You are here

Ξανά στο μικροσκόπιο η εργοδότηση πρώην αξιωματούχων

18/04/2018 17:31

Νομοθετικές αλλαγές και διεύρυνση του πλαισίου που διέπει την ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συζήτησε σήμερα η επιτροπή θεσμών.

Μετά από ένα χρόνο παραμονής στα συρτάρια της επιτροπής θεσμών, το θέμα επανήλθε προς συζήτηση με την επιτροπή να θέτει επί τάπητος σχετική πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη βουλή τον περασμένο μήνα, από τον πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη.

Η πρόταση προνοεί διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας σε όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που υπηρετούν σε θέσεις με κλίμακα Α12 και άνω. Προβλέπει επίσης, παραχώρηση νέων αρμοδιοτήτων στην επιτροπή εισαγγελέων ώστε να μπορεί να εξετάζει καταγγελία που υποβάλλεται σε αυτήν εναντίον προσώπου που παραλείπει να υποβάλει σχετική αίτηση πριν από την ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και να μπορεί να απαγορεύει την ανάληψη εργασίας σε συγκεκριμένο εργοδότη του ιδιωτικού τομέα από τον αιτητή.

Επιπρόσθετα, η πρόταση προνοεί για την αύξηση από δύο σε τρία έτη, του χρόνου κατά τον οποίο να υπόκειται σε έλεγχο η ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και για αύξηση των ποινών που προβλέπονται στον υφιστάμενο νόμο με μέγιστη ποινή τις €30 χιλ. ή και φυλάκιση.

Κατά τη συνεδρίαση, στο αρχικό μέρος της οποίας συμμετείχε και ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου υπενθύμισε ότι τον περσινό Μάρτιο η θέση της επιτροπής ήταν ότι η νομοθεσία χρήζει βελτίωσης.

Υπενθύμισε ότι η επιτροπή είχε αποστείλει σχετική επιστολή στην οποία περιλαμβάνονταν ως εισηγήσεις οι πρόνοιες στις οποίες αναφέρεται η πρόταση νόμου, με τον υπουργό οικονομικών να αποστέλλει την απάντησή του τον περασμένο Ιούνιο.

Ο υπουργός οικονομικών σημείωνε ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει υπαλλήλους και αξιωματούχους κλίμακας Α13 και άνω αντί Α12 όπως ήταν η πρόταση των Οικολόγων. Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών που συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση, η κλίμακα Α12 δεν συναντάται στο δημόσιο εκτός σε συνδυασμένες κλίμακες. Οι θέσεις Α12 ανέρχονται περίπου στις 1000 ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αφυπηρετούν σε αυτή την κλίμακα όπως διευκρινίστηκε.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε στην απάντησή του ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν με φειδώ και συμφώνησε στη διεύρυνση της σύνθεσης της επιτροπής εισαγγελέων και στη δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης της επιτροπής κατόπιν συζήτησης και με τη νομική υπηρεσία. Σε ότι αφορά το περιθώριο κατά το οποίο να υπόκειται σε έλεγχο η ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα υποστήριξε ότι είναι ικανοποιητικά τα δύο χρόνια.

Ο κ. Περδίκης σημείωσε την επιθυμία όπως μέσω των ρυθμίσεων ποινικοποιηθεί η ανάληψη εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση που υπάρχει αρνητική τοποθέτηση της επιτροπής.

Κατά τη συνεδρίαση οι βουλευτές εξέφρασαν την επιθυμία να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις της νομοθεσίας με στόχο σε κατοπινό στάδιο να προχωρήσουν σε εξέταση του ευρύτερου πλαισίου.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης τόνισε ότι η νομοθεσία πρέπει να καλύπτει δημόσιους υπάλληλους και κρατικούς αξιωματούχους που έχουν την αρμοδιότητα να λαμβάνουν αποφάσεις και πως θα πρέπει να υπάρχει ασφάλεια δικαίου ώστε ο τρόπος με τον οποίο κρίνεται ποιος εμπίπτει στο νόμο, να είναι αντικειμενικά καθορισμένος.

Εκ μέρους της επιτροπής εισαγγελέων αναφέρθηκε ότι ενδεχομένως να πρέπει να εξεταστεί από την νομική υπηρεσία το θέμα της συνταγματικότητας και τονίστηκε ότι ο οποιοσδήποτε περιορισμός της ανάληψης εργασίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη την αρχή της αναλογικότητας και να εξετάζεται η ανάγκη του περιορισμού ώστε να αποφεύγεται η κατάχρησή του.

Η κ. Λοϊζίδου σημείωσε ότι θα πρέπει παράλληλα, να γίνει σχετικά μελέτη για το ποιες κατηγορίες πρέπει να καλυφθούν, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος καταχρηστικών περιορισμών.

Αναφορά έγινε επίσης, στην απουσία εξουσιών, εργαλείων και προσωπικού που θα έδιναν τη δυνατότητα την επιτροπή να προβαίνει σε αυτεπάγγελτη έρευνα.

Με τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από πλευράς επιτροπής εισαγγελέων συμφώνησε ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης του δικαιώματος στην εργασία ως θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται από το Σύνταγμα και του δημόσιου συμφέροντος.

Με τις εισηγήσεις που περιλαμβάνει η πρόταση Περδίκη συμφωνεί η ανεξάρτητη συντεχνία δημοσίων υπαλλήλων. 

Τα εμπλεκόμενα μέρη αναμένεται να αποστείλουν γραπτώς τις θέσεις τους πριν επανέλθει το θέμα ενώπιων της επιτροπής θεσμών σε 2-3 εβδομάδες.

Της Μαρίας Χαμπή