You are here

Επίδομα τέκνου: Το κόστος των 5 σεναρίων

04/07/2002 23:11
Στον Δημοκρατικό Συναγερμό επέρριψε την ευθύνη για την νέα αναβολή της αυριανής προγραμματισμένης Ειδικής συνεδρία της βουλής για την ψήφιση του νομοθετήματος για το επίδομα τέκνου, ο Μάρκος Κυπριανού, βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού από την περασμένη εβδομάδα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει με το υπουργείο Οικονομικών, σε ένα σχέδιο/φόρμουλα επιδομάτων τέκνου που βασιζόταν σε εισοδηματικά κριτήρια, αργότερα ωστόσο, όπως σημείωσε, η ομάδα του ΔΗΣΥ αναθεώρησε αυτή τη θέση και υπέβαλε εισήγηση για άλλης μορφής σχεδίου επιδομάτων, το οποίο συζητήθηκε σήμερα.

Το υπουργείο, πρόσθεσε, που είχε δεχθεί την αρχική συμφωνία κατέθεσε σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο, αλλά λόγω της νέας εισήγησης από το ΔΗΣΥ, κρίθηκε ότι θα ήταν καλύτερα να δοθεί περισσότερος χρόνος για μελέτη.

Η δυστοκία που παρατηρείται τώρα, έγκειται στο γεγονός ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκονται πέντε συνολικά προτάσεις μία του ΔΗΣΥ, η συμφωνημένη μεταξύ υπουργείου και κομμάτων και τρεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «SW» οι δύο από τις πέντε προτάσεις (περιλαμβανομένης αυτής της του ΔΗΣΥ) έχουν κοστολογηθεί στα 50 εκατομμύρια λίρες, όσο είναι και το ποσό στο οποίο εδέχθη το υπουργείο Οικονομικών να ανέλθει το συνολικό κόστος για το επίδομα τέκνου.

Οι τρεις άλλες προτάσεις (από το χώρο της αντιπολίτευσης» έχουν κοστολογηθεί στα 7, 8 και 15 εκ. λίρες επιπρόσθετα του ποσού των 50 εκ. Λιρών. Ποσό απαγορευτικό για το υπουργείο Οικονομικών αφού, όπως ελέχθη αρμοδίως στην «SW», από το ποσό των 44 εκ. λιρών που ήταν η αρχική θέση για το συνολικό κόστος για το επίδομα τέκνου, εδέχθη ύστερα από πολλές πιέσεις την αύξηση κατά έξη εκ. λίρες.

Πάντως, όταν ο κ. Μάρκος Κυπριανού κλήθηκε από τη «SW» να εκτιμήσει κατά πόσον η κυβέρνηση θα δεχόταν να συζητήσει επιπλέον αύξηση, πέραν των 50 εκ. λιρών, τόνισε αρχικά ότι σύμφωνα «με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή φαίνεται ότι τα 50 εκ. λίρες είναι αποδεκτά». Απέφυγε όμως να απαντήσει επί της ουσίας περιοριζόμενος σε μια γενική τοποθέτηση. «Εάν δεν είναι ουσιώδης η διαφορά και δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, πιστεύω ότι εκείνο που θα πρέπει ζυγιστεί είναι το γενικότερο όφελος για τη κυπριακή κοινωνία και όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, η υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων».

Κόμματα και κυβέρνηση φαίνεται να έχουν συμφωνήσει όπως το νομοθέτημα για το επίδομα τέκνου – μαζί με αυτά για τα επιδόματα συντάξεων και για την αύξηση των δημοσίων βοηθημάτων – παραπεμφθούν τελεσίδικα στη Ολομέλεια για ψήφιση, στις 25 Ιουλίου. Μέχρι τότε θα συνεχισθούν οι επαφές μεταξύ κομμάτων και κυβέρνησης για να βρεθεί μια φόρμουλα, διαφορετικά θα κατατεθούν τα νομοθετήματα, για την έγκριση των οποίων θα είναι δυνατή και η κατά πλειοψηφία.

Του Κυριάκου Κυριακίδη