You are here

Θέτουν τα κριτήρια για συνεργάτες προέδρου

26/05/2023 07:24

Τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή συμβούλων ή άλλων συνεργατών από αξιωματούχους της Δημοκρατίας, ζητά το ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή.

Η πρόταση κατατίθεται στον απόηχο του σάλου που προκλήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τους αλλεπάλληλους, αμφιλεγόμενους διορισμούς προσώπων, που έφεραν σε δύσκολη θέση τη νέα κυβέρνηση από τον πρώτο μήνα που ανέλαβε καθήκοντα.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει ο διορισμός ως συμβούλου στο υφυπουργείο Τουρισμού 19χρονης χωρίς πτυχίο, αισθητικού στο Προεδρικό, αλλά και 42χρονης στο υφυπουργείο Πολιτισμού, η οποία παλιότερα είχε καταδικαστεί με αναστολή, σε υπόθεση απάτης.

Επίσης η πρόταση νόμου κατατέθηκε με αφορμή την απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών για τις τέσσερις συνεργάτιδες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας,  οι οποίες ενώ ήταν εργαζόμενες του ΔΗΣΥ, μεταπήδησαν στην κυβέρνηση ως σύμβουλοι του Προέδρου και στην συνέχεια μετετράπησαν σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου και ουσιαστικά μονιμοποιήθηκαν στο δημόσιο.

Συγκεκριμένα, με πρόταση νόμου που κατάθεσε στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, προτείνεται η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, το οποίο να διέπει την επιλογή συμβούλων ή άλλων συνεργατών από αξιωματούχους της Δημοκρατίας, για την παροχή συμβουλευτικών, εξειδικευμένων ή άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών.  

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πολυσέλιδης πρότασης νόμου, η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά ειδικότερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς, υφυπουργούς, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ή άλλους αξιωματούχους της Δημοκρατίας, οι οποίοι στο πλαίσιο πολιτικών διορισμών διορίζονται από τον ίδιο στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Αναφέρει ότι, το ζήτημα της επιλογής συμβούλων ή συνεργατών για την παροχή συμβουλευτικών ή εξειδικευμένων ή άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών τόσο στον ΠτΔ, όσο και σε διοριζομένους από τον ίδιο, απασχολεί έντονα την κοινωνία, υπό την έννοια της ανάγκης διασφάλισης ότι τα επιλεγόμενα εκάστοτε πρόσωπα θα έχουν τα κατάλληλα ακαδημαϊκά ή και άλλα προσόντα, ανάλογα µε το αντικείμενο της καθ' ύλην αρμοδιότητας του οικείου αξιωματούχου, για να επιτελέσουν επάξια τον ρόλο και την αποστολή τους, παρέχοντας ποιοτικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, χωρίς ταυτόχρονα να παρατηρούνται φαινόμενα κατάχρησης, εξουσίας, τα οποία πλήττουν τον δημόσιο βίο.

Ο κ. Λουκαΐδης υπογραμμίζει στην πρόταση νόμου που κατάθεσε ότι, κρίνεται αναγκαία η θέσπιση νομοθεσίας, η οποία να καθορίζει τα κριτήρια επιλογής τέτοιων προσώπων και στο πλαίσιο αυτό τα ελάχιστα αναγκαία ακαδημαϊκά ή άλλα επαγγελματικά προσόντα και πείρα, έτσι που να αποτρέπονται φαινόμενα κατάχρησης και νεποτισμού και ταυτόχρονα, να µη δημιουργείται υπαλληλική σχέση μεταξύ κρατικού αξιωματούχου και επιλεγέντος προσώπου και συνακόλουθα αξιώσεις απόδοσης μονίμου καθεστώτος εργοδότησης στη δημόσια υπηρεσία σε τέτοια πρόσωπα.

Τα κριτήρια που τίθενται

Μεταξύ άλλων, η πρόταση προβλέπει ότι τα απαιτούμενα προσόντα των συμβούλων θα πρέπει να αντιστοιχούν με αυτά ανάλογης θέσης στη δημόσια υπηρεσία, όπως επίσης και η μισθοδοσία τους.

Σημειώνεται ότι τα προβλεπόμενα προσόντα στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ είναι αντίστοιχα και αυτών που απαιτούνται για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.

