You are here

Φορολογία: Κλείνει τον Ιούλιο

16/06/2002 14:11
ΑΚΕΛ: Αδιαφορεί η κυβέρνηση

Παζαρέματα της τελευταίας στιγμής για τα "λαϊκά στρώματα"


Noμοθετική και εκτελεστική εξουσία έχουν δεσμευθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το κεφάλαιο φορολογία θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούλιο με την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Τη διαβεβαίωση αυτή έχει δώσει σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γιώργος Βασιλείου.

Ενισχυτικό του θέματος αυτού είναι και η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη ο οποίος είπε ότι δέσμευση όλων των πλευρών είναι ότι η βουλή των αντιπροσώπων θα ψηφίσει οπωσδήποτε το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση τον ερχόμενο Ιούλιο και πριν κλείσει η βουλή λόγω θερινών διακοπών.

Ωστόσο, ο Νίκος Κατσουρίδης επέκρινε και πάλι την κυβέρνηση ότι έχει αδιαφορήσει σε όλα τα αιτήματα και τις προτάσεις των κομμάτων της τριμερούς συνεργασίας, ενώ κατηγόρησε το υπουργείο οικονομικών ότι δεν έχει ακόμη υιοθετήσει την αρχή της μηδενικής βάσης, παρά τις υποδείξεις της τριμερούς. "Αν η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης", σημείωσε, "ήταν να ανταποκριθεί στη βασική αρχή που διέπει τη λογική των προτάσεων του ΑΚΕΛ και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή ολόκληρο το ποσό, το οποίο θα εισπραχθεί από την αύξηση του ΦΠΑ να επιστραφεί με διάφορους τρόπους στην κοινωνία και στους πολίτες αυτό θα έπρεπε να το είχε κάνει με τις δικές της προτάσεις».

Σε ερώτηση ότι το υπουργείο οικονομικών στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη βουλή στις 7 Νοεμβρίου του 2001 υιοθετούσε πρώτο την αρχή της μηδενικής βάσης, ο κ. Κατσουρίδης εξέφρασε την άποψη ότι το υπουργείο οικονομικών και ο ίδιος ο υπουργός δεν έχουν δώσει ακόμη δείγματα γραφής για την αρχή αυτή και ούτε μέχρι σήμερα, είπε, το υπουργείο οικονομικών έφερε στη βουλή σχετική πρόταση.

Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ανάθεσε στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος και στην ομάδα του ΑΚΕΛ που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της τριμερούς και με την Κυβέρνηση για να βελτιώσουν τους όρους της μεταρρύθμισης σε όφελος των «πλατειών λαϊκών στρωμάτων».