You are here

Βάζουν προθεσμία για επίδομα γονικής άδειας

02/12/2022 10:16

Με τη μορφή του κατεπείγοντος θα εξετάσει σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων, κανονισμούς που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφορικά με τα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος για ψήφιση, τα οποία εισάγουν επίδομα γονικής άδειας δύο μηνών για κάθε γονέα με παιδί μέχρι οκτώ ετών ή με παιδί με αναπηρία μέχρι δέκα οκτώ ετών.

Με τους κανονισμούς που τίθενται σε έκτακτη συνεδρία ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, πριν οδηγηθούν στην Ολομέλεια, καθορίζεται προθεσμία υποβολής στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων αίτησης για επίδομα γονικής άδειας.

Συγκεκριμένα, η προθεσμία δεν θα υπερβαίνει τις επτά ημέρες από την ημέρα για την οποία απαιτείται η περίοδος χορήγησης της παροχής αυτής.

Επιπρόσθετα, έχει συμπεριληφθεί πρόνοια για παράταση της προθεσμίας υποβολής της εν λόγω αίτησης κατά 3 μήνες από την αφετηρία της γονικής άδειας, νοουμένου ότι ο αιτητής αποδείξει ότι η καθυστέρηση στην υποβολή της αίτησης οφειλόταν σε εύλογη αιτία.

Σημειώνεται ότι η τροποποίηση των περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Παροχές) Κανονισμών του 2010-2017 κρίθηκε αναγκαία, ενόψει της ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των νομοσχεδίων που αποστάλθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορούν στην υιοθέτηση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής

Ανάμεσα στα νομοσχέδια που συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, συμπεριλαμβάνεται και το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022», που στοχεύει στην εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 σχετικά με την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής για τους Γονείς και τους Φροντιστές και την κατάργηση της Οδηγίας 2010/18/ΕΕ.

Οι προτεινόμενοι κανονισμοί εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του, ημερομηνίας 30.11.2022, μετά από Πρόταση του Υπουργού Εργασίας.

Ε.Χ.