You are here

Αυτοκίνητα: Φρένο στη φοροδιαφυγή

20/11/2003 15:02
Με το νέο σύστημα φορολόγησης δεν υπάρχει δυνατότητα φοροδιαφυγής, τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, ενώ για τα μεταχειρισμένα οχήματα, σημειώνει πως στόχος είναι η αποθάρρυνση της αγοράς παλαιών αυτοκινήτων, προσθέτοντας πως το 71% των αυτοκινήτων στην Κύπρο είναι μεταχειρισμένα.

Ενημερώνοντας μαζί με τον συναρμόδιο Υπουργό Συγκοινωνιών & Έργων Κίκη Καζαμία, τις επιτροπές Οικονομικών & Συγκοινωνιών της βουλής, αναφορικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ο Μάρκος Κυπριανού χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο ως «πλήρως ισορροπημένο και προϊόν συνένωσης».

Ο ΥΠΟΙΚ απηύθυνε παράκληση στις κοινοβουλευτικές ομάδες όπως το νομοσχέδιο, εγκριθεί ομόφωνα, ενώ από την πλευρά του ο Υπουργός Συγκοινωνιών Κίκης Καζαμίας ανέφερε ότι στόχος ήταν η διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος, υπογραμμίζοντας πως ο ανταγωνισμός που υπάρχει θα γίνει εντονότερος. «Φθηνίζουν, σχεδόν όλα τα καινούργια αυτοκίνητα» παρατήρησε, προσθέτοντας πως το «71% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν, είναι μικρότερα από 1650 κυβικά.

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως η επεξεργασία του νομοσχεδίου έγινε από κοινού από τα δύο υπουργεία για να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των αυτοκινήτων και να μπορεί ο καταναλωτής να αποκτήσει σε χαμηλές τιμές, φθηνό, καλό και ασφαλές αυτοκίνητο. «Έγινε προσπάθεια να ανατραπούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά. Το μοναδικό κριτήριο», τόνισε «είναι το συμφέρον και το όφελος του καταναλωτή». Όσον αφορά στις αντιδράσεις που σημειώνονται, ο ΥΠΟΙΚ, τις απέδωσε σε οικονομικά συμφέροντα επιχειρηματιών.

Διαμαρτυρία «ήπιων τόνων» από μεταπωλητές

Οι μεταπωλητές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων πραγματοποιούν από τις 11:45 εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στο χώρο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, με στόχο να αποτρέψει τυχόν, δυσάρεστες εξελίξεις, ενώ ο αριθμός των μεταπωλητών ξεπερνά τους 50.

Γύρω στις 12:00 το μεσημέρι επέδωσαν στον πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών Άριστο Χρυσοστόμου, υπόμνημα με τις θέσεις του Συνδέσμου, ενώ ο αντιπρόεδρος
του Συνδέσμου Μεταπωλητών Αυτοκινήτων Μάριος Φράγκου, εξέφρασε τη δυσφορία του Συνδέσμου αναφορικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη φορολογία των αυτοκινήτων, απευθύνοντας έκκληση στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών, να εισάξει τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι βουλευτές, βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, ώστε οι μεταπωλητές να καταφέρουν να επιβιώσουν, αλλά και να μπορούν να δίνουν στον καταναλωτή φθηνό, καλό και εγγυημένο αυτοκίνητο.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι θα μελετήσουν το νομοσχέδιο, κατά τη συνεδρία των επιτροπών Οικονομικών και Συγκοινωνιών. Τους ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, τονίζοντας ότι στόχος είναι πώς να εξυπηρετηθεί ο καταναλωτής. Η προσπάθεια σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου είναι να μην υπάρξει μονοπώλιο και να μείνουν στην αγορά και τα μεταχειρισμένα.

Οι μεταπωλητές ζητούν αύξηση του ποσοστού των εκπτώσεων που παραχωρούνται στα μεταχειρισμένα, αφού το προτεινόμενο νομοσχέδιο, υποστηρίζουν ότι θα τους βγάλει από την αγορά με μαθηματική ακρίβεια.

Ζητούν επίσης αύξηση του ορίου ηλικίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, για παραχώρηση εκπτώσεων, δηλαδή τα 3 χρόνια να γίνουν 4 ή 5 χρόνια, αφού όπως ισχυρίζονται και τα αυτοκίνητα 4άρων και 5 ετών είναι σε άριστη ποιότητα.

Μέχρι στιγμής η διαμαρτυρία των μεταπωλητών είναι σε κόσμια πλαίσια. Δεν έχει δημιουργηθεί οποιαδήποτε φασαρία και ελπίζουμε να συνεχίσει σε αυτό το πλαίσιο.

Του Κυριάκου Κυριακίδη

Εισηγητική Έκθεση για το Νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ως Νόμος που Τροποποιεί τους περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμους του 1972 έως (Αρ. 2) του 2002.