You are here

Τα κόμματα δεσμεύουν την υπουργό εργασίας για ταμεία προνοίας

15/01/2020 06:55

Την επιστολή με την οποία η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου θα δεσμεύεται ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καταθέσει στη βουλή τους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τις τρείς πρόνοιες που θα ενσωματωθούν στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τα ταμεία προνοίας, αναμένουν οι βουλευτές προκειμένου να το οδηγήσουν στην ολομέλεια προς έγκριση.

Kατά τη διάρκεια χθες της κλειστής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας, στην παρουσία της υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου, η υπουργός σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κομμάτων δεσμεύτηκε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταθέσει δεσμευτική επιστολή προς τη βουλή ότι θα ετοιμαστούν οι κανονισμοί που θα ρυθμίζουν την εφαρμογή των συγκεκριμένων προνοιών.

Οι ανησυχίες των κομμάτων εντάθηκαν μετά και τις δηλώσεις του προέδρου του συγκυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος εισηγήθηκε όπως εγκριθεί το νομοσχέδιο μόνο με τις εναρμονιστικές πρόνοιες που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι είναι έτοιμοι στο ΔΗΣΥ να συζητήσουν τις όποιες προσθήκες σε μεταγενέστερο στάδιο με την κυβέρνηση, τα υπουργεία και τους κοινωνικούς εταίρους.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεώρησαν ότι οι δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου έγιναν για να ικανοποιήσουν τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι τρείς συμπληρωματικές πρόνοιες οι οποίες θα ενσωματωθούν στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν μέχρι την κατάθεση και έγκριση και των κανονισμών, θα διασφαλίζουν κατ’ αρχήν ότι τα ταμεία προνοίας θα πρέπει να είναι καθολικά για όλους τους εργαζόμενους εκεί που εφαρμόζονται. Η δεύτερη πρόνοια θα καθορίζει ότι τα ταμεία προνοίας δεν μπορούν να διαλυθούν και τρίτο είναι ότι στη διαχείριση των ταμείων δεν θα συμμετέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Για το τελευταίο φαίνεται ότι κάποια κόμματα ρίχνουν νερό στο κρασί τους διότι θεωρούν ότι από τη στιγμή που η απόφαση ληφθεί από τα ιδία τα μέλη δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που φοβούνται οι βουλευτές είναι τις παρεμβάσεις ή τις πιέσεις που ενδεχομένως να δεχθεί η υπουργός (από το συγκυβερνών κόμμα ή τις εργοδοτικές οργανώσεις και άλλους) εάν και εφόσον ψηφιστεί το εναρμονιστικό νομοσχέδιο και καθυστερεί άσκοπα η κατάθεση των κανονισμών, διότι χωρίς κανονισμούς οι συγκεκριμένες πρόνοιες θα βρίσκονται στον αέρα σε βάρος των εργαζομένων, ιδίως σε ότι αφορά την πρόνοια της καθολικότητας.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές κατανόησαν τη θέση της υπουργού εργασίας ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου, διότι μέχρι και τις 14 του Φεβρουαρίου πρέπει να τεθεί σε ισχύ με βάση και την παράταση που έχει πάρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και επίσης ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να περάσουν από το υπουργικό συμβούλιο οπότε και θα χρειαζότανε επιπρόσθετος χρόνος.

Η συζήτηση του θέματος αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί ενώπιον της επιτροπής εργασίας την ερχομένη Τρίτη κατά την οποία τα κόμματα θα τοποθετηθούν έχοντας στα χέρια τους την δεσμευτική επιστολή της υπουργού εργασίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου