You are here

Ζ. Αιμιλιανίδου: Στόχος η πλήρης αποσχόληση

02/12/2019 13:51

Στόχος  του υπουργείου εργασίας είναι η επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και η προστασία των ευάλωτων ομάδων από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, δήλωσε η αρμόδια υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, στη βουλή.

Η κ. Αιμιλιανίδου η οποία παρουσίασε τον προϋπολογισμό του υπουργείου εργασίας για το 2020, το 2021 και το 2022 είπε ότι ανέρχεται στα €989,6 εκ. €982,5 εκ. και €973,2 εκ. αντιστοίχως σε σύγκριση με €1,003,9 εκ. το 2019.

Πρόσθεσε ότι παρουσιάζει μια μείωση της τάξης των €14,3 εκ. για το 2020, περαιτέρω μείωση €7,1 εκ. το 2021 και ακόμη περαιτέρω μείωση €9,3 εκ. για το 2022.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τα άτομα με νοητική υστέρηση, μετά τον θάνατο ή την αδυναμία των γονιών τους, δεν θα μεταφέρονται σε στέγες ευγηρίας αλλά σε σπίτια. Ήδη λειτουργούν επτά σπίτια και αναζητούνται ακόμη τρία.

Είπε επίσης ότι δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα με όλους τους άνεργους και οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν εργαζόμενους από την πλατφόρμα ενώ θα δημιουργηθεί ενιαία διαδικτυακή πύλη, στην οποία θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά όλες οι αιτήσεις. Οι ενδιαφέρομαι θα μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο των αιτήσεων.

Είπε ότι η ανεργία κυμαίνεται στο 6,5% ενώ στόχος είναι να μειωθεί κάτω από το  5%

Αναφορικά με το ΕΕΕ, είπε ότι     λαμβάνουν 22 χιλιάδες 300 άτομα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς, εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση της απασχόλησης. Την ίδια ώρα ενισχύεται το δίκτυ προστασίας για τους πολίτες που έχουν ανάγκη το κράτος πρόνοιας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής κατήγγειλε την αντιλαϊκή όπως την χαρακτήρισε πολιτική της κυβέρνησης. Οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται, όταν η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην φτώχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας δήλωσε ότι ο δείκτης ορίου φτώχιας ξεπερνά το 15% και είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρώπης. Σημείωσε και την σημαντική μείωση της ανεργίας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι έθεσαν ζήτημα για πρόωρη αφυπηρέτηση ατόμων με μεσογειακή αναιμία χωρίς επιπτώσεις, καθώς και άλλα ζητήματα για τις χαμηλές συντάξεις και μισθούς.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική είναι μειωμένες, ενώ η κατάσταση στην κοινωνία είναι τραγική. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι δαπάνες για τους αλλοδαπούς.

Της Ηρώς Ευθυμίου