You are here

Αυξεντίου: Προβληματισμός για τις καταγγελίες

21/02/2002 18:23
Διασύρονται άνθρωποι με μεγάλη προσφορά

Προβληματισμένος με τις ισχυριζόμενες καταγγελίες εναντίον επιφανών οικονομικών παραγόντων για δήθεν παράνομες εξαγωγές συναλλάγματος, εμφανίζεται ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου.

«Εκείνο το οποίο με προβληματίζει», επεσήμανε ο κ. Αυξεντίου κληθείς να πει κατά πόσον τον στενοχωρεί η κατάσταση που δημιουργείται με τις αποκαλύψεις περί οικονομικών παραγόντων, ο κ. Αυξεντίου είπε ότι αυτό που προβληματίζει τον ίδιο είναι ότι "δεν πρέπει έτσι ελαφρά τη καρδία να υιοθετούνται ορισμένες απόψεις, οι οποίες πιθανό να είναι και αβάσιμες και να μη διασύρονται άνθρωποι, οι οποίοι οπωσδήποτε έχουν συνεισφέρει αρκετά σ' αυτή την κοινωνία".

Ερωτηθείς στην συνέχεια, αν ο «θόρυβος που δημιουργείται από τις διάφορες επιτροπές» που εξετάζουν την κατάσταση στο ΧΑΚ (σ.σ. για την διετία 1999-2000) βοηθά το χρηματιστήριο που προσπαθεί να ορθοποδήσει, ο Αυξέντης Αυξεντίου ανέφερε ότι «όσον ολιγότερο μιλούμε για το χρηματιστήριο και όσο ολιγότερο ασχολούμεθα με αυτά τα θέματα τόσο το καλύτερο. Να αφήσουμε το χρηματιστήριο ήσυχο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, αναφερόμενος στους αριθμούς που αναφέρθηκαν χθες στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής περί εξαγωγής 2.5 δις λιρών τα τελευταία χρόνια, ο Διοικητής της ΚΤ, χαρακτήρισε ως "εντελώς εξωπραγματικούς" τους ισχυρισμούς τονίζοντας πως "αν έφευγαν τέτοια χρήματα από την Κύπρο, θα χρεοκοπούσε η Κύπρος προ καιρού".

Επέμεινε μάλιστα, στην πρόταση που υπέβαλε για "φορολογική αμνηστία", τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί μια ιδέα, η οποία "αν θέλουμε αυτά τα κεφάλαια να έρθουν πίσω στην Κύπρο, πρέπει να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση", ενώ απέρριψε σχετική παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι η πρότασή του ενώπιον της επιτροπής Ελέγχου "έπεσε στο κενό".

"Eίπαν ότι θα το δουν, εξάλλου δεν είναι εισήγηση για να ληφθούν μέτρα τώρα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυξεντίου και διευκρίνισε: "Είπα ότι αν θέλουν να έρθουν αυτά τα κεφάλαια, πρέπει να δοθεί συναλλαγματική αμνηστία (η οποία είναι εύκολο να δοθεί) αλλά και φορολογική αμνηστία. Τώρα τι θα γίνει εντέλει, είναι θέμα που αφορά όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την ίδια τη Βουλή, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο πάνω στο θέμα της φορολογικής αμνηστίας".

Καταλήγοντας ανέφερε, ότι την εισήγηση του "δεν την ασπάζεται μόνο ο Αυξεντίου. Eκείνοι οι οποίοι ενίστανται σ' αυτή την ιδέα, ενίστανται για λόγους αρχής» είπε σημειώνοντας: "Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σ' αυτή τη ζωή".