You are here

Τελεσίγραφο για παράταση σχεδίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων ΤΚΑ

08/07/2020 06:10

Την πρόθεσή της να προωθήσει στην ολομέλεια την πρόταση νόμου για παράταση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΤΚΑ, σε περίπτωση που δεν κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο μέχρι το Σεπτέμβριο, ξεκαθάρισε η επιτροπή εργασίας προς το αρμόδιο υπουργείο.

Η επιτροπή επανεξέτασε χθες το ζήτημα της παράτασης του σχεδίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, θέμα για το οποίο πριν από μερικές εβδομάδες, το υπουργείο εργασίας είχε ενημερώσει ότι επρόκειτο να καταθέσει νομοσχέδιο.

Η κυβερνητική πλευρά επανέλαβε την πρόθεσή της, ενημερώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει ετοιμαστεί από τις υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων και έχει προωθηθεί στο υπουργείο εργασίας για έλεγχο ενώ, ακολούθως θα τεθεί ενώπιον της νομική υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο.

Όπως αναφέρθηκε εκ μέρους της εκπροσώπου του υπουργείου Ευαγγελίας Γεωργιάδου, το νέο νομοσχέδιο θα εξαιρεί από την δυνατότητα ρύθμισης οφειλών, όσους συμμετείχαν στο πρώτο σχέδιο ρύθμισης ενώ, όσοι μπήκαν σε σχέδιο ρύθμισης οφειλών που ακολούθως διακόπηκε αλλά επωφελήθηκαν από εκπτώσεις στις επιβαρύνσεις, δεν θα επωφεληθούν ξανά των εκπτώσεων.

Ενόψει της καθυστέρησης που παρατηρείται στην κατάθεση του νομοσχεδίου, η επιτροπή παρουσιάζεται έτοιμη να προωθήσει στην ολομέλεια σχετική πρόταση νόμου που εκκρεμεί ενώπιον της και η οποία έχει κατατεθεί εκ μέρους ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΤΚΑ εφαρμόστηκε αρχικά το 2016 με τη σχετική νομοθεσία να ορίζει ότι οφειλέτες μπορούσαν να προβούν σε ρύθμιση της οφειλής τους, στη βάση ισόποσων μηνιαίων δόσεων, ο αριθμός των οποίων δεν ξεπερνούσε τις 54. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης είχε οριστεί στα €25 για οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα €500, στα €50 για οφειλές ύψους από €501- €1000 και στα €74 για οφειλές άνω των €1001.

Στα μέτρα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, αναστάληκαν για πέντε μήνες οι δόσεις που καταβάλλουν οι οφειλέτες που συμμετέχουν σε σχέδιο ρύθμισης των οφειλών τους, από τον Μάρτιο μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ έχουν ανασταλεί προσωρινά και οι ποινικές διώξεις όσων έχουν οφειλές στο ΤΚΑ.

Της Μαρίας Χαμπή