You are here

Επαναφέρουν τις δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου

20/03/2023 07:22

Την επαναφορά του σχεδίου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το κράτος με δόσεις για όγδοη φορά, συνεπεία των αλλεπάλληλων κρίσεων, εξετάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Την καθολική εφαρμογή του σχεδίου για καθυστερημένα φορολογικά χρέη μέχρι το 2019, τόσο για φυσικά πρόσωπα, όσο και επιχειρήσεις, αλλά και αυτοεργοδοτούμενους, εισηγείται με πρόταση νόμου, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους.

Από την πλευρά τους, οι τρεις βουλευτές του ΕΛΑΜ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, με πρόταση νόμου, εισηγούνται την επέκταση των μηνιαίων δόσεων σε 120, για διευκόλυνση εργοδοτών και αυτοτελώς εργαζόμενων προς εξόφληση των καθυστερημένων οφειλών τους.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο περιλαμβάνει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρων, όπως εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, έκτακτη εισφορά για την άμυνα, φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και φόρο κληρονομιάς.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι όσοι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις πλήρωναν σε μια δόση τα χρέη τους, να απαλλάσσονται από το 95% των τόκων και των επιβαρύνσεων, ενώ όσοι τα κατέβαλλαν με 54 ή 60 δόσεις που προέβλεπε ο νόμος, αναλόγως ύψους οφειλής, να τυγχάνουν έκπτωσης μέχρι και 50%.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που εφαρμόσθηκε το 2017 αφορούσε καθυστερημένα χρέη στο Φόρο, από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για τις φορολογικές περιόδους μέχρι και το 2015, ενώ το πιο πρόσφατο σχέδιο, επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι που παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2020 σε σύγκριση με το 2019, τουλάχιστον 30%, λόγω των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας .

Στο σχέδιο περιλήφθηκαν και επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι που εξαιρούνται από την υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο ΦΠΑ, όπως ιδιωτικά φροντιστήρια, ωδεία/μουσικές σχολές και σχολές χορού κτλ, που παρουσιάζουν επίσης μείωση τουλάχιστον 30% του κύκλου εργασιών τους το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

«Άνιση» ρύθμιση αλλά…

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο κ. Μυριάνθους ανέφερε ότι η πρόταση νόμου που κατάθεσε προβλέπει την επαναφορά του κυβερνητικού σχεδίου που προνοούσε πως οφειλές έως €100 χιλ. καταβάλλονταν μέχρι και σε 54 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερα φορολογικά χρέη παρέχετο η δυνατότητα να εξοφληθούν μέχρι και σε 60 δόσεις.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει το σχέδιο να εφαρμοσθεί καθολικά καθώς διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για πολίτες και επιχειρήσεις, αφού τα «πορτοφόλια» τους πλήττονται από το κύμα ακρίβειας, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού.

Σημείωσε επίσης, ότι προηγήθηκε ακόμα μια ιδιαίτερα δύσκολή περίοδος δύο περίπου χρόνων, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα από τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» να δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους πολίτες και επιχειρήσεις.

Κληθείς να σχολιάσει φωνές ότι η επανειλημμένη εφαρμογή του σχεδίου δημιουργεί κακή πρακτική για τους φορολογούμενους, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ δεν διαφώνησε, καθώς όπως είπε, «είναι άνισο για όσους ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους», αλλά τόνισε ότι πολλές επιχειρήσεις και φορολογούμενοι δεν ήταν σε θέση να καταβάλουν έγκαιρα τις οφειλές τους.

Στο ίδιο κλίμα ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΕΛΑΜ Σωτήρη Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε στη StockWatch, ότι οι δύο προτάσεις νόμου αλληλοσυμπληρώνονται.  

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι με τη δική τους πρόταση επεκτείνονται οι μηνιαίες δόσεις από 54 και 60 που προνοεί το σχέδιο σε 120, για διευκόλυνση εργοδοτών και αυτοτελώς εργαζόμενων προς εξόφληση των καθυστερημένων οφειλών τους.

H πρόταση προβλέπει όπως για οφειλή μέχρι €100 χιλ. η δόση να είναι μεγαλύτερη των €50 και για οφειλές άνω των €100 χιλ. κάθε δόση να είναι από €1.852 και πάνω.

Προστίθεται ότι σε περίπτωση καθυστέρησης οφειλόμενης δόσης ενός μηνός, ο οφειλέτης θα προβαίνει σε εξόφληση μαζί με την επόμενη δόση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται η οφειλή να κατανέμεται εξίσου στις εναπομείνασες δόσεις της ρύθμισης.

Εισπράξεις πέραν του μισού δισ.

Στο μεταξύ, ποσό πέραν του μισού δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσει στο κρατικό ταμείο από καθυστερημένα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων από την εφαρμογή του σχεδίου από το 2017 μέχρι και το 2022.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο λειτουργό του Τμήματος Φορολογίας Ιωάννη Ζεβλάρη, πέραν των 45 χιλ. φορολογούμενων και επιχειρήσεων, αξιοποιήσαν μέχρι τώρα το σχέδιο, το οποίο βάζει στον κρατικό κορβανά ποσό ύψους πέραν των €500 εκατ.

Βλέπει με επιφύλαξη την επανάληψη η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, επιφυλάξεις εκφράζονται από κυβερνητικής πλευράς και κομμάτα, καθώς το σχέδιο εφαρμόσθηκε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αδικούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι, αλλά και να καλλιεργείται κουλτούρα ασυνέπειας ανάμεσα στους φορολογούμενους.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το σχέδιο θα τύχει ευρείας υποστήριξης στη Βουλή, καθώς αναμένεται να προταχθεί το βάρος που καλούνται να επωμιστούν οι φορολογούμενοι, τόσο νομικά όσο και φυσικά πρόσωπα, από τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων κρίσεων των τελευταίων ετών.

Της Ελένης Χαραλάμπους