You are here

«Πιάνουν τόπο» οι απειλές Μάουρερ

27/06/2003 08:32
Με σαφώς ηπιότερους τόνους, αλλά εξίσου δηκτικός ως προς τις ευθύνες και τους κινδύνους που διατρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, εμφανίσθηκε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος Λέοπολντ Μάουρερ, κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε ολοκληρώνοντας τις διήμερες επαφές του στην Κύπρο. Σημειώνοντας ότι οι βουλευτές στο κοινοβούλιο της Αυστρίας, απ’ όπου προέρχεται, κλείστηκαν στη Βουλή για να υιοθετήσουν όλα τα νομοσχέδια πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, προέτρεψε τα μέλη του Νομοθετικού Σώματος να κάνουν «κάτι παρόμοιο, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα νομοσχέδια θα ετοιμαστούν σωστά» και μάλιστα πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα χθες, «έπιασαν τόπο» οι αυστηρές συστάσεις και προειδοποιήσεις του Λεοπόλτ Μάουρερ να τελειώνουν με τα θέματα εναρμόνισης ώστε να μην αναγκάσουν την ΕΕ να κάνει αυστηρές συστάσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού όπως ανακοίνωσε αργά το απόγευμα ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, μετά από ειδική σύσκεψη στο Προεδρικό σήμερα κιόλας η κυβέρνηση κατέθεσε γύρω στα 22 εναρμονιστικά νομοσχέδια. Μάλιστα, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες και περίφημο εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΟΑΠ) που στοχεύει στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Το έργο πάντως, που θα πρέπει να επιτελέσουν Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία, περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο, ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου επικαλούμενος την ελληνική μυθολογία και δη, του άθλους του Ηρακλή, ώστε να μπορέσει η Κύπρος μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου να ολοκληρώσει το εναρμονιστικό της έργο.

Παράλληλα, αποφεύγοντας τάσεις κινδυνολογίας, ο κ. Μάουρερ υπήρξε και καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι η Κύπρος θα επανακτήσει την «πρωτιά» μέσα από μια πολύ θετική για την Κύπρο Έκθεση προόδου (Νοέμβριο) «υπό την προϋπόθεση όμως» ότι όλοι οι εναρμονιστικοί νόμοι ετοιμαστούν σωστά και ψηφιστούν έγκαιρα.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, υποστηρίζοντας πως σύμφωνα με τις ενδείξεις «η Έκθεση θα είναι θετική και επανακτούμε την πρωτοπορία», διαβεβαιώνοντας πως όσα απομένουν να γίνουν, θα πραγματοποιηθούν μέσα στις προθεσμίες για να μπορέσει η Κύπρος να ανταποκριθεί και να κερδίσει την αξιοπιστία της.

Οικονομία – και ευρωβοήθεια...

Για την πορεία των δεικτών της κυπριακής οικονομίας, ο Κοινοτικός αξιωματούχος είπε ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι πέρσι, κυρίως λόγω της παγκόσμιας ύφεσης στην οικονομία που δημιουργήθηκε από την κρίση στο Ιράκ. Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την φορολογική μεταρρύθμιση, προσθέτοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ από 8% σε 15% είχε επιπτώσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Αναφερόμενος στο Ευρώ, είπε ότι η Κύπρος ως τουριστική χώρα έχει κάθε συμφέρον να υιοθετήσει το Ευρώ.

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου, η οικονομική στήριξη της ΕΕ για εφαρμογή του κεκτημένου ανήλθε στα 40 εκ. ευρώ, ενώ άλλα 22 εκ. ευρώ θα δοθούν για να υποβοηθηθεί η διοικητική ικανότητα στους τομείς που χρειάζεται. Αναφορικά με την άδεια δεύτερης κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Μάουρερ είπε ότι η Επιτροπή έλαβε τις διαβεβαιώσεις ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αυτό το βήμα θα έχει επιτευχθεί.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Κύπρος θα μπορέσει να υιοθετήσει το Ευρώ μέχρι το 2006, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προβεί σε όλα εκείνα τα διορθωτικά μέτρα για να συνάδει με τα οικονομικά κριτήρια του Μάαστριχ, ούτως ώστε να ενταχθεί στο σύστημα της οικονομικής νομισματικής ένωσης το συντομότερο δυνατό.

Του Κυριάκου Κυριακίδη