You are here

Τον Μάιο νομοσχέδιο για εθνικό κατώτατο μισθό

25/02/2020 15:19

Η επιτροπή εργασίας έδωσε περιθώριο δύο μηνών στο υπουργείο εργασίας για να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την ετοιμασία νομοσχεδίου προς καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού, ζητώντας παράλληλα, όπως σε μια εβδομάδα τεθεί ενώπιον της επιτροπής σχετικό χρονοδιάγραμμα δράσεων.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου εργασίας Χρίστο Μαληκκίδη, το υπουργείο προτίθεται να φέρει νομοσχέδιο ενώπιον της βουλής έτσι ώστε το θέμα να μην προχωρήσει κατακερματισμένα, με προτάσεις νόμου.  Αναφερόμενος στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, είπε ότι δεν θα μειώνονται τα κεκτημένα και οι μισθοί.

Σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός είναι σημαντικό μέτρο με επιπτώσεις στην οικονομία και στα εργασιακά και χρειάζεται επιστημονική προσέγγιση, γι’ αυτό το υπουργείο προχώρησε σε μελέτες σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς.

Όπως αναφέρθηκε, το υπουργείο έχει διενεργήσει δύο σχετικές μελέτες και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανάλυσης αντικτύπου και συμπερασμάτων για τα οποία αναμένεται να ενημερωθεί σήμερα η υπουργός.

Τα συμπεράσματα των μελετών αναμένεται να τεθούν ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου μέχρι το τέλος Μαρτίου και ακολούθως στη βάση των συμπερασμάτων θα αρχίσει κοινωνικός διάλογος για την ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου.

Απαντώντας στο αν θα συνδεθεί η εφαρμογή του εθνικού  κατώτατου μισθού με συνθήκες πλήρους απασχόλησης και ανεργία κάτω του 5%, όπως ήταν η θέση που έχει εκφράσει και παλαιότερα το υπουργείο, ο κ. Μαληκκίδης ανέφερε ότι αυτή είναι μια πολιτική διακήρυξη του υπουργείου. Οι αποφάσεις, όπως είπε, θα ληφθούν όταν το θέμα πάει στο υπουργικό συμβούλιο.

Τρεις προτάσεις νόμου ενώπιον της επιτροπής

Η επιτροπή εργασίας έχει ενώπιον της τρεις προτάσεις νόμου των Οικολόγων, της Συμμαχίας Πολιτών και του ΕΛΑΜ, που αφορούν στην θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού.

Η συζήτηση επί των προτάσεων έγινε στην παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου εργασίας, των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής εργασίας Ανδρέα Φακοντή, οι προτάσεις αποσκοπούν το να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού, εάν είναι δυνατό κατά επάγγελμα. Πρόσθεσε ότι σήμερα, ο κατώτατος μισθός ορίζεται με διάταγμα του εκάστοτε υπουργού, για μόνο 9 επαγγέλματα, ενώ το ύψος του έχει παγώσει από το 2012.

«Εάν μέχρι τον Μάιο 2020 δεν έχουμε νομοσχέδιο θα συνεχιστεί η συζήτηση των τριών προτάσεων νόμου» σημείωσε ο κ. Φακοντής.

Αποκλίνουσες οι απόψεις κοινωνικών εταίρων

Ο κοινωνικός διάλογος επί του συγκεκριμένου θέματος αναμένεται να αποτελέσει δύσκολο εγχείρημα για το υπουργείο, καθώς οι πρώτες ενδείξεις καταδεικνύουν μεγάλη απόκλιση απόψεων ανάμεσα σε εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων διαφώνησαν με την θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού ενώ, εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστήριξαν την εν λόγω ρύθμιση σημειώνοντας ότι πρέπει να συνοδευτεί από πρόσθετες πρόνοιες.

Εκπρόσωπος της ΟΕΒ εξέφρασε προβληματισμό για ιδιαίτερα για το ύψος του κατώτατου μισθού και τους παράγοντες που θα λαμβάνονται υπόψη στον καθορισμό του.

Με τον οριζόντιο καθορισμό κατώτατου μισθού διαφώνησε το ΚΕΒΕ υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει διαφορετική μελέτη για κάθε επάγγελμα και να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες όπως οι απόψεις των επιχειρήσεων, η γενική πολιτική ανάπτυξης, το φορολογικό σύστημα και οι μεταβολές στην αγορά εργασίας.

Εκ μέρους της ΣΕΚ τονίστηκε ότι ο διάλογος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εργατικού συμβουλευτικού σώματος ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του νομοσχεδίου για την επιθεώρηση εργασίας με την αδήλωτη εργασία να μένει στα αζήτητα, όπως αναφέρθηκε.

Η εκπρόσωπος της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός είναι σημαντικός για να σταματήσει η απορρύθμιση της εργασίας και των μισθών.

Εκ μέρους της ΔΕΟΚ αναφέρθηκαν παραδείγματα χωρών όπου η εφαρμογή του κατώτατου βοήθησε την οικονομία και τους εργαζόμενους και τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού αναλόγως των δεικτών της οικονομίας.

Ο εισηγητής της μιας εκ των προτάσεων Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε ότι εάν μέχρι το τέλος Μαΐου δεν κατατεθεί το νομοσχέδιο, ο ίδιος ζητήθηκε όπως τεθεί η πρόταση νόμου ενώπιον της ολομέλειας προς ψήφιση τον Ιούνιο.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, επίσης εισηγητής σχετικής πρότασης νόμου, σημείωσε ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός ισχύει σε 22 ευρωπαϊκές χώρες και πως στην περίπτωση της Κύπρου αντιμετωπίζεται σθεναρή αντίδραση από τους εργοδότες και σε κάποιο βαθμό από την κυβέρνηση, που όπως ανέφερε, αρνείται να δεσμευθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συνδέει το θέμα με επίπεδο ανεργίας κάτω του 5%.

Εξέφρασε την ελπίδα να κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι τον Μάιο, χωρίς να περιλαμβάνει πρόνοια για εφαρμογή του σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, η οποία όπως ανέφερε ίσως αποτελεί κλειδί για να μην εφαρμοστεί ποτέ.

Πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι δεν καθορίζουν το ύψος του κατώτατου μισθού, καθώς αυτό πρέπει να καθοριστεί μέσα από κοινωνικό διάλογο.
 

Της Μαρίας Χαμπή