You are here

Τρέχουν για νόμο τηλεργασίας πριν τα μέσα Ιουλίου

06/06/2023 12:37

Στην ψήφιση του νόμου που θα ρυθμίζει την τηλεργασία πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις θερινές διακοπές στοχεύει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας κατά τη δεύτερη ενημερωτική συνάντηση με τα μέλη της, ο κ. Παναγιώτου ανακοίνωσε ότι εκτός απροόπτου το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί μεθαύριο Πέμπτη, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση και μετά θα προωθηθεί στη Βουλή για τα περαιτέρω.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι εφικτό να εξετασθεί από την αρμόδια επιτροπή Εργασίας, άμεσα και να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος πριν τη διακοπή των εργασιών του σώματος για τις θερινές διακοπές.

Σημειώνεται ότι είθισται το Κοινοβούλιο να ολοκληρώνει τις εργασίες τους με επετειακή συνεδρία στις 15 Ιουλίου, ενώ η νομοθετική εργασία ολοκληρώνεται λίγες μέρες προηγουμένως.

Όσον αφορά την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται άμεσα για τη ρύθμιση της τηλεργασίας, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι στο ενδεχόμενο που στο μεταξύ δημοσιευθεί η οδηγία, θα πρέπει να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο ώστε να περιληφθούν τυχόν πρόνοιες της που θα αποτελούν υποχρεώσεις της Δημοκρατίας.

Στο ενδεχόμενο που προηγηθεί η ψήφιση του σχετικού νόμου που ετοιμάσθηκε από το υπουργείο Εργασίας, πρόσθεσε ότι και πάλι, θα πρέπει να ενσωματωθούν στη νομοθεσία οι πρόνοιες της νέας Οδηγίας. 

Ο κ. Παναγιώτου, τόνισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή η ευέλικτή μορφή εργασίας, η οποία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας, να ρυθμιστεί προς το συμφέρον εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Σημείωσε ότι η δέσμευση της Δημοκρατίας είναι η ρύθμιση της τηλεργασίας εντός του 2023 και ειδικότερα εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους. Πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση της Κύπρου για την σωστή ενσωμάτωση της Οδηγίας θα γίνει στο τέλος του έτους.

Νέα στρατηγική για ξένους εργαζόμενους

Όσον αφορά την στρατηγική για την απασχόληση αλλοδαπών που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, ο Υπουργός είπε ότι θα προχωρήσουν από Σεπτέμβριο στην ετοιμασία νέας στρατηγικής μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Δήλωσε ότι ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου δεν είναι εφικτό να προχωρήσουν άμεσα στην σχετική ρύθμιση, ενώ επεσήμανε ότι ο βασικός κορμός θα αποτελείται από κύπριους εργαζόμενους και πως οι ξένοι εργάτες θα έρθουν να καλύψουν τις ανάγκες όπου χρειάζεται.

Ξέχασαν το επίδομα σωματικής βλάβης

Σε σχέση με την   παραχώρηση δικαιώματος λήψης επιδόματος σωματικής βλάβης σε πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας τους και συνεχίζουν να εργάζονται, κατά αντίστοιχο τρόπο που παραχωρείται επίδομα ασθενείας για τα εν λόγω πρόσωπα, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι ζήτημα μελετάται, καθώς δεν περιλήφθηκε στην σχετική νομοθεσία που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή.

Όπως εξήγησε διερευνάται το κόστος που θα επιφέρει στο ταμείο, με βάση τα ατυχήματα που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Κληθείς από τον πρόεδρο της Επιτροπής Αντρέα Καυκαλιά να θέσει χρονοδιάγραμμα για την ρύθμιση του ζητήματος, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως η Βουλή δεν θέτει τελεσίγραφα στα Υπουργεία.

Ανάφερε περαιτέρω ότι ένας από τους στόχους της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που είναι δρομολογημένη, είναι και η επίλυση διάφορων επιμέρους ζητημάτων όπως το συγκεκριμένο.

Μελετούν ρυθμίσεις για διανομείς και αυτοεργοδοτούμενους

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι ο κ. Παναγιώτου προέβη σε ενημέρωση της επιτροπής Εργασίας για τις προθέσεις της εκτελεστικής εξουσίας σε σχέση με το εργασιακό καθεστώς των διανομέων (delivery) στην εστίαση και στις ψηφιακές πλατφόρμες διανομής προϊόντων, αλλά και για τις διεργασίες που πραγματοποιούνται σε σχέση με το νομοσχέδιο για επέκταση στους αυτοτελώς εργαζόμενους των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων που δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί.

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι τα ζητήματα εξετάζονται, τονίζοντας ότι γίνεται ένας σχεδιασμός ώστε σε διάφορα από τα επιδόματα να διαφοροποιηθούν οι καλύψεις προς τα πάνω, ενώ αναφορικά με την παραχώρηση επιδόματος ανεργίας σε αυτοεργοδοτούμενους, σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί το διάστημα της ανεργίας τους.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ακόμα ερωτηθείς για την παραχώρηση του επιδόματος γονικής άδειας, ότι θα ήταν ορθότερο να είναι βέβαιη η Βουλή πριν από την θέσπιση νομοθεσιών για την ύπαρξη της κατάλληλης υποδομής για την εφαρμογή της.

Σημείωσε ότι σε αντίθετη περίπτωση, όπως την νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή για το επίδομα γονικής άδειας, δημιουργείται μια προβληματική κατάσταση καθώς δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία ακόμα οι απαραίτητες ρυθμίσεις.

Της Ελένης Χαραλάμπους