You are here

Ξεπαγώνουν οι προαγωγές στο δημόσιο και ημικρατικούς

09/05/2022 07:34

Πρόταση νόμου για την αναστολή του παγώματος των προαγωγών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καλείται να εξετάσει κατά τη σημερινή της συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Τη σχετική πρόταση κατέθεσαν εκ μέρους του ΔΗΣΥ οι Χάρης Γεωργιάδης, Ονούφριος Κουλλά και Σάβια Ορφανίδου και εκ μέρους του ΔΗΚΟ, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης αντίστοιχα.

Σκοπός της πρότασης νόμου, σύμφωνα με επεξηγηματικό σημείωμα είναι η τροποποίηση του περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμο, ώστε να αρθεί η απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων προαγωγής τόσο στο δημόσιο όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, για σκοπούς πλήρωσης θέσης προαγωγής, το αίτημα υποβάλλεται μαζί με πλήρη δικαιολογητικά για την ανάγκη πλήρωσης συγκεκριμένης θέσης, απευθείας από την αρμόδια αρχή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για την εξασφάλιση της γραπτής συγκατάθεσής της.

Σημειώνεται ότι, η απαγόρευση πλήρωσης σε σχέση με κενές θέσεις πρώτου διορισμού και κενές θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής συνεχίζει να ισχύει και για την πλήρωση τους θα πρέπει να ακολουθείται η αντίστοιχη διαδικασία, όπως αυτή προβλέπεται στον υφιστάμενο νόμο.

Πιο αναλυτικά με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, είναι δυνατή η έναρξη και η συνέχιση διαδικασίας πλήρωσης κενής ή κενούµενης θέσης πρώτου διορισμού ή θέσης πρώτου διορισμού και προαγωγής ή θέσης προαγωγής, µόνο στην περίπτωση που η αρμόδια για κάθε θέση αρχή, υποβάλλει προηγουμένως αιτιολογημένο αίτημά.

Το αίτημά για την πλήρωση οποιασδήποτε κενής θέσης πρώτου διορισμού, σύμφωνα µε Νόμο, υποβάλλεται στον υπουργό Οικονομικών μαζί µε πλήρη δικαιολογητικά για την ανάγκη πλήρωσης της συγκεκριμένης θέσης, ο οποίος εφόσον το κρίνει σκόπιμο, παραπέμπει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης και ακολούθως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου υποβάλλεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για την εξασφάλιση της γραπτής συγκατάθεσής της. 

Όπως σημειώνεται σε επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει την πρόταση νόμου, η εν λόγω τροποποίηση κρίνεται σκόπιμη με στόχο τη μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών και διοικητικού φόρτου που προκαλούνται αχρείαστα για ανελικτικές θέσεις του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επικεντρώνοντας παράλληλα τον έλεγχο της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στις θέσεις εισδοχής προσωπικού για τις οποίες κρίνεται σκόπιμο αυτός να διατηρηθεί, στη βάση των διατάξεων της υφιστάμενης νομοθεσίας και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται για κάθε κατηγορία θέσεων αντίστοιχα.

Της Ελένης Χαραλάμπους