You are here

Τρίτη στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων η Κύπρος

20/10/2022 07:13

Συνολική συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους €3,33 δισ. από την ένταξη της το 2004 μέχρι και το τέλος του 2021, είχε η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ παράλληλα έλαβε ποσό ύψους €3,79 δισ.

Δηλαδή, τα συνολικά καθαρά έσοδα που έχουμε αποκομίσει μέχρι το τέλος του 2021 ανέρχονται σε €460,7 εκατ., σύμφωνα με σημείωμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, του κύπριου μέλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Λάζαρου Λαζάρου.

Ο κ. Λαζάρου θα βρεθεί σήμερα το πρωί στο κυπριακό Κοινοβούλιο, για να παρουσιάσει την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (European Court of Auditors) για το οικονομικό έτος 2021, σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών, Ελέγχου και Εξωτερικών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γ.Δ. Προϋπολογισμού για το έτος 2021, η χώρα μας είχε συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ €259 εκατ. και έλαβε €391,7 εκατ., ενώ για το 2020 είχε συνεισφορά €245 εκατ. και έλαβε €232,8 εκατ.

Ο κ. Λαζάρου, επισημαίνει ότι η χώρα μας βρίσκεται διαχρονικά στο όριο μεταξύ καθαρών συνεισφορέων και καθαρών αποδεκτών (π.χ. για το έτος 2020 είχε καθαρή συνεισφορά στον Κοινοτικό προϋπολογισμό €12,2 εκατ., ενώ για το έτος 2019 είχε καθαρές αποδοχές €57 εκατ.).

Προσθέτει ότι για το έτος 2021, οι καθαρές αποδοχές ανήλθαν σε €132,7 εκατ. λόγω αυξημένων πληρωμών στον τομέα της «Συνοχής». Δεδομένου του προκαθορισμένου ποσού που έχει κατανεμηθεί σε κάθε κράτος μέλος και είναι προς απορρόφηση, η ετήσια με διακυμάνσεις απορρόφηση δεν διαφοροποιεί το συνολικό ποσό που λαμβάνουμε, υπογραμμίζει.

Όσον αφορά τα επόμενα χρόνια, και μέχρι το 2029, αναφέρει ότι η Κομισιόν θα κατανείμει κονδύλια ύψους €2 τρισ., εκ των οποίων η χώρα μας λαμβάνει ποσό ύψους €2,9 δισ.

Πιο αναλυτικά, προσθέτει ότι η Κύπρος θα λάβει από τα Ταμεία Συνοχής ποσό ύψους €959 εκατ., από το Ταμείο Γεωργικών Εγγυήσεων €366 εκατ., από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης €172 εκατ., από το Συνδέοντας την Ευρώπη €55 εκατ., από ΜΑΑ (επιχορηγήσεις) €1 δισ., από ΜΑΑ (δάνεια) €200 εκατ., από το REACT-EU €112 εκατ., από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης €57 εκατ. και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγρ. Ανάπτυξης €12 εκατ.

Σημειώνεται ότι, στα συγκεκριμένα κονδύλια δεν περιλαμβάνονται όλοι οι τομείς δαπανών του προϋπολογισμού που αφορούν στη χώρα μας, γιατί για παράδειγμα τα κονδύλια για την «έρευνα και τις λοιπές εσωτερικές δράσεις» δεν είναι υπό επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη.

Απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Αναφορικά με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, ο κ. Λαζάρου δηλώνει ότι ήταν στο 67% στο τέλος του 2021, από 55% στο τέλος του 2020.

«Η χώρα μας είχε απορροφήσει το 57% των διαθέσιμων κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) μέχρι το τέλος του 2020, και το 76% μέχρι το τέλος του 2021, οπότε και βρισκόταν στην τρίτη θέση σε απορρόφηση σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη», προσθέτει.

Σημειώνει περαιτέρω ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, το ποσοστό απορρόφησης ανήλθε στο 79% και η χώρα μας βρίσκεται στη δέκατη θέση, ως αποτέλεσμα της σταδιακής αύξησης της απορρόφησης από τα υπόλοιπα κράτη μέλη όσο πλησιάζουμε στο τέλος της προγραμματικής περιόδου .

Εκκρεμεί η πληρωμή €85 εκατ. του Σχεδίου Ανάκαμψης

Ο κ. Λαζάρου στο σημείωμα του κάνει ειδική αναφορά στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο ενέκρινε η ΕΕ τον Ιούλιο του 2021, μέσω του οποίου θα εκταμιευθεί συνολικό ποσό €1,2 δισ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια στο πλαίσιο του ΜΑΑ.

Η Κύπρος έλαβε ήδη πληρωμή ύψους €57 εκατ., με τη μορφή προχρηματοδότησης, ενώ η Κομισιόν θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Στις 28 Ιουλίου 2022, η Κομισιόν έλαβε αίτημα πληρωμής από την Κυπριακή Δημοκρατία για €85 εκατ. στο πλαίσιο του ΜΑΑ, όμως σημειώνει ότι μέχρι τις 11 Οκτωβρίου η πληρωμή του αιτήματος δεν είχε πραγματοποιηθεί.

Αλλαγή σκυτάλης

Ο κ. Λαζάρου στο σημείωμα στη Βουλή, ενόψει και της επικείμενης λήξης της θητείας του ως Μέλος του ΕΕΣ την 1η Νοεμβρίου, ευχαριστεί την Πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές για τη διαχρονικά αγαστή και παραγωγική συνεργασία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Λαζάρου διετέλεσε μέλος του ΕΕΣ για 12 χρόνια, ενώ από τις 2 Νοεμβρίου καθήκοντα στη θέση του αναλαμβάνει ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, του οποίου η θητεία λήγει την 1η Νοεμβρίου 2028.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χριστοφόρου είναι Ευρωβουλευτής από το 2014 και τακτικό μέλος της επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού (CONT).

Της Ελένης Χαραλάμπους