You are here

Θέσεις ειδικών αστυνομικών με 26μηνα συμβόλαια

06/05/2022 11:53

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατατέθηκε χθες νομοσχέδιο και κανονισμοί για την πρόσληψη στην Αστυνομία ειδικών αστυνομικών με 26μηνη σύμβαση, με στόχο την άμεση και έγκαιρη ενίσχυση της με προσωπικό για την εκτέλεση βοηθητικών και υποστηρικτικών καθηκόντων που αφορούν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών.

Συγκεκριμένο κατατέθηκε τροποποιητικό νομοσχέδιο του περί Αστυνομίας και σχέδιο κανονισμών με τίτλο «Οι περί Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών (Διαδικασία Πρόσληψης και Συναφή Θέματα) Κανονισμοί του 2022».

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022», παρέχεται η δυνατότητα στον Αρχηγό Αστυνομίας, με την έγκριση της υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, να προσλαμβάνει για το σκοπό αυτό με σύμβαση ειδικούς αστυνομικούς, πρόσωπα τα οποία έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές, για αρχική περίοδο υπηρεσίας διάρκειας δεκαοκτώ μηνών,  η οποία μπορεί να ανανεωθεί για μια μόνο φορά για χρονική περίοδο δέκα μηνών. 

Σημειώνεται ότι, η εκπλήρωση στρατιωτικής υπηρεσίας δεν είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, ενώ όσο αφορά τη διαδικασία πρόσληψης των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, τα απαιτούμενα προσόντα και τα καθήκοντα που θα εκτελούν προβλέπονται στο σχέδιο Κανονισμών με τίτλο «Οι περί Συμβασιούχων Ειδικών Αστυνομικών (Διαδικασία Πρόσληψης και Συναφή Θέματα) Κανονισμοί του 2022».

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται στους κανονισμούς ότι η όλη διαδικασία πρόσληψης των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, εδράζεται σε απόλυτα διαφανή και αντικειμενικά προσμετρήσιμα κριτήρια.

Πρόσθετα αναφέρεται ότι οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα εκτελούν βοηθητικά και υποστηρικτικά καθήκοντα όπως, περιπολιακή κάλυψη ή επιτήρηση πιθανών σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών στην πράσινη γραμμήֹ˙και έλεγχο παράτυπων μεταναστών για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν διακινητών ή τρομοκρατώνֹ.

Επίσης στα καθήκοντά τους θα είναι η μεταφορά, μετακίνηση, συνοδεία παράτυπων μεταναστώνֹ, φρούρηση και φύλαξη κέντρων φιλοξενίας και /ή κέντρων πρώτης υποδοχής και ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστώνֹ˙ και απέλαση παράτυπων μεταναστών.

Σημειώνεται επίσης ότι η αμοιβή, το ωράριο εργασίας, η άδεια απουσίας με ή χωρίς απολαβές και η άδεια ασθενείας των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών καθώς επίσης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο,και θα περιλαμβάνονται στην προκήρυξη των θέσεων καθώς επίσης και στην σύμβαση των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών.

Η σχετική δαπάνη έχει ήδη κοστολογηθεί και προωθηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υποβληθεί στα πλαίσια συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος, ενώ επισημαίνεται ότι ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με σχετική του επιστολή, συζήτησε το θέμα της χρηματοδότησης της επιτήρησης της πράσινης γραμμής με τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξέφρασε την πρόθεση για θετική αντιμετώπιση του αιτήματος.

Ε.Χ.