You are here

Επανέρχεται η ποινικοποίηση οφειλής φόρου

13/01/2021 14:38

Με νομοσχέδιο που εισάγει πρόνοια για την ποινικοποίηση της οφειλής φόρου χωρίς το στοιχείο του δόλου επανέρχεται η κυβέρνηση, επιμένοντας στην ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής. Τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση για πάταξη της φοροδιαφυγής περιγράφει ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στην επιστολή που απέστειλε στη βουλή, αναλύοντας τις αλλαγές που επήλθαν στον κρατικό προϋπολογισμό και τη θέση της κυβέρνησης επί των εισηγήσεων των κομμάτων.

Σε ότι αφορά την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Πετρίδης σημειώνει ότι μεταξύ άλλων, έχει κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί βεβαιώσεως και εισπράξεως νόμου, το οποίο περιέχει διάταξη με σκοπό την ποινικοποίηση της μη καταβολής φόρου χωρίς την ύπαρξη δόλου.

Η συγκεκριμένη διάταξη περιλαμβανόταν σε πολυνομοσχέδιο που ενέκρινε τον περασμένο Αύγουστο η Βουλή. Ωστόσο η πρόνοια αφαιρέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, λόγω ανησυχιών που είχαν εκφράσει εμπλεκόμενοι φορείς. Το Υπουργείο είχε αποδεχθεί προσωρινή απάλειψη της πρόνοιας, με τον Έφορο Φορολογίας να προειδοποιεί ότι η διαγραφή της θα οδηγήσει σε αύξηση των μη εισπράξιμων φόρων.

Η διάταξη, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Υπουργός, αποσκοπεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση της συμμόρφωσης, καθώς με αυτήν υιοθετούνται ουσιώδεις μηχανισμοί για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Προστίθεται ότι τα πρόσωπα τα οποία συμμορφώνονται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα, πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο από τη νομοθεσία. «Συνεπώς σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, θα πρέπει να έχουν τις ίδιες συνέπειες έναντι του Νόμου», αναφέρεται.

Αυτοματοποιημένες και ηλεκτρονικές διαδικασίες

Στην επιστολή του, ο κ. Πετρίδης επισημαίνει ότι λαμβάνονται επίσης μέτρα για επίσπευση της διαδικασίας επιστροφών ΦΠΑ μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας, εφαρμόζοντας ανάλυση κινδύνου για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο, επιδιώκεται η σύνδεση επιχειρήσεων με ένα διακομιστή (onine fiscalization) του Τμήματος Φορολογίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του κόστους για τους επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, θα διευκολύνεται η άμεση καταβολή του ΦΠΑ από τους επιχειρηματίες και επίσης, δημιουργούνται αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την επιστροφή φόρου για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων.

Τελευταία δράση στην οποία αναφέρεται ο Υπουργός στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, είναι η προώθηση της ηλεκτρονικής χαρτοσήμανσης, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να υποχρεούνται να καταβάλουν τα νενομισμένα τέλη ηλεκτρονικά, ανεξάρτητα του χρόνου που γίνεται η χαρτοσήμανση. Για κάθε έγγραφο για το οποίο καταβάλλεται το νενομισμένο τέλος, θα εκδίδεται όπως σημειώνεται, ηλεκτρονική απόδειξη με μοναδικό ψηφιακό κώδικα.

Της Μαρίας Χαμπή