You are here

Φόροι στον αέρα γιατί έδεσαν τα χέρια του Φόρου

23/02/2021 07:20

Ανήμπορο να ασκήσει τα εισπρακτικά μέσα που έχει στη διάθεση του είναι το Τμήμα Φορολογίας, λόγω της συνεχούς παράτασης της ρύθμισης για διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.

Αυτό διαφάνηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και την εξέταση πρότασης νόμου για νέα παράταση της ρύθμισης, αλλά και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ώστε να καλύπτει πρόσθετες φορολογικές περιόδους, μέχρι το τέλος του 2019.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας προειδοποίησε ότι η ρύθμιση θα μειώσει την εισπρακτική ικανότητα του Τμήματος, λέγοντας πως «ήδη είμαστε σε θέση που ο φορολογούμενος δεν πληρώνει επειδή λέει ‘γιατί να πληρώσω αφού θα μου τα χαρίσουν’».

Σύμφωνα με την εισηγήτρια της πρότασης Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μέσω της νέας ρύθμισης θα βοηθηθούν όσοι δυσκολεύονται λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, μετά από σειρά παρατάσεων που έχει παραχωρήσει η Βουλή από το 2017, εντείνεται η ανησυχία του αρμόδιου Τμήματος, ότι η ρύθμιση λειτουργεί πλέον ως αντικίνητρο στο να παραμείνουν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους όσοι έχουν τη δυνατότητα.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας προειδοποίησε ότι η νέα παράταση θα σταματήσει άλλα μέτρα, όπως τα δικαστικά και θα πλήξει την αξιοπιστία και την εισπρακτικότητα του κράτους.

«Αυτοί που ήθελαν ήρθαν και βρήκαν τη λύση, οι άλλοι περιμένουν άλλη φορολογική ρύθμιση, να τους χαρίσουν ή να τους τα διαγράψουν», πρόσθεσε.

Στον πάγο τα εισπρακτικά μέσα του τμήματος

«Αντί να μειώνονται τα οφειλόμενα, παρά τις προσπάθειες, αυτά αυξάνονται», είπε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με τα εισπρακτικά μέσα που έχει στη διάθεση του το Τμήμα, ανέφερε πως «η εισπρακτική ικανότητα του έβαλε άνω τελεία, λόγω των συνεχών παρατάσεων του νόμου».

Εξήγησε ότι καμία εισπρακτική ενέργεια δεν μπορεί να γίνει σε σχέση με χρέη που αφορούν έτη μέχρι το 2015, λόγω του ότι υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης. «Οι δικαστές δεν μας αφήνουν να πάρουμε πολύ παλιά χρέη στο δικαστήριο, αν συνεχίσουμε και με του 2019, θα είναι χρέη δέκα ετών», είπε.

Τόσο το Τμήμα Φορολογίας, όσο και το Υπουργείο Οικονομικών εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αντί για κίνητρο, το μέτρο γίνεται στο τέλος αντικίνητρο στο να πληρώνουν οι φορολογούμενοι, ενώ αναφέρθηκαν σε άνιση μεταχείριση για τους υπόλοιπους φορολογούμενους που έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους.

Την ίδια στιγμή, συμφώνησαν με την επέκταση του αριθμού καθυστερημένων δόσεων που δικαιούται να έχει κάποιος φορολογούμενος με ρύθμιση οφειλών, πριν την ακύρωση της ρύθμισης. Η πρόταση αυξάνει τον αριθμό δόσεων στις δέκα αντί στις πέντε, που ισχύει σήμερα.

Της Μαρίας Χαμπή