You are here

Σε μητρώο οι λομπίστες, στόχος η πάταξη διαφθοράς

08/04/2023 06:00

Στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Ελληνίδα αντιπρόεδρο Εύα Καϊλή να βρίσκεται στο επίκεντρο, η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενέκρινε την Πέμπτη τους κανονισμούς που ρυθμίζουν τη διεξαγωγή λόμπι στην Κύπρο.

Ένα και πλέον χρόνο δηλαδή, μετά τη θεσμοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας που προβλέπει πως κάθε αξιωματούχος που θα δέχεται λομπίστες, θα πρέπει να διατηρεί πρακτικά για τη συνάντηση, το Κοινοβούλιο άναψε το πράσινο με την έγκριση των κανονισμών, ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, να ξεκινήσει δουλειά, ώστε η διεξαγωγή λόμπι στη χώρα μας να είναι ελεγχόμενη.

Οι κανονισμοί, οι οποίοι εκδόθηκαν με βάση τον «περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμο», τέθηκαν κατά προτεραιότητα ενώπιον του Κοινοβουλίου, ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, να βάλει τις βάσεις, με τη δημιουργία και διατήρηση μητρώου εγγραφής των λομπιστών.

Σημειώνεται ότι, οι κανονισμοί εξετάσθηκαν κατά προτεραιότητα από τη Βουλή, στο πλαίσιο σχετικών συστάσεων που αφορούν τον πέμπτο γύρο αξιολόγησης της ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς (GRECO).

Το κανονιστικό πλαίσιο που θεσπίστηκε αφορά μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

-Τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου του μητρώου εγγραφής.

-Τη ρύθμιση της διαδικασίας της συλλογής, της επεξεργασίας, της χρήσης, της δημοσιοποίησης, της πρόσβασης, της διατήρησης και της διαγραφής πληροφοριών και δεδομένων που περιλαμβάνονται στο μητρώο εγγραφής.

-Το περιεχόμενο του καταλόγου με τα εγγεγραμμένα πρόσωπα τον οποίο η αρχή αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα της, αφού πρώτα λάβει τη γνώμη του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

-Την τήρηση αρχείου στο οποίο περιλαμβάνονται τα έντυπα επικοινωνίας και οι δηλώσεις σύγκρουσης συμφέροντος τα οποία υποβάλλονται στην αρχή από αξιωματούχο, μέλος της κρατικής υπηρεσίας ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή εργαζόμενο προς όφελος αξιωματούχου.

-Τον έλεγχο που πραγματοποιεί η αρχή ανά έξι μήνες, ώστε να βεβαιωθεί ότι οι αναφορές που υποβλήθηκαν σε αυτήν από εγγεγραμμένα πρόσωπα και τα έντυπα επικοινωνίας που υποβλήθηκαν από αξιωματούχο, μέλος της κρατικής υπηρεσίας ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή εργαζόμενο προς όφελος αξιωματούχου, συμφωνούν.

Έλεγχοι ανά εξάμηνο

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της συζήτησης, η επιτροπή θεσμών επέφερε τροποποιήσεις στο κείμενο των υπό αναφορά κανονισμών, με σκοπό τη διασαφήνιση ορισμένων προνοιών τους, καθώς και τη βελτίωσή τους από νομοτεχνικής άποψης.

Ειδικότερα, η επιτροπή ομόφωνα τροποποίησε τις πρόνοιες των κανονισμών, ώστε η αρχή να τηρεί το μητρώο εγγραφής τόσο σε ηλεκτρονική όσο και σε έντυπη μορφή, αντί να έχει την ευχέρεια να επιλέξει την τήρησή του μόνο σε έντυπη μορφή.

Επίσης, την υποχρέωση της Αρχής να διεξάγει έλεγχο ανά εξάμηνο, αντί ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατά πόσο οι αναφορές που υποβλήθηκαν από εγγεγραμμένα πρόσωπα και τα έντυπα επικοινωνίας που υποβλήθηκαν από αξιωματούχο, μέλος της κρατικής υπηρεσίας ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή εργαζόμενο προς όφελος αξιωματούχων, συμφωνούν μεταξύ τους.

Ετοιμάζουν κώδικα δεοντολογίας

Σε ενημέρωση της επιτροπής θεσμών, ο Επίτροπος Διαφάνειας Χάρης Πογιατζής ανέφερε ότι η αρχή βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης του κώδικα δεοντολογίας, τον οποίο πρέπει να εφαρμόζουν όλοι όσοι εγγράφονται στο μητρώο εγγραφής. 

Ο επίτροπος επεσήμανε περαιτέρω τη σημασία της εξασφάλισης επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού στη διάθεση της αρχής, ώστε να δύναται να επιτελεί το έργο της αποτελεσματικά και χωρίς καθυστερήσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό κρίκο της αλυσίδας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της προώθησης της διαφάνειας, τη θέσπιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Οι επαφές που δεν θα ελέγχονται

Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που ψήφισαν και θα εφαρμόσουν ένα τέτοιο νόμο. «Είναι στη λογική του πώς η διαφάνεια είναι απαραίτητο συστατικό μιας κοινωνίας, μιας πολιτείας που θέλει να αφήσει πίσω της ή να απομακρυνθεί από φαινόμενα διαπλοκής», είχε τονίσει σε δηλώσεις του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις πρόνοιες του νόμου και των κανονισμών, που θέσπισε η Βουλή εξαιρούνται οι συναντήσεις κοινωνικών εταίρων (εργοδότες, συνδικαλιστικές οργανώσεις) εφόσον αυτές αφορούν στις συνθήκες και όρους εργασίας, όπως επίσης και οι δημόσιες συμβάσεις, οι οποίες υπάγονται σε άλλες νομοθεσίες. 

Σύµφωνα µε τη ∆ιεθνή ∆ιαφάνεια, τουλάχιστον 48 χιλ. άτοµα εργάζονται σε οργανισµούς λόµπι που επιδιώκουν να επηρεάσουν τα θεσµικά όργανα και τις αποφάσεις της ΕΕ. Υπάρχουν σχεδόν 12 χιλ. οργανισµοί στο τρέχον εθελοντικό µητρώο λόµπι της ΕΕ που δηλώνουν συνδυασµένο ετήσιο προϋπολογισµό λόµπι ύψους €1,8 δισ.

Της Ελένης Χαραλάμπους