You are here

«Αφορολόγητοι» διπλωμάτες στις Βρυξέλλες

07/05/2019 06:30

Συνολικά έντεκα διπλωμάτες της κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες δεν έτυχαν καμίας φορολόγησης των εισοδημάτων τους ούτε στην Κύπρο, ούτε και στο Βέλγιο τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην επιτροπή οικονομικών.

Νομοσχέδιο που εξέτασε η επιτροπή, επιχειρεί να καλύψει τα κενά της νομοθεσίας ρυθμίζοντας τη φορολόγηση προσώπων που εργοδοτούνται με σύμβαση ως επιτόπιο προσωπικό σε διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι ρυθμίσεις επιδιώκουν τη φορολόγηση των εν λόγω διπλωμάτων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο οι πρόνοιες του νομοσχεδίου να ισχύσουν αναδρομικά.

Το κενό που εντοπίζεται στη νομοθεσία, φαίνεται να επιτρέπει σε άτομα των κυπριακών διπλωματικών αποστολών να μην πληρώνουν φόρο εισοδήματος ούτε στη χώρα τους, αλλά ούτε στη χώρα όπου εδρεύει η διπλωματική τους αποστολή.  

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, ανάλογο ζήτημα προκύπτει και με μέλη διπλωματικών αποστολών άλλων χωρών όταν οι διπλωμάτες δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά εκτελούν χρέη λειτουργών σε πρεσβείες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό.

Πάντως, σε επιστολή τους προς τη βουλή, λειτουργοί της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΕΕ χαιρετίζουν την πρόθεση ρύθμισης του ζητήματος και εκφράζουν την ετοιμότητά τους να υπαχθούν σε φορολόγηση του εισοδήματος τους, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δυσμενής διάκριση σε βάρος τους.

M.X.