You are here

Η ΕΚΤ άφησε εκτεθειμένο τον Αναστασιάδη

27/07/2021 07:07

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για την εξέταση της αναπομπής του νόμου για τη νέα τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021.

Στη συνεδρία παρότι κλήθηκαν να παραστούν ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης και ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, δεν εμφανίσθηκαν. Στην συνεδρία παρίσταται εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα δώσει την τελική της ετυμηγορία επί της αναπομπής, μετά από την συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών που πραγματοποιείται στη σκιά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην γνωμοδοτήσει επί του θέματος.

Η στάση της ΕΚΤ φαίνεται να λύνει τα χέρια των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εμμένουν στην τρίμηνη αναστολή των διαδικασιών εκποίησης για συγκεκριμένα ακίνητα, ενώ αφήνει εκτεθειμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ανέπεμψε τον νόμο και την κυβερνητική πλευρά ευρύτερα, για τη στάση που τήρησε στο θέμα.

Η ΕΚΤ έκρινε ότι το ζήτημα δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της παρά μόνο οριακά, με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Frank Elderson να αναφέρει σε επιστολή του ότι λήφθηκε ιδιαιτέρως υπόψη, το γεγονός πως σκοπός της τροποποίησης είναι μόνο η παράταση της αναστολής διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων έως την 31η Οκτωβρίου 2021.

Η επιστολή απεστάλη προς τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και κοινοποιήθηκε στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Σε αυτήν, η ΕΚΤ σημειώνει ότι οι διαδικασίες εκποιήσεων αναστάλθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 στο πλαίσιο μετριασμού των συνεπειών της πανδημίας, ρύθμιση που αργότερα παρατάθηκε σταδιακά μέχρι και το τέλος Ιουλίου του 2021.

Καταγράφεται επίσης, ότι «το πεδίο εφαρμογής του σχεδίου νόμου θα περιορίζεται σε πρώτες κατοικίες εκτιμώμενης αξίας έως €350 χιλ. (μείωση σε σχέση με το ποσό των €500 χιλ. βάσει του ισχύοντος νόμου), μικρές επαγγελματικές στέγες επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών έως €750 χιλ. (μείωση σε σχέση με το ποσό των €2 εκατ. βάσει του ισχύοντος νόμου) και αγροτεμάχια εκτιμώμενης αξίας έως €100 χιλ. (μείωση σε σχέση με το ποσό των €250 χιλ. βάσει του ισχύοντος νόμου)».

Σταδιακή κατάργηση στήριξης μετά την άρση περιορισμών

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι «τα μέτρα πολιτικής στον οικονομικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα περιόρισαν έως τώρα την υλοποίηση πιστωτικού κινδύνου και τη μετάδοση των δυσμενών συνεπειών μεταξύ πραγματικής οικονομίας και χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Προστίθεται ότι «για όσο διάστημα παραμένουν σε ισχύ σημαντικοί περιορισμοί της κυκλοφορίας με σκοπό τον έλεγχο της πανδημίας σε χώρες της ευρωζώνης, η στήριξη της οικονομικής πολιτικής, για την αποφυγή της πτώχευσης δυσμενώς επηρεαζόμενων αλλά βιώσιμων εταιρειών και της σημαντικής αύξησης της ανεργίας, θα προστατεύει τη βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Υποδεικνύεται παράλληλα, ότι με τη σταδιακή άρση των περιορισμών της κυκλοφορίας και τη βελτίωση της προσαρμογής τμημάτων της οικονομίας στους εν λόγω περιορισμούς, η εκτενής στήριξη πολιτικής, ιδίως προς τις εταιρείες, θα πρέπει να καταργηθεί σταδιακά ώστε να αποφευχθούν απότομες, δυσανάλογα σοβαρές συνέπειες, που προκύπτουν από την αύξηση του χρέους κρατών και εταιρειών καθώς και από τη διάθεση πόρων σε δυνητικώς μη βιώσιμες εταιρείες.

Προς απόρριψη η αναπομπή

Η διατήρηση των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία και στη λειτουργία της αγοράς, λόγω της πανδημίας, είχε αποτελέσει ένα από τα επιχειρήματα των κομμάτων που είχαν υποστηρίξει τη νέα αναστολή, δεδομένου ότι εξακολουθούν να εκδίδονται σχετικά διατάγματα από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Εκπρόσωποι των κομμάτων με τις ψήφους των οποίων πέρασε η πρόταση νόμου- ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι – δήλωσαν στη StockWatch ότι θα επιμείνουν στην αναστολή, απορρίπτοντας την αναπομπή του νόμου.

Κατά τη σημερινή συνεδρία αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο αποδοχής της αναπομπής και διαφοροποίησης της πρότασης νόμου, με τρόπο που να μπορεί να γίνει κοινώς αποδεκτή από όλες τις πλευρές και να αποφευχθεί η αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγές της StockWatch ωστόσο, επισημαίνουν πως για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή η αναπομπή της νομοθεσίας, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να είναι πρόθυμα να πράξουν τα κόμματα που υποστήριξαν την πρόταση νόμου κατά την ψήφισή της στις αρχές του μήνα.

Ορισμένοι, σημειώνουν ότι η νέα παράταση της αναστολής εκποιήσεων, θα έδινε περιθώριο χρόνου στη Βουλή να συζητήσει και το θέμα δημιουργίας «κακής τράπεζας», διαδικασία που αναμένεται να υπάρξει στις αρχές του 2022.

Της Μαρίας Χαμπή