You are here

Θέσεις με τη σέσουλα πριν διαλυθεί η Βουλή

13/04/2021 07:16

Στην αποπαγοποίηση εκατοντάδων θέσεων, προχώρησε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στη χθεσινή, τελευταία της συνεδρία πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής, ενόψει των βουλευτικών εκλογών Μαΐου.

Η Επιτροπή ενέκρινε μεταξύ άλλων, το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για αποπαγοποίηση 554 θέσεων στη δημόσια υπηρεσία και 365 θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (324 σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου, 24 σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και 17 θέσεις εργατικού προσωπικού).

Τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, όσο και βουλευτές του ΑΚΕΛ έθεσαν ενώπιον του Υπουργείου τον προβληματισμό, κατά πόσο είναι σοφό, λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, να έρχονται αιτήματα για εκατοντάδες αποπαγοποιήσεις από πλευράς κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης υποστήριξε ότι δεν είναι θέμα εκλογών αλλά του ότι «πρέπει να λειτουργήσει το δημόσιο» και σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί το κόστος και το όφελος της πλήρωσης των θέσεων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών απάντησε ότι δεν έχουν προεκλογικό χαρακτήρα τα αιτήματα, καθώς λήφθηκε υπόψη ότι αυτή είναι η τελευταία συνεδρία της Επιτροπής, όπως είπε. Επεσήμανε ότι 383 θέσεις που περιλαμβάνονται στο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών αφορούν στην προετοιμασία για την νέα σχολική χρονιά.

Πού ανοίγουν οι θέσεις

Η Επιτροπή αποδέσμευσε 554 θέσεις στη δημόσια υπηρεσία που αφορούν θέσεις πρώτου διορισμού. Από αυτές, οι 8 είναι στη νομική υπηρεσία, 19 θέσεις στο υπουργείο Εργασίας, 40 στο υπουργείο Εσωτερικών, 98 στο υπουργείο Οικονομικών, 383 στο υπουργείο Παιδείας και 6 στο υπουργείο Μεταφορών.

Ταυτόχρονα, από το σύνολο των 365 θέσεων, οι 348 είναι πρώτου διορισμού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (324 σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και 24 σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης).

Πιο συγκεκριμένα, 172 θέσεις προορίζονται για την Αρχή Ηλεκτρισμού, 20 θέσεις στην Cyta, 12 θέσεις στην Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, 2 θέσεις στο γραφείο επιτρόπου ρυθμίσεως ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), 2 θέσεις στο ΕΤΕΚ, 1 στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, 4 στον Κεντρικό φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, 3 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 36 στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, 7 στον ΟΧΣ, 13 στο ΤΕΠΑΚ, 1 θέση στο ΡΙΚ, 6 στο ΚΥΠΕ, 5 στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.

Επίσης, 8 θέσεις προορίζονται για το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας, 3 στο συμβούλιο Αποχετεύσεων Αγ. Νάπας 2 στο Συβούλιο αποχετεύσεων Πόλης Χρυσοούς, μία στο συμβούλιο αποχετεύσεων Λάρνακας, 9 θέσεις στο συμβούλιο υδατοπρομήθειας Λαρνακας και 3 θέσεις στο συμβούλιο υδατοπρομήθειας Λεμεσού.

Ακόμα, 14 θέσεις προορίζονται για την Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), 2 για το δήμο Αγ. Αθανασίου, 1 για το δήμο Αγ. Νάπας, 3 για το δήμο Αγλαντζιάς, 1 για το δήμο Αθηένου, 2 για το δήμο Αμμοχώστου, 1 για το δήμο Λακατάμιας, 7 στο δήμο Λάρνακας, 2 στο δήμο Παραλιμνίου, 1 στο δήμο Στροβόλου, 1 στο δήμο Σωτήρας, 1 στο κοινοτικό συμβούλιο Λυθροδόντα, 1 στο κοινοτικό συμβούλιο Πέρα Χωριού και Νήσου και μία θέση στο κοινοτικό συμβούλιο Παραμύθας.

Οι υπόλοιπες 17 θέσεις αφορούν στην πλήρωση κενών θέσεων εργατικού προσωπικού στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, οι θέσεις διανέμονται στο δήμο Λατσιών (2), στο δήμο Αγλαντιάς (1), στο δήμο Παραλιμνίου (2), στο δήμο Υψωνα (3), στο συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (1), στο συμβούλιο υδατοπρομήθειας Λεμεσού (5) και στο Συμβούλιο υδατοπρομήθειας Λάρνακα.

Η Επιτροπή αποπαγοποίησε επίσης 103 θέσεις πρώτου διορισμού στο στρατό (65 θέσεις ανθυπολοχαγού και 38 θέσεις λοχία), καθώς και 104 θέσεις ειδικών αστυφυλάκων.

Το πράσινο φως δόθηκε και στο αίτημα για αποπαγοποίηση 6 θέσεων προαγωγής και 3 θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής για το γενικό λογιστήριο.

Προς πλήρωση οδεύει επίσης, μια κενή θέση προαγωγής ανώτερου τεχνικού μηχανικού υπηρεσιών στο υπουργείο Άμυνας και τέσσερις θέσεις στη Βουλή. Πρόκειται για δύο θέσεις στενογράφων ( πρώτου διορισμού και προαγωγής), μια θέση πρώτου γραμματέα κοινοβουλευτικών επιτροπών (θέση προαγωγής, ανώτερου διευθυντικού προσωπικού) και μια θέση πρώτου λειτουργού διεθνών σχέσεων (θέση προαγωγής , ανώτερου διευθυντικού προσωπικού).

Της Μαρίας Χαμπή