You are here

Διαγράφηκαν «ανώνυμες» φορολογικές οφειλές €25 εκ.

30/10/2020 06:12

Τις τέσσερις διαδικασίες στη βάση των οποίων πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής διαγραφές φορολογικών οφειλών ύψους €25 εκ., ενώ εκκρεμούν πρόσθετες προς εξέταση, περιγράφει ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης απαντούσε σε ερώτηση βουλευτών του ΕΛΑΜ που ζητούσαν στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό και τα ονόματα των φυσικών και νομικών προσώπων των οποίων διαγράφηκαν φορολογικές οφειλές μέχρι σήμερα, καθώς και τα ποσά των διαγραφών.

Στην απάντησή του ο υπουργός σημειώνει πως στο παρόν στάδιο δεν κρίνεται αναγκαίο να αποσταλούν ονομαστικοί κατάλογοι.

Στη βάση τεσσάρων διαδικασιών οι διαγραφές

Όπως εξηγεί, οι διαγραφές φορολογικών οφειλών γίνονται στη βάση τεσσάρων διαφορετικών διαδικασιών.

Το Τμήμα Φορολογίας εφαρμόζοντας τους νόμους που βρίσκονται κάτω από την αρμοδιότητά του εξετάζει αιτήματα διαγραφής οφειλών και ετοιμάζει εισηγήσεις διαγραφής συνόλου ή μέρους των φορολογικών οφειλών στη βάση κριτηρίων.

Συγκεκριμένα υπάρχουν τέσσερις (4) διαφορετικές νομοθετικές διατάξεις και αντίστοιχες διαδικασίες διαγραφής φορολογικών οφειλών, όπως αναφέρεται.  

Σημειώνεται ότι η τελική απόφαση διαγραφής δεν λαμβάνεται από τον Έφορο Φορολογίας, αλλά είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο (για ποσά άνω των €20.000), είτε από τον Υπουργό Οικονομικών (για ποσά κάτω των €20.000), είτε από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή.

Διαγραφές ΦΠΑ ύψους €13,3 εκ. από ΥΠΟΙΚ, υπουργικό

Εφαρμόζοντας τις πρόνοιες του σχεδίου Μείωσης ή/και Διαγραφής Οφειλών (ΦΠΑ) με βάση το άρθρο 59(7) και (8) του περί ΦΠΑ Νόμου του 2000, ο Έφορος Φορολογίας εξετάζει αιτήματα για διαγραφές φορολογικών οφειλών ΦΠΑ και υποβάλλει προσχέδιο πρότασης στον Υπουργό Οικονομικών είτε για έγκριση από τον ίδιο, είτε για υποβολή τελικής πρότασης προς το Υ­πουργικό Συμβούλιο.

Από την έναρξη της εφαρμογής του εν λόγω νομοθετικού πλαισίου (2012 μέχρι 31/8/2020) έχουν γίνει αποδεκτές 476 προτάσεις διαγραφής οφειλών ύψους €13,3 εκ.  

Από αυτές, 292 προτάσεις αφορούσαν φυσικά πρόσωπα και αντιστοιχούσαν σε ποσό €8,3 εκ. ενώ, 184 προτάσεις αφορούσαν νομικά πρόσωπα και ποσό €5 εκ.

Επισημαίνεται ότι, το ποσό που έχει διαγραφεί αφορά χρηματική επιβάρυνση για τη μη έγκαιρη καταβολή του φόρου, τη μη έγκαιρη υποβολή φορολογικής δήλωσης και τόκου (που προέκυψαν με βάση τις διατάξεις του καταργηθέντος Νόμου 246/90).

Διαγραφές οφειλών άμεσης φορολογίας ύψους €11,8 εκ.

