You are here

Ξεκινά το πρώτο σχέδιο αφυπηρέτησης για 4 χιλ. δημόσιους

21/02/2020 13:19

Ξεκινά το πρώτο σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης δημοσίων υπαλλήλων μετά το πράσινο φως που άναψε η βουλή, μέσω του οποίου παραχωρείται το κίνητρο σε όσους αποχωρήσουν να μην υφίστανται αναλογιστική μείωση στα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα για υπηρεσία από την 1η Ιανουαρίου 2013 και εντεύθεν.

Εν μέσω έντονης συζήτησης για τη διαφορά του πέναλτι στη δημόσια υπηρεσία και του πέναλτι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης, ψηφίστηκε σε νόμο το πακέτο των  τριών νομοσχεδίων που συνθέτουν το συνταξιοδοτικό σχέδιο των δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Υπέρ ψήφισαν 33 βουλευτές, ένας εναντίον ενώ υπήρξαν και δύο αποχές.

Εναντίον ψήφισε η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου. Αποχή τήρησαν ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης και ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης.

Το σχέδιο αφορά 4088 εργαζομένους εκ των οποίων οι 1175 είναι εκπαιδευτικοί.

Δικαιούχοι είναι οι κρατικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι υπολείπονται πέντε έτη από την υποχρεωτική  συνταξιοδότηση τους ή έχουν συμπληρώσει συνολικά 400 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι και την 31/8/2020.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι θα έχουν περιθώριο 45 ημερών από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, λαμβάνοντας το λόγο εξήγησε ότι το κράτος δεν θα ζημιώσει από το σχέδιο σε βάθος 20 χρόνων (κάτι που είχε δηλώσει και ο αναλογιστής ενώπιον της επιτροπής οικονομικών), αλλά θα στοιχίσει €50 εκ. για την κυβέρνηση, η οποία θα έχει εξοικονομήσεις €106 εκ. «Δηλαδή το κράτος θα έχει και όφελος» είπε.

Κατάργηση πέναλτι και στον ιδιωτικό τομέα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, από το βήμα της βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αντίστοιχες ρυθμίσεις που να καταργούν το πέναλτι του 12% και στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

Τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να μιλούμε για κατάργηση του πέναλτι για όσους εργάζονται 33 χρόνια στο δημόσιο τομέα και να έχουμε στον ιδιωτικό τομέα κόσμο ο οποίος εργάζεται 40, 45,50, χρόνια συνεισφέρει στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και να επιβάλλουμε πέναλτι αν φύγουν στα 63 χρόνια τους».

Στην περίπτωση του ΤΚΑ θα υπάρχει κόστος

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, εξήγησε ότι δεν πρέπει να μιλούμε για πέναλτι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα σχετίζοντας το με τον ιδιωτικό διότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

«Στη μια περίπτωση πληρώνουν οι εργαζόμενοι και στην άλλη οι φορολογούμενοι. Το επαγγελματικό σχέδιο των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο έχουμε καταργήσει από το 2012 το πληρώνουν οι φορολογούμενοι και όχι οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα.

Άρα όσον κυνικό και αν φαίνεται μας συμφέρει όλους τους υπόλοιπους που πληρώνουμε τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων να τερματίζεται αυτό το όφελος το συντομότερο δυνατόν, αυτή είναι η βασική διαφορά μεταξύ της εισήγησης να εφαρμοστεί παρόμοια πρόνοια στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων (ΤΚΑ)».

Τόνισε ότι «εδώ έχουμε όφελος ενώ στην περίπτωση του ΤΚΑ θα έχουμε κόστος. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε ένα όφελος της τάξης των €50 εκ. αν εφαρμοστεί η ίδια διάταξη στο ΤΚΑ θα έχουμε ζημιά διότι όλοι που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε θα πληρώνουμε για αυτούς που θα σταματήσουν να εργάζονται».

Άλλο το «επαγγελματικό» και άλλο το ΤΚΑ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συμφώνησε ότι πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα.

«Το επαγγελματικό και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Εξήγησε επίσης ότι το πέναλτι που χαρίζεται σε όσους θα αφυπηρετήσουν πρόωρα στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν είναι 12% αλλά 6% για κάθε χρόνο που φεύγει κάποιος πιο νωρίς από το όριο συνταξιοδότησης του».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «εάν κάποιος φύγει στα 64 χρόνια του δεν θα πληρώσει 12% θα πληρώσει 6%. Το να πληρώσει κάποιος πέναλτι από τη στιγμή που αυτή η πολιτεία έχει καθορίσει όρια συνταξιοδότησης δεν είναι αδικία αλλά κοινωνική δικαιοσύνη», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, στη δική του τοποθέτηση ανέφερε ότι «το 2010 υπεβλήθηκε μια νομοθεσία που δυστυχώς πήρε λίγο χρόνο να το αντιληφθούν όλοι, που ουσιαστικά αφορούσε την επιβολή πέναλτι σε όσους αφυπηρετούν πρόωρα είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να αποφευχθεί η επιβολή μνημονίου».

Σημείωσε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση θα έπρεπε όμως να ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα.

«Για λόγους ηθικής και δικαιοσύνης θα έπρεπε να έρθουν τα δύο νομοσχέδια», είπε.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλας, αφού δήλωσε ότι θα ψηφίσουν τα νομοσχέδια είπε ότι «ειδικά στην εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρξει ανανέωση».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι στο νόμο υπάρχουν θετικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και η εκτίμηση ότι θα συντείνει στην  ανανέωση του προσωπικού.

Ακολούθως εξέφρασε την άποψη ότι εμπεριέχει τεράστια αδικία σε βάρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Παπαγιάννης είπε πως δεν αναφέρουν αν τα €50 εκ. που θα δοθούν ως κίνητρο  θα μπορούσαν να δοθούν στους πολεμιστές του 1974. Είπε επίσης πως όποτε ανοίγεται συζήτηση για τις χαμηλές συντάξεις τα τελευταία χρόνια η απάντηση  της κυβέρνησης είναι ότι απαιτείται μελέτη.  Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ για συνταξιοδότηση στο 58ο στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα που εκκρεμεί προς συζήτηση.

Συνολική μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικών

Η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου εξέφρασε την άποψη ότι τα νομοσχέδια, αφορούν την επιτροπή εργασίας της βουλής και δεν έπρεπε να συζητηθούν στην επιτροπή οικονομικών. Σημείωσε ότι θα έπρεπε να αναβληθεί η ψηφοφορία ώστε να κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο για γενική κατάργηση του πέναλτι στην πρόωρη αφυπηρέτηση.

Είπε τέλος ότι χρειάζεται συνολική μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών σχεδίων. 

Της Ηρώς Ευθυμίου