You are here

Τέλος οι ιδιωτικές μπίζνες αστυνομικών και πυροσβεστών

23/09/2022 08:42

Μόνο μετά την εξασφάλιση ειδικής άδειας, θα μπορούν πλέον οι αστυνομικοί και πυροσβέστες να δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα, όπως συμβαίνει και με τους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, τα μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη διοίκηση ή στα διοικητικά συμβούλια οποιασδήποτε ιδιωτικής εταιρείας ή συνεταιρισμού ή άλλης επιχείρησης και να κατέχουν μετοχές, ή άλλο συμφέρον σε οποιαδήποτε μη δημόσια εταιρεία ή συνεταιρισμό ή άλλη επιχείρηση ιδιωτικής φύσης.

Διευκρινίζεται όμως, ότι, τα μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής θα επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους μετοχές και άλλα συμφέροντα σε ιδιωτικές εταιρείες ή συνεταιρισμούς ή άλλες επιχειρήσεις, μετά την εξασφάλιση άδειας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία μπορεί να χορηγηθεί μετά από σύσταση του Αρχηγού Αστυνομίας, εφόσον δεν είναι ασυμβίβαστη με τα καθήκοντα τους.

Επίσης, επιτρέπεται η χορήγηση της άδειας όταν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, καθώς και σε περίπτωση, κατά την οποία το συμφέρον του μέλους της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στην εταιρεία, το συνεταιρισμό ή την επιχείρηση ιδιωτικής φύσης προήλθε από κληρονομική διαδοχή και η κατοχή των μετοχών δεν το επηρεάζει στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Σύμφωνα επίσης με τις πρόνοιες του προτεινόμενου νομοσχεδίου, τα μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, μετά την εξασφάλιση της ειδικής άδειας, θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στη διοίκηση οποιασδήποτε δημόσιας εταιρείας, να αποκτούν μετοχές δημόσιων εταιρειών πέραν του ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου που καθορίζει εκάστοτε ο Υπουργός Οικονομικών για τους δημόσιους υπάλληλους και να κατέχουν μετοχές σε δημόσια εταιρεία οι οποίες να του προσδίδουν δικαιώματα για έλεγχο ή διοίκηση σε αυτή.

Σημειώνεται ότι βάσει του άρθρου 65 του νόμου περί Δημόσιας Υπηρεσίας, δεν επιτρέπεται σε δημόσιο υπάλληλο να ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα πέραν της εργασίας του στη Δημόσια Υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημέρωσε πρόσφατα τη Βουλή για τα αποτελέσματα ελέγχου της, στη βάση στοιχείων που εξασφαλίστηκαν τον Αύγουστο του 2020, για μεγάλο αριθμό εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα (πέραν των 1900), οι οποίοι κατέχουν μετοχές σε μία ή περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες καθώς και για εκατοντάδες άλλους που είναι διευθυντές ή γραμματείς (πέραν των 900) σε ιδιωτικές εταιρείες.

Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που διενέργησε μετά από υπόδειξη της Βουλής, διαπιστώθηκε πως στους 71 οργανισμούς από το σύνολο των 84 (8,590 εργαζόμενοι) εντοπίστηκαν 535 περιπτώσεις υπαλλήλων που κατέχουν μετοχές σε ιδιωτικές εταιρείες, 321 περιπτώσεις που κατέχουν θέση διευθυντή, 301 περιπτώσεις που κατέχουν θέση γραμματέα, ενώ κάποιοι κατέχουν συγχρόνως μετοχές ή και θέση διευθυντή ή γραμματέα.

Όσον αφορά τους υπολοίπους οργανισμούς, η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε ενημερώσει ότι σε 8 οργανισμούς (494 υπάλληλοι) δεν υπάρχει πρόνοια ή κανονισμοί για τη συμμετοχή των εργαζόμενων σε ιδιωτικές εταιρείες και για τους άλλους 5 οργανισμούς ότι δεν δόθηκαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν.

Της Ελένης Χαραλάμπους