You are here

Δημοσιονομικοί πονοκέφαλοι από φορομεταρρύθμιση

26/06/2002 17:27
Οι τροποποιήσεις διευρύνουν το έλλειμμα

Υποδείξεις Τ. Κληρίδη προς τη Βουλή για τις ευθύνες της


«Αν το έλλειμμα είναι πολύ μεγάλο είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και αυτό είναι δεδομένο, διότι αλλάζει τα θέματα», δήλωσε εμφανώς προβληματισμένος ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης μετά τη λήξη της συνεδρίας της επιτροπής Οικονομικών. Στην αποτυχία, παρά τη δεδηλωμένη δημόσια συμφωνία για την ύπαρξη μηδενικής βάσης μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση αναφέρθηκαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού. Η υπέρβαση του ελλείμματος θα υπερβαίνει τα £20 εκατ. ενώ σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το 2001 έφθασε τα £164,3 εκατ., σε σύγκριση με £150 εκατ. το 2000.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Μάρκος Κυπριανού επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη δραματική παρέκκλιση από τη μηδενική βάση λόγω τροποποιήσεων της τελευταίας στιγμής από την τριμερή συνεργασία, υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να διατηρηθεί γιατί πέραν της μεταρρύθμισης «γίνεται και μια επέκταση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους». Πρόσθεσε δε ότι μετά την αυριανή ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης εναπόκειται «σε εμάς να δουλέψουμε από κοινού (Βουλή – Κυβέρνηση) για να γίνουν εξοικονομήσεις σε άλλους τομείς.

Ο υπουργός Οικονομικών ωστόσο υπέδειξε ευθύς αμέσως τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων της Βουλής για την αύξηση του ελλείμματος, υπενθυμίζοντας εμφαντικά ότι η ίδια η Βουλή με δική της πρωτοβουλία πριν από μερικούς μήνες, ψήφισε νόμο που να υποχρεώνει την κυβέρνηση να μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν τίθεται θέμα να μην παραπεμφθεί προς ψήφιση αύριο η φορολογική μεταρρύθμιση σε περίπτωση κατά την οποία το έλλειμμα, και μετά από υπολογισμούς που θα παρουσιαστούν αύριο, είναι πολύ μεγάλο. «Απλώς θα πρέπει να κάνουμε κάποιους υπολογισμούς μέχρι αύριο για να δούμε πού στεκόμαστε για το ύψος του ελλείμματος το οποίο θα υπάρξει τόσο για το 2002 όσο και για το 2003». Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση της Stockwatch σε περίπτωση που το έλλειμμα είναι πολύ μεγάλο ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι «αν το έλλειμμα είναι πολύ μεγάλο είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και αυτό είναι δεδομένο διότι αλλάζει τα θέματα».

Τάκης Κληρίδης και Μάρκος Κυπριανού τόνισαν πάντως ότι έχουν συμφωνηθεί οι γενικές αρχές, η πολιτική οι οποίες έχουν υιοθετηθεί ομόφωνα από όλες τις πλευρές και απομένουν μικρές λεπτομέρειες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο το μεσημέρι ώστε να μπορούν να γίνουν οι ανάλογες τροποποιήσεις επί των νομοθετημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τροποποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί σήμερα αφορούν:

1. Άμεση κατάργηση της εισφοράς για την άμυνα και για τους αυτοτελώς εργαζομένους
2. Επιβολή επιπλέον φορολογίας για τις υπεράκτιες και τις κυπριακές εταιρείες, το ποσό της οποίας ωστόσο αναμένεται να καθοριστεί μάλλον αύριο.
3. Έχει εξευρεθεί η φόρμουλα για την αύξηση του επιδόματος για τους πολύτεκνους όπως και για τις συντάξεις, η κατάθεση όμως του σχετικού νομοθετήματος ενδέχεται να τεθεί προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής.
4. Ο επαγγελματικός φόρος θα βασίζεται πλέον πάνω σε εισοδηματικά κριτήρια.

Τάκης Κληρίδης και Μάρκος Κυπριανού ανέφεραν επίσης ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά εν σχέσει με τα εναρμονισιακά νομοσχέδια, δηλαδή ΦΠΑ (αυξάνεται στο 13% από 1ης Ιουλίου και στο 15% από 1.1.2003) καθώς και ο εταιρικός φόρος (ενιαίος συντελεστής 10% για τις υπεράκτιες και κυπριακές επιχειρήσεις με ισχύ από το 2003).

Η αυριανή νέα συνάντηση επιτροπής Οικονομικών και υπουργού Οικονομικών θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν το μεσημέρι.

Του Κυριάκου Κυριακίδη