You are here

Εγκρίθηκαν ρυθμίσεις κατά φοροαποφυγής

19/06/2020 17:29

Η βουλή ενέκρινε σήμερα δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, καθώς και σειρά άλλων νομοθετημάτων που αφορούν φορολογικά ζητήματα.

Με τις ρυθμίσεις η εθνική νομοθεσία εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες ATAD I (Anti Tax Avoidance Directive) και ATAD II , μέσω της θέσπισης κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής που έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, με στόχο τη ρύθμιση της φορολόγησης κατά την έξοδο, δηλαδή στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι φορολογούμενοι μεταφέρουν εκτός της Δημοκρατίας τη φορολογική τους έδρα ή/και τα περιουσιακά τους στοιχεία και την αποφυγή διπλής έκπτωσης λόγω ασυμφωνιών στη μεταχείριση υβριδικών μέσων είτε λόγω αντίστροφων υβριδικών μέσων είτε λόγω ασυμφωνίας στη μεταχείριση της φορολογικής κατοικίας.

Παράλληλα, ρυθμίζεται η καταβολής φόρου που προκύπτει από τη φορολόγηση κατά την έξοδο από τη Δημοκρατία.

Η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις υπό αναφορά διατάξεις θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020, με εξαίρεση τις διατάξεις που αφορούν ασυμφωνίες στη μεταχείριση αντίστροφων υβριδικών μέσων, των οποίων η έναρξη ισχύος είναι η 1η Ιανουαρίου 2022. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι πρόκειται για τεχνικά θέματα ενώ, η βουλευτής του Κινήματος Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου, έκανε λόγο για «περιπλοκότητα» των ρυθμίσεων σε βαθμό που δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος λειτουργίας τους ούτε για τους βουλευτές, ούτε για τους πολίτες ενώ ούτε λειτουργοί του τμήματος φορολογίας έχουν εκπαιδευτεί για την εφαρμογή τους, όπως είπε, ενώ σημείωσε την ανάγκη κοινοβουλευτικής συζήτησης για τα φορολογικά ζητήματα ευρύτερα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης σημείωσε ότι πρόκειται για ρυθμίσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας πάταξης της φοροαποφυγής και όχι της φοροδιαφυγής, ώστε να μην μπορούν οι πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα από μια χώρα σε άλλη, λαμβάνοντας φορολογικές εκπτώσεις και στις δύο χώρες. Σημείωσε ότι είναι προς όφελος αύξησης φορολογικών εσόδων της κυβέρνησης.

Οι ρυθμίσεις εγκρίθηκαν από τη βουλή με 45 ψήφους υπέρ και μια αποχή.

Εναρμόνιση για ΦΠΑ σε συναλλαγές μεταξύ κρατών - μελών

Εξάλλου, η βουλή ενέκρινε ομόφωνα τρία νομοθετήματα αναφορικά με την απλούστευση ορισμένων κανόνων στο σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας για τη φορολόγηση των συναλλαγών μεταξύ κρατών μελών.

Η προθεσμία εναρμόνισης της Κύπρου με τις εν λόγω ρυθμίσεις έληξε στις 15 Ιουνίου, με την Κύπρο να βρίσκεται σε παράβαση με ενδεχόμενο ευρωπαϊκού προστίμου, όπως σημείωσε ο κ. Βότσης. Τα σχετικά νομοσχέδια κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 5 Ιουνίου 2020.

Ο κ. Βότσης πρόσθεσε ότι καθυστέρησε η νομοτεχνική διαδικασία και πως στο εξής, έχει ζητήσει όπως σε περιπτώσεις καθυστέρησης καταγράφονται στην έκθεση τα ονόματα των αρμόδιων λειτουργών. Πρόσθεσε ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις ήδη τυγχάνουν εφαρμογής, προσθέτοντας πως δεν είναι σαφές γιατί κάτι που ήδη εφαρμόζεται, ήταν τόσο πολύπλοκο να ρυθμιστεί νομοτεχνικά.

Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, τα μέτρα έχουν προκύψει στο πλαίσιο της βελτίωσης του συστήματος του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ οι τομείς που ρυθμίζονται αφορούν τη χρήση ενδοκοινοτικού αριθμού ΦΠΑ για ενδοκοινοτικές συναλλαγές, τον καθορισμό ομοιόμορφων κριτηρίων για ορισμένες ενδοκοινοτικές συναλλαγές και την απλοποίηση των κανόνων για αποθέματα που μεταφέρονται από ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τους νόμους, ρυθμίζονται ειδικότερα, ζητήματα που αφορούν τα αποθέματα στη διάθεση συγκεκριμένου αποκτώντος προσώπου κατά τη μεταφορά τους σε άλλο κράτος μέλος, τις διαδοχικές παραδόσεις αγαθών που υπόκεινται σε ενιαία ενδοκοινοτική μεταφορά και θέματα που αφορούν τον αριθμό φορολογικού μητρώου ΦΠΑ σε σχέση με την απαλλαγή για την παράδοση αγαθών στο ενδοκοινοτικό εμπόριο σε σχέση με το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών (VIES).

Της Μαρίας Χαμπή