µε τρόπο σαφή, στις σχετικές συμφωνίες Πλαίσιο.

Τα ανοιχτά ζητήματα

Όσον αφορά τη μη ένταξη στο Σχέδιο υπαλλήλων που έχουν αφυπηρετήσει ή και θα αφυπηρετήσουν πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, ο κ. Παντελή ξεκαθαρίζει ότι στη βάση της συμφωνίας του ΥΠΟΙΚ με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δικαίωμα ένταξης στο νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συντάξεων θα έχουν οι κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, υπηρετούντες υπάλληλοι.

Σχετικά με το ζήτημα της κατάργησης του Κανονισμού 46 των περί Στρατού της Δημοκρατίας και καταβολής αποζημίωσης στους επηρεαζόμενους, ο κ. Παντελή διευκρίνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών μετά από εισήγηση του υπουργείου Άμυνας, περιέλαβε στη νέα νομοθεσία πρόνοια για κατάργηση της παράτασης των υπηρεσιών των ΣΥΠ, μέχρι και τη συμπλήρωση της ηλικίας των 63 ετών.

Σημειώνει ότι, την παράταση των υπηρεσιών των ΣΥΠ, ενέκρινε ο υπουργός Άμυνας, καθώς οι επηρεαζόμενοι δεν λαμβάνουν σύνταξη στο μεσοδιάστηµα μεταξύ του 57ου και του 63ου έτους της ηλικίας τους.

Κατά την αφυπηρέτησή τους, σύμφωνα µε τις ισχύουσες ρυθμίσεις, τους καταβάλλεται ένα φιλοδώρημα αλλά η σύνταξη που δικαιούνται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αρχίζει να καταβάλλεται µε τη συμπλήρωση του 63ου έτους της ηλικίας τους.

Αναφορικά με τις εθελόντριες υπαξιωματικούς που μονιμοποιήθηκαν το έτος 2017, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των νεοεισερχόµενων υπαλλήλων και κατά συνέπεια, θα ενταχθούν στο νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο.

Ανέφερε περαιτέρω, ότι οι επηρεαζόμενες που έλαβαν φιλοδώρημα για την υπηρεσία τους µε σύμβαση, θα πρέπει να επιστρέψουν το εν λόγω ποσό, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, είτε και σε οποιοδήποτε μεταγενέστερο στάδιο, µε τόκο, νοουμένου ότι θα εξασφαλιστεί ειδική έγκριση από τον Υπουργό Οικονομικών.

Επίσης, όσον αφορά την παροχή δικαιώματος στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν ήδη ενταχθεί σε Ταμείο Προνοίας να μεταπηδήσουν στο νέο Σχέδιο, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, είχε ενημερώσει την επιτροπή ότι στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί μια ειδική, κατ' εξαίρεση ρύθμιση, μετά από εισήγηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ, η οποία διαλαμβάνει ότι οι νεοεισερχόμενοι μόνιμοι υπάλληλοι και οι εργοδοτούµενοι αορίστου χρόνου που εντάχθηκαν ήδη σε Ταμεία Προνοίας, θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να μεταπηδήσουν στο νέο Σχέδιο, εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, αφορά τη θέσπιση νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για τους υπάλληλους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το οποίο θα διέπεται από τις βασικές πρόνοιες του υφιστάμενου κυβερνητικού σχεδίου συντάξεων που αφορούν στην υπηρεσία των υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.

Επιπλέον, προβλέπεται η κατάργηση του μέτρου που αφορά στη φορολόγηση του εφάπαξ ποσού με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021, για τα μέλη του υφιστάμενου κυβερνητικού σχεδίου συντάξεων και για τα μέλη των σχεδίων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που είναι όμοια με αυτό, καθώς και η επανένταξη στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχέδιο συντάξεων των υπηρετούντων νεοεισερχόμενων δικαστών, με αναδρομική ισχύ από 1η Οκτωβρίου 2011.

Σύμφωνα επίσης με το νομοσχέδιο, ιδρύεται Ειδικό Ταμείο Καταβολής Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, με σκοπό τη χρηματοδότηση του Σχεδίου που ιδρύεται δυνάμει του παρόντος Νόμου και του οποίου τη διαχείριση, θα έχει ο υπουργός Οικονομικών.

Για σκοπούς χρηματοδότησης του Ειδικού Ταμείου, ο εργοδότης και κάθε μέλος του Σχεδίου, θα καταβάλλουν, εκατέρωθεν, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό ίσο με 5% επί των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών του μέλους.

Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, το Ειδικό Ταμείο δεν χρησιμοποιείται για δανεισμό από τη Δημοκρατία ή τα μέλη του Σχεδίου και νοείται ότι, το ενεργητικό του Ειδικού Ταμείου δύναται να επενδύεται σε κρατικά ομόλογα με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

Μέλη του Σχεδίου είναι όλοι οι υπηρετούντες κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος Νόμου μόνιμοι υπάλληλοι που διορίστηκαν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 και δεν είχαν υπηρετήσει σε οποιαδήποτε θέση πριν την ημερομηνία αυτή, όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι που θα διοριστούν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος Νόμου και δεν είχαν υπηρετήσει σε οποιαδήποτε θέση πριν την ημερομηνία αυτή, όλοι οι υπηρετούντες κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος Νόμου - εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου και ειδικοί αστυνομικοί που έχουν μονιμοποιηθεί ως ειδικοί αστυνομικοί σύμφωνα με τους περί Ειδικών Αστυνομικών (Διαδικασία Διορισμού και Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμούς.

Επίσης, μέλη του Σχεδίου είναι οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί, απόφοιτοι του Δασικού Κολλεγίου που απασχολούνται με σύμβαση απασχόλησης ορισμένου χρόνου, όλα τα πρόσωπα τα οποία εργοδοτούνται ή πρόκειται να εργοδοτηθούν στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα των οποίων η σύμβαση απασχόλησης, κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος Νόμου, μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου και όλα τα πρόσωπα τα οποία έχουν διοριστεί ή πρόκειται να διοριστούν ως ειδικοί αστυνομικοί τα οποία κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος Νόμου, μονιμοποιούνται ως ειδικοί αστυνομικοί, σύμφωνα με τους περί Ειδικών Αστυνομικών (Διαδικασία Διορισμού και Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμούς.

Της Ελένης Χαραλάμπους