You are here

Δεν υποχωρούν για παρατάσεις φορολογικών δηλώσεων

08/03/2021 15:13

Νέο «όχι» εισέπραξε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, σε ότι αφορά την παράταση προθεσμιών υποβολής δηλώσεων φορολογίας, μέσω προτάσεων νόμου. Την ίδια στιγμή, ο εισηγητής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ζητά την προώθηση των προτάσεων στην Ολομέλεια ώστε το Σώμα να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Σε συνέχεια της συζήτησης της προηγούμενης εβδομάδας, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και του Τμήματος Φορολογίας, επανέλαβαν ότι το Υπουργείο συμφωνεί μόνο με ένα σημείο των τριών προτάσεων νόμου, που αφορά στην παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2019, από εταιρείες και αυτοεργοδοτούμενους με κύκλο εργασιών πέραν των €70 χιλ.

Το Υπουργείο αποδέχθηκε μετάθεση της προθεσμίας από το τέλος Μαρτίου 2021, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, αντί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021 που προβλέπει η πρόταση νόμου. Όπως αναφέρθηκε, η εν λόγω παράταση μπορεί να δοθεί μέσω διατάγματος του υπουργού Οικονομικών. Διευκρινίστηκε παράλληλα, ότι η μετάθεση της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης του 2019, δεν επηρεάζει την προθεσμία καταβολής φορολογίας από εταιρείες και αυτοεργοδοτούμενους για την αντίστοιχη περίοδο, καθώς αυτή έχει ήδη παρέλθει από τον περασμένο Αύγουστο.

Στον νόμο τρίμηνη παράταση για δήλωση εργοδότη

Σε ότι αφορά την πρόταση για παράταση της προθεσμίας υποβολής δήλωσης εργοδοτών η οποία παρήλθε στις 28 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου επεσήμαναν ότι ο νόμος προβλέπει ήδη τρίμηνη παράταση μέχρι το τέλος Μαΐου, χωρίς επιβάρυνση. Υποστήριξαν ότι η προθεσμία δεν θα πρέπει να παραταθεί περαιτέρω, «καθαρά για λόγους προγραμματισμού εργασιών», καθώς όπως αναφέρθηκε, θα επηρεαστεί η διαδικασία μεταφοράς στοιχείων στο νέο μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος Φορολογίας.

Ο κ. Λεωνίδου, επέμεινε σε περαιτέρω παράταση της εν λόγω προθεσμίας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, υποστηρίζοντας ότι εφόσον η προθεσμία επεκτείνεται ήδη στον νόμο, δεν προκύπτει θέμα αναδρομικότητας.

Εκ μέρους του ΣΕΛΚ, αναφέρθηκε ότι οι περισσότεροι εργοδότες πιθανόν να έχουν ήδη υποβάλει τις εν λόγω δηλώσεις και πως δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα.

Δεν εντοπίζεται πρόβλημα στην καταβολή φορολογίας

Σε ότι αφορά την πρόταση νόμου του κ. Λεωνίδου, για παράταση της προθεσμίας καταβολής της δεύτερης δόσης προσωρινής φορολογίας, η οποία επίσης έχει παρέλθει, η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι προχθές, κατέβαλαν εκπρόθεσμα την δεύτερη δόση 483 φορολογούμενοι.

Σημειώθηκε επίσης, ότι πέρσι εισπράχθηκαν €286 εκατ. από εταιρείες  στο πλαίσιο της καταβολής δεύτερης δόσης προσωρινής φορολογίας, με το αντίστοιχο ποσό να ανέρχεται φέτος στα €276 εκατ. μέχρι στιγμής, ενώ υπήρξε αύξηση στις εισπράξεις από φυσικά πρόσωπα.

«Διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην καταβολή της δόσης», είπε η εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας, τονίζοντας ότι «το τμήμα γενικά δεν επικροτεί τις παρατάσεις προθεσμιών». Σημείωσε επίσης, ότι όσοι έκαναν κέρδος πρέπει να πληρώσουν, ενώ όσοι είχαν ζημιές δεν έχουν να πληρώσουν κάτι.

Της Μαρίας Χαμπή