You are here

Επέκταση φοροαπαλλαγής για στελέχη ξένων εταιρειών

03/12/2020 18:46

Σε επέκταση φορολογικών κινήτρων που αποσκοπούν στην προσέλκυση ξένων εταιρειών, προχώρησε η βουλή εγκρίνοντας σχετικό νομοσχέδιο.

Η ολομέλεια, ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα, με 50 ψήφους υπέρ και μια ψήφο εναντίον, το νομοσχέδιο για επέκταση της φοροαπαλλαγής για πρόσωπα που δεν ήταν κάτοικοι της Δημοκρατίας πριν την έναρξη της εργοδότησής του στη Δημοκρατία.

Τα εν λόγω πρόσωπα θα επωφελούνται φοροαπαλλαγής του εισοδήματός τους σε ποσοστό 20% επί της αμοιβής τους είτε σε ποσό ύψους €8.550, οποιοδήποτε εκ των δύο είναι μικρότερο.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η επέκταση του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου μέχρι το φορολογικό έτος 2025, καθώς και η διασφάλιση εφαρμογής της φοροαπαλλαγής για πέντε έτη από την ημερομηνία έναρξης της εργοδότησης του φορολογουμένου.
 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών, κατά την εξέταση του νομοσχεδίου, από την ισχύουσα ρύθμιση επωφελούνται Κύπριοι φοιτητές που επαναπατρίζονται, καθώς και υπήκοοι άλλων χωρών που επιθυμούν να εργαστούν στη Δημοκρατία, ενώ επίσης θεωρείται κίνητρο για την προσέλκυση εργατικού δυναμικού και επενδύσεων.
             
Η βουλή απέρριψε τροπολογία του  ΕΛΑΜ ώστε το συγκεκριμένο κίνητρο να ισχύει μόνο στις περιπτώσεις εργοδότησης Ελληνοκυπρίων φοιτητών ή επαναπατρισθέντων. 
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλας, ανέφερε ότι το σκεπτικό είναι να δοθούν κίνητρα σε ανθρώπους που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι σήμερα είτε Κύπριοι, είτε στελέχη ξένων εταιρειών, που θέλουν να εγκατασταθούν στην Κύπρο.
 
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά με κανέναν τρόπο το επενδυτικό πρόγραμμα και όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια.
 
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους αναφέρθηκε σε αλυσιδωτά πλεονεκτήματα που έρχονται στην κυπριακή οικονομία από την προσέλκυση υψηλόβαθμων εργοδοτουμένων στις επιχειρήσεις της Κύπρου.
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς παρέχει κίνητρα για επενδύσεις και μεταφορά έδρας εταιρειών. Σημείωσε ότι όποια κίνητρα δίνονται σε Κύπριους πολίτες, ισχύουν για όλους τους Ευρωπαίους κάτι που είναι βασικός κανόνας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που όλοι οφείλουν να γνωρίζουν πριν καταθέσουν προτάσεις και τροπολογίες.  
 
Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης, ανέφερε ότι αυτούς τους ανθρώπους, στους οποίους στοχεύει ο νόμος, δεν τους έχουμε φορολογικούς κάτοικους Κύπρου και θέλουμε να τους δώσουμε ένα κίνητρο για να τους κάνουμε.
 
Η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι η αλλαγή που έρχεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ξεκάθαρη προσέγγιση που στηρίζεται στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Σημείωσε ότι ενώ έχουν δοθεί πολλές φορολογικές ελαφρύνσεις για να βοηθηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα, για τους Κύπριους καμιά φοροελάφρυνση έχει δοθεί για να παραμείνουν στον τόπο τους.  

Μ.Χ.