You are here

Αρνείται συζητήσεις για δίδακτρα το Ην. Βασίλειο

23/09/2020 15:53

Την άρνηση του Ην. Βασιλείου να συζητήσει το θέμα των αυξημένων διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια, μετά το Brexit, συναντά η κυπριακή Δημοκρατία, με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να χαρακτηρίζει δύσκολη τη δυνατότητα επηρεασμού οποιωνδήποτε σχετικών αποφάσεων.

Σε απάντησή του προς τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι μέχρι και τη στιγμή αυτή, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αρνείται κάθε συζήτηση για τα εν λόγω θέματα, ενώ παράλληλα επισημαίνει το ιδιωτικό καθεστώς των πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που όπως υποστηρίζει, καθιστά τη δυνατότητα επηρεασμού των όποιων σχετικών αποφάσεων πρακτικά πιο δύσκολη.

Μέσω ΕΕ η διαπραγμάτευση με Ην. Βασίλειο

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήχθη και συνεχίζεται στο πλαίσιο των συζητήσεων για το Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέβαλε - εκ μέρους όλων των Κρατών Μελών της Ένωσης - ευρύτερες προτάσεις για όλα τα θέματα που άπτονται της κινητικότητας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης των φοιτητών.

Σημειώνεται ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι πολίτες και από τα 27 Κράτη Μέλη που επέλεξαν ή προγραμμάτιζαν να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και που επηρεάζονται από τις συνέπειες του Brexit.

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση που διεξήχθη για το πρωτόκολλο που αφορά τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, το οποίο όπως αναφέρεται, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι και αυτή δεν ήταν διμερής, αλλά μεταξύ της EE και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προστίθεται ότι η εν λόγω διαπραγμάτευση, στόχευε στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσώπων (Κυπριών πολιτών ως επί το πλείστον, αλλά και άλλων Ευρωπαίων πολιτών), που ζουν και εργάζονται στις Βρετανικές Βάσεις και στην απρόσκοπτη συνέχιση της εφαρμογής του Κοινοτικού κεκτημένου στο έδαφος τους. 

«Εκ της φύσεως της, αλλά και εκ της στόχευσής της, είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε πως η διασύνδεση της εν λόγω διαπραγμάτευσης με το θέμα των Κυπρίων φοιτητών ήταν ανέφικτη και αδόκιμη», σημειώνει ο υπουργός εξωτερικών.

Τρία πανεπιστήμια προσφέρουν ίδια δίδακτρα για επόμενο έτος

Ο κ. Χριστοδουλίδης, επισημαίνει ότι το υπουργείο εξωτερικών συνεχίζει «ενεργά και από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία να εγείρουμε το θέμα προς την βρετανική κυβέρνηση».  

Προστίθεται πως ως αποτέλεσμα των εν λόγω ενεργειών, αριθμός βρετανικών πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται για παράδειγμα τα Πανεπιστήμια του Leicester, Warwick και του Reading, ήδη αποφάσισαν να προσφέρουν κατ’ εξαίρεση σε στρατεύσιμους που είχαν εξασφαλίσει θέση για φέτος το ίδιο ύψος διδάκτρων που ισχύει για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και για το επόμενο.