You are here

Ενιαίος φορολογικός συντελεστής από την πίσω πόρτα

22/06/2020 14:49

Με τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή για κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτίζουν εμπλεκόμενοι φορείς ευρωπαϊκή οδηγία με την οποία καλείται να εναρμονιστεί η κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζοντας ανησυχίες σε σχέση με τη μη προστασία εμπλεκόμενων μερών, όπως οι δικηγόροι και οι λογιστές.

Η επιτροπή οικονομικών εξέτασε σήμερα το νομοσχέδιο περί διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας, με σκοπό την εναρμόνιση με οδηγία που αφορά στην υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας σχετικά με δηλωτέες διασυνοριακές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών σκοπός της σχετικής οδηγίας, είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο διάβρωσης της εθνικής φορολογικής βάσης των κρατών μελών, με άμεση επίπτωση στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Εκ μέρους του υπουργείου σημειώνεται ότι οι φορολογικές αρχές των κρατών μελών είναι σημαντικό να λαμβάνουν πλήρεις και κατάλληλες πληροφορίες για «δυνητικά επιθετικές φορολογικές ρυθμίσεις που έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα», δίνοντας στις αρχές τη δυνατότητα να αντιδρούν άμεσα σε επιζήμιες φορολογικές πρακτικές και να λαμβάνουν μέτρα για την κάλυψη των νομοθετικών κενών, θεσπίζοντας νομοθεσίες και εκπονώντας κατάλληλες αξιολογήσεις κινδύνων και διενεργώντας φορολογικούς ελέγχους.

Στις πληροφορίες που θα πρέπει να υποβάλλονται με βάση την οδηγία, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, στοιχεία αναγνώρισης ενδιάμεσων και ενδιαφερόμενων φορολογουμένων, λεπτομερείς πληροφορίες για τα διακριτικά (χαρακτηριστικά στοιχεία των συναλλαγών που συνιστούν ισχυρή ένδειξη φοροαποφυγής ή κατάχρησης), σύνοψη του περιεχομένου της δηλωτέας διασυνοριακής ρύθμισης, την ημερομηνία κατά την οποία το πρώτο βήμα προς την εφαρμογή της διασυνοριακής ρύθμισης έγινε ή θα γίνει και την αξία της δηλωτέας διασυνοριακής ρύθμισης.

Ανησυχίες φαίνεται να προκαλούν πρόνοιες σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση που ενδιάμεσος ή ενδιαφερόμενος φορολογούμενους παραλείπει να υποβάλει πληροφορίες για δηλωτέα διασυνοριακή ρύθμιση, η αρμόδια αρχή δύναται να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο από €10 χιλ. μέχρι και €20 χιλ. ανά διασυνοριακή ρύθμιση και ανά ενδιάμεσο/ενδιαφερόμενο φορολογούμενο.

Οι πρόνοιες της εν λόγω οδηγίας έπρεπε να μεταφερθούν στην εθνική νομοθεσία μέχρι το τέλος του 2019 και ως εκ τούτου έχει ληφθεί προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη έγκαιρη συμμόρφωση. Εντούτοις, λόγω της πανδημίας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προωθήσει πρόταση για τροποποίηση της εν λόγω οδηγίας, μεταφέροντας τις προθεσμίες υποχρέωσης υποβολής στοιχείων από του ενδιάμεσους.

Θέλουν προστασία για τους ενδιάμεσους

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών, οι ρυθμίσεις αφορούν την πληροφόρηση σχετικά με υπηρεσίες που προσφέρονται από δικηγόρους ή λογιστές αναφορικά με το τι μπορεί να κάνει κάποιος στη βάση νομοθεσιών, με σκοπό να μειωθεί το ύψος της φορολογίας που καταβάλλει.

Όπως αναφέρθηκε, η δήλωση των πληροφοριών για μείωση του φόρου, βαραίνει τον πάροχο της υπηρεσίας, ή τον πελάτη, με τις πληροφορίες να καταλήγουν σε ευρωπαϊκή βάση.

Στα στάδια της διαβούλευσης, στο νομοσχέδιο είχε ενταχθεί πρόνοια η οποία εξαιρούσε από οποιαδήποτε ευθύνη τον ενδιάμεσο για εσφαλμένη κοινοποίηση πληροφοριών, εφόσον αυτή έγινε καλόπιστα, συμπεριλαμβανομένης και οποιασδήποτε ευθύνης για την παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του υποκειμένου των δεδομένων. Η πρόνοια αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο μετά από εισήγηση της επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών, επεσήμανε ότι οι ρυθμίσεις αφορούν το ενδεχόμενο φοροαποφυγής και όχι φοροδιαφυγής, υποστηρίζοντας ότι η σχετική οδηγία είναι «επίτηδες ασαφής» και γενική, ώστε να αναγκάζονται οι ενδιάμεσοι να δηλώνουν και στοιχεία που εμπίπτουν στις γκρίζες ζώνες. Τόνισε ότι εάν δεν περιληφθεί η πρόνοια που αφαιρέθηκε μετά την παρέμβαση της επιτρόπου προσωπικών δεδομένων, δεν θα έχει προστασία ο ενδιάμεσος, σε περίπτωση που δήλωσε κάτι που δεν ήθελε ο πελάτης του.

Δικηγορικός σύλλογος και ΣΕΛΚ συμφώνησαν στην ανάγκη έγκρισης του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι προκύπτουν ζητήματα πρακτικής εφαρμογής, εκφράζοντας παράλληλα, επιφυλάξεις σε ότι αφορά την εφαρμογή των ρυθμίσεων δεδομένων των αυστηρών νομοθεσιών σε σχέση με την προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

«Από τη στιγμή, που προβλέπεται πέναλτι για κάθε συναλλαγή που δεν δηλώνεται ο ενδιάμεσος βρίσκεται σε δύσκολη θέση εάν δεν έχει εξουσιοδότηση από τον πελάτη του» υπέδειξε εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα και ότι δεν μπορούν να εξαναγκάζονται οι πελάτες να δίνουν τη συγκατάθεσή τους.

Αντιδράσεις στην ΕΕ

Εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου ανέφερε ότι η σχετική οδηγία έχει ταρακουνήσει την Ευρώπη και πως εκκρεμεί συζήτηση αναφορικά με την παράταση που θα παραχωρηθεί για την εφαρμογή των προνοιών.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ προσπαθεί να προσομοιάσει τις φορολογικές νομοθεσίες σε όλη την Ευρώπη, κάνοντας λόγο για ίδια ρύθμιση με τον «ενιαίο φορολογικό συντελεστή, από άλλη πόρτα» και υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που θα περάσει ο νόμος θα «βαφτιστούν πέντε χιλιάδες άτομα φοροθέτες».

Εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών αναγνωρίστηκαν οι διάφορες αντιδράσεις στην ΕΕ σχετικά με οδηγίες ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών ενώ, εκ μέρους του ΣΕΛΚ υποβλήθηκε εισήγηση για έγκριση του νομοσχεδίου και επανεξέτασης των επίμαχων σημείων σε κατοπινό στάδιο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην επιτροπή, η εφαρμογή της νομοθεσίας πρέπει να αρχίσει από την 1η Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης, ζήτησε όπως υπάρξει κατάληξη επί του τελικού κειμένου ώστε το θέμα να επανέλθει στην επιτροπή οικονομικών σε 15 μέρες, σημειώνοντας ότι η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί και εν τω μεταξύ εάν έρθει η νέα οδηγία, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών αναμένεται να είναι έτοιμη στα τέλη Ιουνίου, να γίνει προσαρμογή με αυτή.

Της Μαρίας Χαμπή