You are here

Άναψαν κόκκινο σε νέα ρύθμιση οφειλών στο φόρο

22/02/2021 20:08

Βέτο στην πρόταση νόμου της αναπληρώτριας προέδρου του ΔΗΚΟ Χριστιάνας Ερωτοκρίτου για περαιτέρω χαλαρώσεις και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ρύθμισης για διευθέτηση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, θέτει το υπουργείο Οικονομικών και το τμήμα φορολογίας.

Η πρόταση προβλέπει διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας, ώστε να επιτραπεί η ρύθμιση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το τέλος 2019, ανεξάρτητα αν έχουν τακτοποιηθεί νόμιμα με αναστολή πληρωμής ή έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης.

Στο πεδίο εφαρμογής εντάσσονται και τα ποσά που καθίστανται οφειλόμενα με υποβολή εντύπου αυτοφορολογίας για τα έτη μέχρι τέλος του 2019, καθώς και οι οφειλές που βεβαιώνονται μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου του 2017 και αφορούν υποχρεώσεις ετών και περιόδου μέχρι το τέλος του 2019.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, η ρύθμιση επιτρέπεται μόνο για τις οφειλές που αφορούν χρονικές περιόδους που προηγούνται της ημερομηνίας έναρξης της ισχύος του νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε το 2017.

Η πρόταση διευρύνει και το παράθυρο εντός του οποίου μπορεί να κάποιος να προβεί σε ρύθμιση, μέχρι το τέλος του 2021 ενώ, αυξάνει το περιθώριο καθυστερημένων δόσεων στις 10. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η ρύθμιση ακυρώνεται εάν ο οφειλέτης καθυστερεί να καταβάλει σωρευτικά οποιεσδήποτε πέντε δόσεις.

«Παρατράβηξε το θέμα…»

 Η πρόταση νόμου συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με τον εκπρόσωπο του τμήματος φορολογίας να σημειώνει ότι το τμήμα δεν είναι σύμφωνο με την πρόταση, με την οποία όπως είπε, θα χαριστούν τόκοι και επιβαρύνσεις.

Επεσήμανε ότι η πρόταση καλύπτει ποσά που είναι ήδη καθυστερημένα, κάτι που θα προκαλέσει προβλήματα στην ικανότητα του τμήματος φορολογίας να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Απαντώντας σε παρατήρηση της κ. Ερωτοκρίτου, ότι η ρύθμιση έχει εφαρμοστεί από την κυβέρνηση χωρίς να υπάρχουν αντιρρήσεις, είπε ότι «το θέμα παρατραβά».

Επεσήμανε πως η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών με δόσεις, τέθηκε σε ισχύ από το 2017. «Όποιος ήθελε να ρύθμιζε ή να πλήρωνε, θα το έκανε μέχρι τώρα».

Η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι σκοπός της πρότασης είναι να βρεθούν ορθοί και δίκαιοι τρόποι να βοηθηθούν όσοι είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους.

Ο εκπρόσωπος του τμήματος φορολογίας τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία του τμήματος, υπάρχουν €2 δισ. απλήρωτες φορολογίες για έτη μέχρι το 2015, που δεν έχουν ρυθμιστεί.

«Με την πρόταση τους δίνουμε κι άλλη παράταση. Εάν ήθελαν έπρεπε να το έκαναν μέχρι τώρα». Τόνισε παράλληλα, ότι «ο νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών θεσπίστηκε το 2017 και έλεγε ότι δεν θα καλύπτει μεταγενέστερες περιόδους».

Με τις παρατηρήσεις του τμήματος φορολογίας, συμφώνησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Σημείωσε ότι σε μια από τις προηγούμενες συνεδρίες της επιτροπής Οικονομικών είχε συμφωνηθεί ότι εάν συνεχιστούν οι παρατάσεις της νομοθεσίας, θα δοθούν λάθος μηνύματα, επισημαίνοντας ότι η πρόταση, καλύπτει χρόνια στα οποία δεν υπήρχε πανδημία, κατά τα οποία οι φορολογούμενοι είχαν ήδη την υποχρέωση να υποβάλουν δηλώσεις και να συμμορφωθούν.

«Επομένως προκύπτει και άνιση μεταχείριση για τους υπόλοιπους που έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους», είπε.

Συμφωνούν με χαλάρωση για υφιστάμενες ρυθμίσεις

Αποδεκτό γίνεται ωστόσο, το μέρος της πρότασης που αφορά παραχώρηση της ευχέρειας σε υπερήμερους οφειλέτες, κατά παρέκκλιση, για αποπληρωμή των οφειλών τους σε περίπτωση μη καταβολής σωρευτικά δέκα δόσεων αντί πέντε, όπως προβλέπεται στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Εκ μέρους του τμήματος φορολογίας, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση ως προς τη συγκεκριμένη πρόνοια, καθώς αυτά τα άτομα, «είναι αυτοί που λόγω της πανδημίας, όντως έχουν πρόβλημα αυτή την περίοδο να αντεπεξέλθουν».

Με αυτή την θέση, συμφώνησε και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Της Μαρίας Χαμπή