You are here

Μπλόκο Κομισιόν στην εκταμίευση €85 εκατ.

18/05/2022 06:58

Η μη πρόσβαση των εταιρειών διαχείρισης ΜΕΔ στα δεδομένα των εγγυητών στο σύστημα Άρτεμις και στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, θα είναι επιβλαβής και δεν αναμένεται να βοηθήσει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτιμά η ΕΕ βάζοντας μπλόκο στην εκταμίευση των €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο χθεσινής συνάντησης, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή και ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) Θεοδόσης Τσιόλας, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά την τροπολογία που φρενάρει την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων που καθορίζουν το πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης ΜΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία που κατέθεσαν οι Οικολόγοι, το ΕΛΑΜ και η ΔΗΠΑ, απαλείφει πρόνοια που παρέχει στις εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ, δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα των εγγυητών, τα οποία τηρούνται στις βάσεις δεδομένων του συστήματος Άρτεμις και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τροπολογία δεν φαίνεται να εξυπηρετεί τον σκοπό της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, ο οποίος είναι η ενδυνάμωση του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης αναφέρει ότι η υιοθέτηση της τροπολογίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιδείνωσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ενώ επισημαίνει ότι η πρόσβαση μόνο στα στοιχεία των δανειοληπτών από τις εταιρείες διαχείρισης θα είναι επιβλαβής για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

Καλεί επίσης τις κυπριακές αρχές προτού λάβουν τελικές αποφάσεις να συνυπολογίσουν το θέμα των ΜΕΔ σε συνάρτηση με το νομικό πλαίσιο και εκφράζει την ετοιμότητα της να συμβάλει στο διάλογο για να εξευρεθεί λύση που θα ικανοποιεί τις κυπριακές αρχές και να εκπληρώνει το σκοπό της μεταρρύθμισης, ο οποίος είναι η αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ συστήνει όπως κυβέρνηση και Βουλή καταλήξουν σε κοινή πρόταση, η οποία θα βελτιώνει το περιβάλλον διαχείρισης των ΜΕΔ.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, η οποία σύμφωνα με πληροφόρηση της Stockwatch διεξήχθη σε ιδιαίτερα έντονο κλίμα, αποφασίσθηκε όπως το ζήτημα τεθεί άμεσα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών σε κλειστή συνεδρία με τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να καταβληθεί μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση που θα οδηγήσει σε ψήφιση των δύο νομοσχεδίων, που προβλέπουν την ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιμένουν τα κόμματα για εγγυητές

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχαν από τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προκαταρτική άποψη της δεν απέκλεισε την τροπολογία τους, αλλά ενημέρωσε πως θα τοποθετηθεί τελεσίδικα επί του τελικού κειμένου που θα της αποσταλεί.

Πρόσθεσε ότι θα αναμένουν να ακούσουν την πρόταση του υπουργείου όσον αφορά το ζήτημα των εγγυητών στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, σημειώνοντας ότι εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα τους για εξαίρεση των εγγυητών από τα πρόσωπα που θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα οι εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ, τότε η τροπολογία τους θα παραμείνει στο τραπέζι.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις των άλλων δύο εισηγητών της τροπολογίας, βουλευτών του ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ Σωτήρη Ιωάννου και Αλέκου Τρυφωνίδη αντίστοιχα, οι οποίοι επίσης τόνισαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν τοποθετήθηκε αρνητικά προς την πρόταση τους.

Σημείωσαν ότι με μια πρώτη ανάγνωση της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό που διαφαίνεται ότι ζητείται είναι η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να καθορίζουν τον τρόπο που θα επιτευχθεί αυτό.

Επανέλαβαν επίσης ότι δεν προτίθενται να υποχωρήσουν ως προς το περιεχόμενο της τροπολογίας, ενώ επεσήμαναν ότι σύντομα θα προωθήσουν στη Βουλή και νέες προτάσεις που αφορούν στην διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε ετοιμότητα οι φορείς

Υπενθυμίζεται ότι τα 14 προαπαιτούμενα της πρώτης δόσης του Σχεδίου Ανάκαμψης έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021, ενώ το Φεβρουάριο θα υποβαλλόταν το αίτημα στην ΕΕ για την εκταμίευση των €85 εκατ.

Σε πρόσφατες δηλώσεις στην StockWatch η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ανθούλα Σαββίδου, είχε δηλώσει ότι η αίτηση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης θα υποβληθεί όταν ψηφιστεί από τη Βουλή το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, σημειώνοντας ότι η ψήφιση του τελευταίου νομοθετήματος θα καθορίσει και το χρόνο της εκταμίευσης.

Πρόσθεσε ότι είναι σε επαφή με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε το αίτημά να υποβληθεί το συντομότερο δυνατό με την επίτευξη του τελευταίου ορόσημου, που νοείται ότι θα τύχει του απαιτούμενου ελέγχου, ενώ ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος για επιβεβαίωση της επιτυχούς εκπλήρωσης των 13 άλλων ορόσημων.

Της Ελένης Χαραλάμπους