Δηλαδή να μην υπάρχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού με εν ενεργεία αξιωματούχο με τον οποίο θα συνεργαστεί, να είναι άνω των 21 ετών, να κατέχει τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένο στη Δημοκρατία και να διατηρεί λευκό ποινικό μητρώο.

Επίσης σε περίπτωση άρρενος, να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να έχει απαλλαγεί νομίμως από αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την κατακραυγή που προκάλεσαν οι διορισμοί συμβούλων, δεσμεύθηκε σε συνάντησή του με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο, για τη ρύθμιση του θέματος.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι όσοι σύμβουλοι προσλήφθηκαν σε υπουργεία, υφυπουργεία αλλά και στην Προεδρία θα ελεγχθούν για την καταλληλόλητα τους και θα τερματιστεί η συνεργασία με όσους δεν πληρούν τα κριτήρια που ισχύουν για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες.

Εκτός Θεσμών η μονιμοποίηση συνεργατών στο δημόσιο

Σε μία άλλη εξέλιξη, η πλειοψηφία της επιτροπής Θεσμών απέρριψε την εγγραφή θέματος συζήτησης αναφορικά με τις επιπτώσεις της μονιμοποίησης συνεργατών στο δημόσιο.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ζήτησε να εγγραφεί θέμα που αφορούσε στις συνέπειες που θα έχει για τη δημόσια υπηρεσία η «ενδεχόμενη μετατροπή των συμβούλων συνεργατών με πολιτικό διορισμό σε δημοσίους υπαλλήλους», ως αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης του δικαστηρίου σε σχέση με τις τέσσερις συνεργάτιδες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Σε δήλωσή της, σημείωσε ότι η απόρριψη της εισήγησης έγινε στη βάση της αιτιολογίας ότι υπάρχει ήδη εγγεγραμμένο θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, σημειώνοντας ωστόσο ότι η αιτιολογία δεν ευσταθεί.

«Το θέμα στην ΚΕ Ελέγχου είχε εγγραφεί πριν την ψήφιση των τροπολογιών, οι οποίες υιοθετήθηκαν στην Ολομέλεια και έγιναν νόμος με την υπογραφή του Προϋπολογισμού», ανέφερε.

«Πρόκειται για δυο διαφορετικά θέματα. Αυτό που έχει ήδη συζητηθεί στην ΚΕ Ελέγχου αφορούσε αποκλειστικά στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη για μετατροπή των τεσσάρων συνεργάτιδων του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, σε δημοσίους υπαλλήλους», ανέφερε.

«Χρονικά, έγινε προ της ψήφισης του νόμου του Προϋπολογισμού τον Δεκέμβρη του 2021, με την ενσωμάτωση της τροπολογίας που καταθέσαμε και που στη συνέχεια για τον επόμενο Προϋπολογισμό του 2023 κατατέθηκε από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Ακολούθησε η γνωστή απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών», πρόσθεσε.

Αντίθετα, «το θέμα το οποίο ζητήσαμε, ως κοινοβουλευτική ομάδα, να εγγραφεί στην ΚΕ Θεσμών αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει στη δημόσια υπηρεσία η ενδεχόμενη μετατροπή συμβούλων συνεργατών σε δημοσίους υπαλλήλους στη γενικότητα τους, δεδομένης και της πρόσφατης απόφασης του δικαστηρίου. Εντελώς διαφορετικές πτυχές και αφορούν σε εντελώς διαφορετικές χρονικές περιόδους», ανέφερε.

Η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι «κάποιοι συνάδελφοι προφασίζονται ότι είναι το ίδιο θέμα για να αποφύγουν τη συζήτηση του στην ΚΕ Θεσμών».

«Τέτοιες πολιτικές μανούβρες θα καταγγέλλονται δημόσια και ο καθένας θα αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν, ιδίως σε θέματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης», είπε η κ. Χαραλαμπίδου, τονίζοντας ότι θα επιμείνουν στην εγγραφή του θέματος μέχρι να πειστούν οι υπόλοιποι Βουλευτές για την αναγκαιότητα του.

Επισυνάπτεται η πρόταση νόμου.

Της Ελένης Χαραλάμπους