You are here

Ευνοούν χιλιάδες μεγαλοφειλέτες φορολογίας

28/01/2020 06:51

Χιλιάδες μεγαλοφειλέτες φορολογίας ευνοεί η ενοποιημένη πρόταση νόμου των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το τμήμα φορολογίας.

Η νέα ρύθμιση ακολουθεί προηγούμενες παρόμοιες ρυθμίσεις και αντιστοιχεί με συστηματοποίηση σημαντικής φορολογικής έκπτωσης σε όσους δεν πληρώνουν έγκαιρα τις οφειλές τους.

Με τη ρύθμιση ευνοούνται 4,346 οφειλέτες που χρωστούν €232 εκ., σύμφωνα με τον έφορο φορολογίας Γιάννη Τσαγκάρη.

Ο κ. Τσαγκάρης, ανέφερε ότι ήδη οι οφειλέτες αυτοί απέσυραν την αίτηση τους αναμένοντας νέα ρύθμιση.

Η δήλωση του κ. Τσαγκάρη έγινε στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών η οποία συνέχισε τη συζήτηση για την ενοποιημένη πρόταση των δύο κομμάτων, που προνοούν παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι την 1η Ιουλίου του 2020.
Επίσης σκοπός είναι να καθοριστεί εκ νέου η ημερομηνία μέχρι την οποία η φορολογική δήλωση θεωρείται υποβληθείσα για σκοπούς εξέτασης της από τον έφορο φορολογίας στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Στη χθεσινή συζήτηση υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ των βουλευτών της επιτροπής λόγω της συμπερίληψης στην ενοποιημένη πρόταση νόμου πρόνοιας όπως παρέχεται η δυνατότητα στον έφορο φορολογίας να αποδέχεται αιτήσεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά την παρέλευση της καθορισμένης από το νόμο προθεσμίας σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ή μη, η μη έγκαιρη υποβολή της αίτησης οφείλεται σε απουσία από τη Δημοκρατία, σε ασθένεια ή άλλη εύλογη αιτία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότση εξέφρασε την έντονη διαφωνία του σε οποιαδήποτε νέα παράταση τονίζοντας ότι «εγώ είμαι πολύ επιφυλακτικός να ανοίξουμε τέτοιο παράθυρο. Θα πάθουμε ότι πάθαμε με τα κρεβατάκια στις παραλίες και θα μας κοροϊδεύει ο κόσμος που πληρώνει κανονικά τις οφειλές του».

Επανέλαβε ότι θα αντιδράσει έντονα σε περίπτωση που θέσουν τέτοιο θέμα άλλα κόμματα.

Την αντίθεση του σε τυχόν επιπρόσθετη παράταση εξέφρασε και ο πρόεδρος των Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εισηγήθηκε όπως «στο τέλος του εξαμήνου που προνοεί η ενοποιημένη πρόταση των βουλευτών να γίνει μια συνολική αξιολόγηση στην παρουσία του εφόρου, για το πόσοι εντάχθηκαν στο σχέδιο, γιατί κάποιοι δεν κατάφεραν να ενταχθούν ή και γιατί ενδεχομένως απέτυχε το σχέδιο και τότε να σκεφτούμε συνολικές λύσεις και να εξετάσουμε ξεχωριστά τις ανθρωπιστικές περιπτώσεις».

Ο πρόεδρος της επιτροπής επανέλαβε τη διαφωνία του υποδεικνύοντας ότι «εάν έρθουμε τον Ιούνιο για να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν θα μας κοροϊδεύει ο κόσμος.  Εγώ διαφωνώ.  Δεν συζητώ ξανά αυτό το θέμα. Δεν αρκεί η παράταση έξι μηνών για να ενημερωθούν από τους λογιστές τους και τους ελεγκτές;», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με την ενοποίηση των δύο προτάσεων ο οφειλέτης ο οποίος επιθυμεί να προβεί σε ρύθμιση φορολογικής οφειλής δύναται να το πράξει αυτό εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα τοποθετηθούν τα κόμματα και η πρόταση νόμου θα κατατεθεί στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Της Ηρώς Ευθυμίου