You are here

Τήρηση συμφωνηθέντων για συνταξιοδοτικό ζητά το ΥΠΟΙΚ

11/07/2022 14:27

Πρόσθετο οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα προϋποθέτει η ικανοποίηση των διάφορων αιτημάτων και εισηγήσεων των εκπρόσωπων των υπαλλήλων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε σχέση με τη δημιουργία του νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων.

Αυτό ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά τη σημερινή συνέχιση της συζήτησης επί του σχετικού νομοσχεδίου, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελής, τονίζοντας ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να τηρηθούν, όχι µόνο για λόγους αρχής, αλλά·και επειδή το πρόσθετο οικονομικό κόστος που συνεπάγονται οι διάφορες υποβληθείσες εισηγήσεις/αιτήματα, σε περίπτωση υιοθέτησής τους, θα ανέτρεπε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και θα επηρέαζε αρνητικά τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Ο κ. Παντελή ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής υλοποιεί, πλήρως, τα όσα συμφωνήθηκαν µε τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις του κρατικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα οποία και καταγράφονται µε τρόπο σαφή, στις σχετικές Συμφωνίες Πλαίσιο.

«Με το υπό προώθηση νομοσχέδιο, δημιουργείται ένα νέο, υβριδικό, συνταξιοδοτικό σχέδιο, ένα Σχέδιο δηλαδή που θα καταβάλλει στα µέλη του ωφελήματα συγκεκριμένου ύψους, αυτά που καταβάλλονται στα µέλη του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων για υπηρεσία από την 1.1.2013 και μετά, αλλά του οποίου ο τρόπος χρηματοδότησης εδράζεται στη φιλοσοφία λειτουργίας των Ταμείων Προνοίας», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο Ειδικό Ταμείο Καταβολής Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων στο οποίο θα συσσωρεύεται το ποσοστό χρηματοδότησης, ώστε να µην επιβαρύνονται οι μελλοντικές γενεές.

Πρόσθεσε ότι το Ειδικό Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τον εργοδότη και τους εργοδοτούµενους και πως συγκεκριμένα, ο εργοδότης και κάθε µέλος του Σχεδίου θα καταβάλλουν, εκατέρωθεν, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό ίσο µε 5% επί των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών του µέλους.

Σημειώνεται ότι, το ύψος των εκατέρωθεν καταβαλλόμενων εισφορών προσδιορίστηκε βάσει αναλογιστικής μελέτης ώστε το Ειδικό Ταμείο να διαθέτει επαρκή τεχνικά αποθεματικά για την καταβολή στα µέλη του Σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων προκαθορισμένου ύψους.

Ως προς τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των εργαζόμενων και των βουλευτών της Επιτροπής που τέθηκαν στη συνεδρία της προηγούμενης Δευτέρας ο κ. Παντελή έκανε αναφορά στις θέσεις του υπουργείου.

Εκτός συνταξιοδοτικού όσοι αφυπηρετήσουν πριν την ψήφιση του νόμου

Όσον αφορά την μη ένταξη στο Σχέδιο υπαλλήλων που έχουν αφυπηρετήσει ή και θα αφυπηρετήσουν πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου, ο κ. Παντελή ξεκαθαρίζει ότι στη βάση της συμφωνίας του ΥΠΟΙΚ με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κρατικού τομέα, δικαίωμα ένταξης στο νέο Επαγγελματικό Σχέδιο Συντάξεων θα έχουν οι κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου, υπηρετούντες υπάλληλοι.

Θέση του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα όσα διαλαμβάνονται στις εν λόγω συμφωνίες Πλαίσιο και στο νέο Σχέδιο θα πρέπει να ενταχθούν οι υπηρετούντες, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου Νόμου, υπάλληλοι όπως είπε.

Η θέση υπουργείου για ΣΥΠ και εθελόντριες υπαξιωματικοί

Όσον αφορά το ζήτημα της κατάργησης του Κανονισμού 46 των περί Στρατού της Δημοκρατίας και καταβολής αποζημίωσης στους επηρεαζόμενους, ο κ. Παντελής διευκρίνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών μετά από εισήγηση του υπουργείου Άμυνας, περιέλαβε στη νέα νομοθεσία πρόνοια για κατάργηση της παράτασης των υπηρεσιών των ΣΥΠ, μέχρι και τη συμπλήρωση της ηλικίας των 63 ετών.

Σημειώνει ότι την παράταση των υπηρεσιών των ΣΥΠ ενέκρινε ο υπουργός Άμυνας, καθώς οι επηρεαζόμενοι δεν λαμβάνουν σύνταξη στο μεσοδιάστηµα μεταξύ του 57ου και του 63ου έτους της ηλικίας τους.

Κατά την αφυπηρέτησή τους, σύμφωνα µε τις ισχύουσες ρυθμίσεις, τους καταβάλλεται ένα φιλοδώρημα αλλά η σύνταξη που δικαιούνται από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αρχίζει να καταβάλλεται µε τη συμπλήρωση του 63ου έτους της ηλικίας τους.

Σχετικά με τις εθελόντριες υπαξιωματικούς που μονιμοποιήθηκαν το έτος 2017, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των νεοεισερχόµενων υπαλλήλων και κατά συνέπεια θα ενταχθούν στο νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο.

Ανέφερε περαιτέρω ότι οι επηρεαζόμενες που έλαβαν φιλοδώρημα για την υπηρεσία τους µε σύμβαση, θα πρέπει να επιστρέψουν το εν λόγω ποσό, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου, είτε και σε οποιοδήποτε μεταγενέστερο στάδιο, µε τόκο, νοουμένου ότι θα εξασφαλιστεί ειδική έγκριση από τον Υπουργό Οικονομικών.

Αναφορικά επίσης με την παροχή δικαιώματος στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν ήδη ενταχθεί σε Ταμείο Προνοίας να μεταπηδήσουν στο νέο Σχέδιο, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου είπε ότι στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί μια ειδική, κατ' εξαίρεση ρύθμιση, μετά από εισήγηση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ, η οποία διαλαμβάνει ότι οι νεοεισερχόμενοι μόνιμοι υπάλληλοι και οι εργοδοτούµενοι αορίστου χρόνου που εντάχθηκαν ήδη σε Ταμεία Προνοίας, θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να μεταπηδήσουν στο νέο Σχέδιο εντός 6 μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου Νόμου.

Όσον αφορά την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη από την Ολομέλεια του σώματος ώστε να μην χάσουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα τους όσοι θα αφυπηρετήσουν μέχρι τον Αύγουστο, που ζήτησαν αριθμός συντεχνιών, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χρύσης Παντελίδης, απαντώντας είπε χαρακτηριστικά να μην τρέφουν ψευδαισθήσεις καθώς όπως είπε ακόμα δεν έχουν το αναθεωρημένο νομοσχέδιο ενώπιον τους.

Της Ελένης Χαραλάμπους