Σε ότι αφορά τη διαγραφή φορολογικών οφειλών (Άμεσης Φορολογίας) μέχρι και το φορολογικό έτος 2020 με βάση το άρθρο 54Α του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου (Αρ. 4/1978), τριμελής επιτροπή του Τμήματος Φορολογίας εξετάζει αιτήματα διαγραφής οφειλών και υποβάλλει πρόταση προς τον Έφορο Φορολογίας, ο οποίος την προωθεί αναλόγως στο Υπουργικό Συμβούλιο για απόφαση.

Κατά το διάστημα 2010-2020 έχουν διαγραφεί με Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου φορολογικές οφειλές άμεσης φορολογίας που αφορούν φορολογικά έτη μέχρι και το 2020, για σύνολο 310 φυσικών και νομικών προσώπων και συνολικό ποσό €11.806.514 (συμπεριλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων).

Ποσό €7,85 εκ. αφορούσε 287 προτάσεις για φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα €4 εκ. αφορούσαν 23 υποθέσεις νομικών προσώπων.

Δεν προχώρησαν διαγραφές για €100 - €500

Στη βάση τρίτης διαδικασίας για διαγραφές φορολογικών οφειλών μεταξύ €100 - €500 με βάση τη 2η επιφύλαξη του άρθρου 3 του περί της Διαδικασίας Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Φορολογικών Οφειλών Νόμου (4(Ι)/2017), δεν έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής διαγραφές ποσών.

Η συγκεκριμένη επιφύλαξη προνοεί τη διαγραφή φορολογικών οφειλών (μέχρι €100) χωρίς αίτηση από τον οφειλέτη.

Ο Έφορος Φορολογίας δύναται να υποβάλει εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών ο οποίος προωθεί πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του αποφασίζει για την περίπτωση που η συνολική φορολογική οφειλή του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια ευρώ (€500), τη διαγραφή ποσού το οποίο ανέρχεται στα εκατό ευρώ (€100) και σε περίπτωση που η συνολική οφειλή δεν υπερβαίνει τα εκατό ευρώ (€100), τη διαγραφή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιαδήποτε εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών.

Σε εκκρεμότητα διαγραφές €1,9 εκ.

Τέταρτη διαδικασία επιτρέπει τη διαγραφή Φορολογικών Οφειλών (Άμεσης Φορολογίας και ΦΠΑ) από την Τεχνική Επιτροπή Διαγραφών Μη Εισπράξιμων Δημοσίων Χρημάτων, Αξιών και Υλικών με βάση το άρθρο 35 του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου Νόμου

Τα άρθρα 54 του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου (Ν4/1978) και άρθρο 11 (Δέκατο Παράρτημα) του περί ΦΠΑ Νόμου του 2000, παραπέμπουν στο άρθρο 35 του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου Νόμου με τίτλο “Διαγραφή μη εισπράξιμων δημοσίων χρημάτων και υλικών”.  

Ο Έφορος Φορολογίας ετοιμάζει εμπεριστατωμένη εισήγηση για διαγραφή φορολογικών οφειλών και την αποστέλλει στην αρμόδια Τεχνική Επιτροπή για απόφαση.

Από τον Μάρτιο 2019 μέχρι και τον Ιούνιο 2020 στάλθηκαν 10 επιστολές (9 για φυσικά πρόσωπα και 1 για εταιρείες) προς την Πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής Διαγραφών Μη Εισπράξιμων Δημοσίων Χρημάτων, Αξιών και Υλικών για 1.912 φυσικά πρόσωπα (αποβιώσαντες, ποσό €1,1 εκ) και 234 εταιρείες διαγραμμένες από τον Έφορο Εταιρειών (ποσό €839,7 χιλ.) με συνολικές φορολογικές οφειλές άμεσης φορολογίας ύψους €1,9 εκ.

Οι εισηγήσεις εκκρεμούν για εξέταση και δεν έχουν εγκριθεί ακόμα από την αρμόδια επιτροπή και συνεπώς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία διαγραφή.

Της Μαρίας Χαμπή