You are here

Τα βρίσκουν στις 26 εβδομάδες για άδεια πατρότητας

25/01/2022 19:30

Σε σύγκλιση για επέκταση της περιόδου αίτησης για λήψη άδειας πατρότητας στις 26 εβδομάδες, οδηγείται Βουλή και το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας η αρμόδια υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου εμφανίσθηκε διαλλακτική όσον αφορά την επέκταση της περιόδου αίτησης για λήψη άδειας πατρότητας στις 26 εβδομάδες, ενώ χαρακτήρισε αντισυνταγματική την πρόταση για παράταση στις 52 εβδομάδες.

Τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η κατανομή εξίσου στον πατέρα και τη μητέρα, των υποχρεώσεων που προκύπτουν μετά τη γέννηση του παιδιού, κατ’ επέκταση, όπως είπε, δεν κρίνεται σκόπιμη η παράτασή της, πέρα από την περίοδο της άδειας μητρότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση νόμου που είχε κατατεθεί από βουλευτές του ΑΚΕΛ προνοεί την επέκταση της περιόδου κατά την οποία δικαιούται ένας πατέρας να αιτηθεί τις δύο εβδομάδες άδειας πατρότητας, εντός περιόδου 52 εβδομάδων αντί 16 που ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης είπε ότι «έχουμε ακούσει τις απόψεις της Υπουργού, ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και εναλλακτική περίοδο και ελπίζουμε ότι θα βρούμε τη χρυσή τομή για μία ρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα στους πατέρες να αξιοποιήσουν όπως πρέπει το επίδομα αυτό».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, υποστήριξε την εισήγηση για 26+2 εβδομάδας, λέγοντας ότι οι δύο εβδομάδες μετά την ισχύ της άδειας μητρότητας, επιτρέπουν να μείνει μόνος του ο πατέρας με το παιδί και να συνδεθεί καλύτερα με αυτό. «Αυτή η περίοδος μπορεί να είναι και μία οικονομική ανάσα για την οικογένεια, που θα γλιτώσει το κόστος του παιδοκομικού σταθμού για δύο εβδομάδες», συμπλήρωσε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, τόνισε ότι όσο περισσότερο στηριχθεί η νέα οικογένεια, τόσο το καλύτερο, όμως διατύπωσε επιφυλάξεις αναφορικά με την παράταση των δύο εβδομάδων. «Είναι σίγουρα κρίσιμη η περίοδος επιστροφής της μητέρας στην εργασία, όμως αν το δικαίωμα στη γονική άδεια προσφέρει τη δυνατότητα στον πατέρα να βρίσκεται τότε με το παιδί, τότε αυτό θα ρυθμιστεί από άλλο νομοσχέδιο, που αναμένουμε να έρθει ενώπιον μας», είπε, και συμπλήρωσε ότι οι πιο κρίσιμες εβδομάδες για στήριξη της μητρότητας, είναι αυτές που καλύπτονται και από την άδεια.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς, ανέφερε ότι «αν ο στόχος είναι η στήριξη της μητέρας μετά τον τοκετό, τότε το νομοσχέδιο δε θα έπρεπε να προβλέπει ούτε μία ημέρα μετά την άδεια μητρότητας, για λήψη άδειας πατρότητας, αλλά ίσως μάλιστα θα έπρεπε να περιορίζει το δικαίωμα στις κρίσιμες πρώτες οχτώ εβδομάδες». Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση τόνισε ότι δε θα πρέπει «να διακινδυνεύσουμε, αντί να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, να οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο λόγω αντισυνταγματικότητας».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, έθεσε τον προβληματισμό ότι ο μικρός αριθμός πατεράδων που έχουν αιτηθεί άδειας πατρότητας μέχρι στιγμής, πιθανόν να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα στην πρακτική εφαρμογή του νόμου και κάλεσε την επιτροπή και την Υπουργό να εξετάσουν τις αδυναμίες αυτές προκειμένου να διορθωθούν.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, αναφέρθηκε σε ευαίσθητε πτυχές της περιόδου μετά τον τοκετό (όπως την επιλόχεια κατάθλιψη, έως και ένα χρόνο μετά τη γέννα) και έθεσε τον προβληματισμό ότι ενδεχομένως να χρειάζεται στήριξη της μητέρας και μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, υποστήριξε ότι η περίοδος των δύο επιπλέον εβδομάδων άδειας πατρότητας, μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας, εξυπηρετεί προκειμένου ο πατέρας να στηρίξει τη μητέρα, ώστε να επανέλθει ομαλά στην εργασία της. «Πιστεύω ότι εάν ψηφιστεί το μέτρο αυτό, θα αξιοποιηθεί από τους πατεράδες, για στήριξη προς τις συζύγους τους», συμπλήρωσε.

Θετικό το υπουργείο στην πρόταση για άδεια μητρότητας στο πατέρα

Όσον αφορά την δεύτερη πρόταση νόμου που καταθέσαν επίσης βουλευτές του ΑΚΕΛ, για τη μεταβίβαση της άδειας μητρότητας στο πατέρα σε ενδεχόμενο απώλειας της μητέρα, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι συμφωνεί απόλυτα. Τόνισε όμως, ότι «χρειάζονται τροποποιήσεις για να είναι σωστός ο νόμος, ώστε να μη χάσει δικαιώματα ο πατέρας, όπως είναι η σύνταξη χηρείας, αφού ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορεί να παίρνει κάποιος δύο παροχές ταυτόχρονα».

«Έχω δώσει ήδη οδηγίες στις υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να καταθέσουμε τον νόμο στη σωστή μορφή. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία, αλλά δώστε μας τον χρόνο, για να μη δημιουργηθούν άλλα προβλήματα», σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου.

Ε.Χ.