You are here

Έφαγε πόρτα η Κύπρος από ΕΕ για ΦΠΑ στα ακίνητα

28/03/2022 12:53

Πόρτα από τις Βρυξέλλες έφαγε η Κύπρος σχετικά με εισήγηση για επαναφορά του μέτρου επιβολής μειωμένου φορολογικού συντελεστή 5% στα πρώτα 200 τ.μ. κατοικίας, η οποία δεν ξεπερνά τα 275 τ.μ.

Ενημερώνοντας σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ανάφερε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές είναι κάθετα αρνητικές σε επαναφορά του πλαισίου ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία που ίσχυε κατά το 2011 με 2016, δηλαδή επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στα πρώτα 200 τ.μ. κατοικίας, η οποία δεν ξεπερνά τα 275 τ.μ..

Ο κ. Παντελής είπε ότι σε τηλεδιάσκεψη με την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή βολιδοσκόπησαν για επαναφορά του προ 2016 πλαισίου, πρόταση που εισηγήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρία βουλευτές και φορείς του κατασκευαστικού τομέα. Πρόσθεσε ότι η θέση της ευρωπαϊκής Αρχής είναι ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε στόχευση και δεν συνάδει με τη σχετική οδηγία του φόρου προστιθέμενης αξίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Σχετικά με το αίτημα για εισαγωγή μεταβατικών διατάξεων εφαρμογής της νομοθεσίας που θα θεσπιστεί από την Βουλή, ο κ. Παντελή είπε ότι οι εκπρόσωποι της Επιτροπής ενημέρωσαν ότι η διαδικασία παράβασης εναντίον της Δημοκρατίας είναι σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εισηγηθούν συγκεκριμένες προτάσεις για διόρθωση.

Όσον αφορά την εφαρμογή μεταβατικής περιόδου  είπε ότι δεν ήταν αρνητικοί, όμως επεσήμαναν ότι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένης διάρκειας και όχι υπερβολικού χρόνου.

Σε σχέση με την εισήγηση για επιβολή οροφής στο κόστος της κατοικίας και διαμερισμάτων που θα τυγχάνουν του μειωμένου φορολογικού συντελεστή 5%, ο κ. Παντελή δήλωσε ότι τα ακίνητα μεγάλης αξίας δεν θα περιλαμβάνονται στις πρόνοιες του νόμου που θα υιοθετηθεί, όπως και οι περιοχές με υψηλή αξία ακινήτων.

Ανέφερε επίσης ότι όσον αφορά το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής και προβλέπει επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας η οποία να καλύπτει τα πρώτα 140 τ.μ. της κατοικίας με μέγιστο εμβαδό τα 200 τ.μ.,  το υπουργείο Οικονομικών ενημερώθηκε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ο μέσος όρος του εμβαδού των κατοικιών στην Κύπρο και όχι το ανώτατο εμβαδόν των κατοικιών.

ΕΤΕΚ: Μαχαιριά στα όνειρα νέων ζευγαριών

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή εξέφρασε την λύπη του για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης του υπουργείου Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Αρχή και δήλωσε ότι θεωρούν πολύ λανθασμένη την τοποθέτηση της Επιτροπής, καθώς δεν λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

Πρόσθεσε ότι είναι λανθασμένη η βάση στην οποία έχουν εξαχθεί τα συμπεράσματα ότι ο μέσος όρος των κατοικιών ανέρχεται στα 140 τ.μ., σημειώνοντας ότι τα δεδομένα στην Κύπρο είναι διαφορετικά.

Δήλωσε ότι είναι δυνατό να τεκμηριωθεί μεγαλύτερος αριθμός τ.μ. και έψεξε ότι δεν συζητήθηκε το κατασκευαστικό κόστος. Ο κ. Κωνσταντή είπε ότι αν εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό αίτημα, τότε αυτό θα αποτελέσει μαχαιριά στα όνειρα πολλών νέων ζευγαριών για να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη. Μια ολόκληρη γενιά θα κληθεί να πληρώσει λάθη προηγούμενων γενιών, τόνισε. 

Ανέφερε ότι η προσπάθεια για επέκταση των τ.μ. στα ακίνητα που θα δικαιούνται μειωμένο ΦΠΑ θα πρέπει να συνεχιστεί και να στηριχθεί σε επιχειρήματα για τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, μέσω στατιστικών και κοινωνικών δεικτών. «Θεωρούμε ταφόπλακα στα όνειρα πολλών νέων το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί ως έχει το νομοσχέδιο» πρόσθεσε περαιτέρω.

Επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα για να πειστεί η Κομισιόν, τα οποία όμως θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Αυτά όπως είπε, αφορούν μεταξύ άλλων, στατιστικά στοιχεία για τα ακίνητα, την έλλειψη υποδομών, την κουλτούρα, αλλά και τη σύνθεση της κυπριακής οικογένειας.

Παντελή: Θα επιχειρηθεί και νέα διαβούλευση

Την θέση του ΕΤΕΚ στήριξαν και άλλοι φορείς του κατασκευαστικού τομέα, επισημαίνοντας ότι τα κυπριακά νοικοκυριά έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, των αλλεπάλληλων αυξήσεων σε βασικά είδη και κατασκευαστικά υλικά, αλλά και από το πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Παντελή δήλωσε ότι θα συλλεγούν νέα στοιχεία και θα επιχειρηθεί και νέα διαβούλευση με τις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών  Χριστιάνα Ερωτοκρίτου κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει νέα στοιχεία στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την κυπριακή πραγματικότητα, η οποία δεικνύει ότι το μέσο εμβαδόν σπιτιών είναι μεγαλύτερο από τα 140 τετραγωνικά μέτρα.

Υπέδειξε ότι σε καμία περίπτωση η Επιτροπή Οικονομικών, δεν θα επιτρέψει να οδηγηθεί η Κύπρος στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς  κατήγγειλε ότι οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση λόγω καταχρήσεων της κυβέρνησης, ώστε να εξυπηρετηθούν φίλοι, κουμπάροι και συμπέθεροι, λόγω διαβατηρίων. Ζάμπλουτες επενδυτές αγόραζαν διαμερίσματα εκατομμυρίων και πλήρωναν ΦΠΑ 5%.

Ο ΑΚΕΛ είπε, κατέθεσε πρόταση νόμου, η οποία συνδυάζει τα τετραγωνικά μέτρα, με την αξία των ακινήτων.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου εξέφρασε την ελπίδα ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει νέα επιχειρήματα, ώστε να επανέλθει η προηγούμενη ρύθμιση.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης υπέδειξε ότι το εμβαδόν, δεν πρέπει να είναι μόνο το μόνο κριτήριο για καθορισμό του μειωμένου ΦΠΑ και πρότεινε να επωφελούνται μόνο όσοι διαμένουν μόνιμα στην Δημοκρατία.Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης δήλωσε ότι παραπληροφορήσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη σημερινή  κατάσταση.

Της Ελένης Χαραλάμπους