You are here

Μηδέν φόρος για τα συλλογικά στοιχήματα

09/07/2003 15:58

- Και 3% για το ιπποδρομιακό
- Μείωση Κρατικών εσόδων από τη μείωση της φορολογίας


Είκοσι εκατομμύρια λίρες σε (παράνομα) στοιχήματα για σκυλοδρομίες, ξόδεψαν οι κύπριοι τζογαδόροι κατά το 2001, ενώ το συνολικό ποσό των παράνομων στοιχημάτων ανήλθε στα £140 εκατομμύρια, σε σύγκριση με £81 εκ. για το νόμιμο στοίχημα. Τα στοιχεία που είναι αδιαμφισβήτητα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της επιτροπής Ελέγχου Γιώργο Γεωργίου, καταγράφουν ότι £53 εκ. παίχτηκαν στο νόμιμο ιπποδρομιακό στοίχημα, έναντι £60 εκ. στο παράνομο στοίχημα. Στα συλλογικά στοιχήματα ευρωπαϊκών αγώνων, οι Κύπριοι ξόδεψαν μόλις £28 εκ. σε νόμιμα πρακτορεία, σε σύγκριση με £60 εκ. που παίχτηκαν στο παράνομο στοίχημα.

Με στόχο τον σημαντικό περιορισμό των παράνομων στοιχημάτων, η επιτροπή Ελέγχου μελετά εδώ και ενάμισι χρόνο – με τη διαδικασία να βρίσκεται μάλλον προς το τέλος - τροποποίηση της νομοθεσίας για μείωση του συντελεστή φορολογίας. Όπως δήλωσε στη Stockwatch ο κ. Γεωργίου, τον Οκτώβριο θα κατατεθεί σχέδιο Νόμου από τη βουλή με στόχο να ψηφισθεί εντός του ιδίου μήνα (σε περίπτωση που δεν το πράξει η κυβέρνηση) και με το οποίο: θα καταργηθεί πλήρως ο φόρος 25% που πληρώνουν σήμερα οι «παίκτες» στα συλλογικά στοιχήματα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση της φορολογίας στο 8% έναντι 25%, με τη διαφορά ότι το 8% θα καταβάλλει η εταιρεία αποδοχής τέτοιων στοιχημάτων, εντός 25 εργασίμων ημερών. Παράλληλα, προβλέπεται ο περιορισμός στο 3% - από το 10% που είναι σήμερα – του φόρου για τα ιπποδρομιακά στοιχήματα που καταβάλλουν οι φίλιπποι.

Μείωση Κρατικών εσόδων από τη μείωση της φορολογίας

Μείωση στα έσοδα του κράτους, σε μια ιδιαίτερα άσχημη περίοδο για την κυπριακή οικονομία, θα σημειωθεί σύμφωνα με τους Συμβούλους της Λέσχης Ιπποδρομιών, σε περίπτωση κατά την οποία, όπως προβλέπεται σε σχετικό νομοσχέδιο που έχει σχεδόν καταλήξει η επιτροπή Ελέγχου της βουλής, μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας του ιπποδρομιακού στοιχήματος από το 10% που είναι σήμερα, στο 3%.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό της Λέσχης Ιπποδρομιών, ιδιωτική εταιρεία σε συνεργασία με τους Συμβούλους της Αρχής (σε περίπτωση που μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας στο 3%) σε περίπτωση που και αν ακόμα, αυξηθεί ο τζίρος του νόμιμου στοιχήματος κατά 50%, τα έσοδα του Κράτους θα σημειώσουν πτώση. Συγκριτικά και ενδεικτικά με τις συνολικές πωλήσεις στοιχημάτων του 2001 (£52.72 εκ) θα υπάρξουν απώλειες £1.42 εκ. αν η αύξηση του νόμιμου στοιχήματος ανέλθει στο 50% και απώλειες £1.96 εκ. αν η αύξηση του νόμιμου στοιχήματος ανέλθει στο 35%.

Συνεργασία Ε/κ και Τ/κ στον παράνομο τζόγο

Μετά τη συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής, Γιώργος Γεωργίου, δεν προέβη σε άλλες αποκαλύψεις πέραν των όσων είχε αναφέρει εντός της αιθούσης, για το υπερπολυτελές πρακτορείο συλλογικών στοιχημάτων που πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα στα κατεχόμενα με τη σύμπραξη Ε/κ και Τ/κ. Επέμεινε, πάντως ότι οι πληροφορίες του είναι ασφαλείς.

Του Κυριάκου Κυριακίδη